KİTAP İNCELEMESİ #3: 40'LAR KULÜBÜ - DÜNYA EDEBİYATININ KIRK ÇINARI


ÜNLÜ YAZARLARIN HAYAT HİKAYELERİ 

Herkese merhaba,

Bu benim için değişik bir inceleme olacak. Neticede 40 yazarlı bir kitap söz konusu ve böyle bir kitap yorumu daha önce yapmamıştım. Ancak zorlanmam kitabın kötü olmasından değil, aksine 40 yazardan her birinin, dünya edebiyatında fikirleriyle, duruşlarıyla ve eserleriyle yer edinmiş birbirinden değerli yazarları gerçekten tanıyarak, oldukça samimi ve güzel bir üslupla ele almış olmaları.

Elbette bu kitaptaki 40 tane konuyu tek tek incelemem mümkün değil. O yüzden daha genel bir yorumda bulunarak mümkün olduğunca izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım.


Bu güzel kitapta kimler yok ki? Amin Maalouf, Stephen King, Victor Hugo, Balzac, Franz Kafka, Alber Camus, Homeros, Virginia Woolf... Dünya Klasikleri denildiğinde ilk aklınıza gelen, müthiş eserleriyle bize işte kitap böyle yazılır dedirten, hayranlıkla okuduğumuz ne kadar yazar varsa yer verilmeye çalışılmış. Yayınevi 40'lar Kulübü, kitap Dünya Edebiyatının Kırk Çınarı ancak insan bir 40 yerine 50 60 olsaymış ne güzel olurmuş demeden de edemiyor okurken. :)


Bir gün büyük bir yazar olmayı kim istemez ki? Sizin de böyle bir hayaliniz varsa, bu yönde gayret ediyor veya ileride mutlaka bir kitap yazmak istiyorum diyorsanız bu kitabı okuyarak edebiyat ustalarının hayatlarına vakıf olabilir ve onların hikayelerinden kendinize dersler çıkarabilirsiniz. Ben kendi adıma çok fazla ders çıkardım. Yazarlar hakkında bilmediğim bir çok bilgi edindim.

40 ÜNLÜ YAZARIN HAYATINA YOLCULUK EDİN...

Biyografi okumayı çok seven biri olarak maalesef biyografi yazılarının çoğunu sıkıcı bulurum. Çünkü bu tür eserlerin çoğu edebi kaygıdan uzak bir şekilde oldukça düz ve kuru bir anlatımla kaleme alınır. Daha yarısına dahi gelemeden kitabı bir kenara koymak zorunda kalırsınız. Dünya Edebiyatının Kırk Çınarı kitabında ise sanki bir gemiye binmişsiniz de her bir kaç sayfada bir ayrı bir zamana, ayrı bir diyara yelken açıyorsunuz, masalsı bir yolculukla ve güzel bir anlatımla hayranı olduğunuz, insanlık tarihinde yer edinmiş kişilerin hayat hikayelerine ortak oluyorsunuz. Üstelik yazıları kaleme alanları da düşünürsek sadece bir kitapta 80 yazarla tanışmış, fikirlerine ve üsluplarına aşina olmuş oluyorsunuz. Kim bilir belki bugün bu yazıları kaleme alan arkadaşlarımız geleceğin Homerosları, Balzacları, Victor Hugoları, Tolstoyları, Halil Cibranları veya İkbal'leri oluverirler. Böyle düşününce bu kitabı okumak sizce de çok heyecan verici değil mi? :)

Kitabı okuduktan sonra tanıdığınız ve sevdiğiniz yazarlar hakkında yeni bir bakış açısı veya bilgi edinme şansını yakalarken, daha önce tanıma fırsatı bulamadığınız, eserleri ve kalemi hakkında fikir sahibi olmadığınız yazarlara da ulaşma fırsatı buluyorsunuz. Örneğin ben kitabı okurken aynı zamanda okuma fırsatı bulamadığım veya aklımda olmayan çok sayıda yazar ve eserini listeme ekledim.


Sizde benim gibi biyografik eserlerden hoşlanıyorsanız, ünlü yazarların hayat hikayelerinde ve eserlerinde bir gezintiye çıkmak, onlar hakkında yeni fikirler ve bilgi edinmek istiyorsanız bu kitabı alıp okumanızı tavsiye ederim.


Bu eserin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese en içten tebrik ve başarı dileklerimi sunuyorum.Yazımı kitabın arka kapak yazısında yer alan Paulo Coelho'nun şu sözüyle noktalıyorum.


Zaman öldürmekten başka şeyler yapın, çünkü zaman sizi öldürüyor.
KİTAP İNCELEMESİ #3: 40'LAR KULÜBÜ - DÜNYA EDEBİYATININ KIRK ÇINARI KİTAP İNCELEMESİ #3: 40'LAR KULÜBÜ - DÜNYA EDEBİYATININ KIRK ÇINARI Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Mart 27, 2016 Rating: 5

2 yorum

  1. okunacak kitaplar listeme girdi bile , hele arka kapak yazısına vuruldum.. çok güzel yorumlamışsınız okumaktan keyif aldım yüreğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, teşekkürler. Okuyunca siz de yorumlarsınız. Ben de başkalarının yorumlarını merak ediyorum. Herkes benim aldığım keyfi alır umarım =)

      Sil