KİTAP İNCELEMESİ #2: GABRİEL GARCİA MARQUEZ - KIRMIZI PAZARTESİ



HERKESİN BİLDİĞİ BİR CİNAYETİN ÖYKÜSÜ

Merhaba,

Biraz arayı açtım ancak güzel bir roman incelemesiyle birlikte geri dönüyorum. Kolombiyalı ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez'in 1981 yılında yayınlanmış 7. romanı olan "Kırmızı Pazartesi". Yazarın bu kitabı 1982 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü de kazanmış. Bu kitabı üniversitenin ilk yıllarında edebiyat hocam önermişti, hatta biraz okumaya zorlamıştı diyebilirim. Ancak okuduktan sonra en iyilerim arasında yerini aldı.

Kitabın konusu çok ilgi çekici ve gerçekten sarsıcı. Düşünün bir cinayet işlenecek, herkes olacağını biliyor ancak kimse engellemek için kendisini ortaya koymuyor. Bir insan ölecek ve kimse bunu engellemek için bir şey yapmıyor. Ayrıca bu olay, yazarın çocukluk yıllarını geçirdiği kasabada geçiyor ve yıllar önce yaşanmış gerçek bir olay üzerine kurgulanıyor. Tüm bunların ötesinde kitabı farklı kılan diğer bir özellik, sonunda yaşanacak olayın baştan söyleniyor olması. Kitap aynen şu cümleyle başlıyor:

"Santiago Nasar, onu öldürecekleri gün, piskoposun geleceği gemiyi karşılamak için sabah saat 05.30'da kalkmıştı."

"BENİ ÖLDÜRDÜLER, WENE HALA."


Şimdi diyeceksiniz ki e baştan her şeyi söylemiş yazar, bu kitap nasıl ödül almış, sen bize nasıl tavsiye ediyorsun, hiç heyecanı kalmadı ki, böyle iş mi olur. Yazar, o kasabadaki herkes gibi sizin de o cinayetin işleneceğini bilmenizi istiyor öncelikle. Sizi olayın içine çekiyor ve olayın nasıl yaşanacağını, neden kimsenin bir şey yapmadığını merak etmenizi sağlıyor. Roman müthiş akıcı bir anlatım ile birlikte okumaya başladıktan sonra nasıl bittiğini anlamayacağınız bir kitap halini alıyor. 

  •  Santiago, yavrum! Neyin var?
  •  Beni öldürdüler, Wene Hala.


Kitap bir cinayet öyküsünün kaleme alınmasından ziyade, toplumun bu tür olaylar karşısındaki psikolojisini ve davranışlarını tahlil ediyor diyebiliriz. Yazarın söz konusu tahlillerde de çok başarılı olduğunu söylemeliyim. Öyle ki aslında katiller belli olsa da suçu cinayetin işlenmesine karşı koymayan herkese atıyor kitabın sonunda. Bu cinayeti işleyen bütün bir kasaba oluyor, çünkü engellemek için hiçbir şey yapmıyorlar. Gabriel Garcia Marquez asıl ününü "Yüzyıllık Yalnızlık" kitabıyla almış olsa da, Kırmızı Pazartesi de son derece etkileyici, herkesin okuması gereken, en önemli eserler arasında yer alıyor.

Kitabı kesinlikle okuyun. Okuduktan sonra eminim ki söylediklerime katılacaksınız. Hatta belki daha fazlasını düşünecek ve eksik söylemiş diyeceksiniz. :) 
KİTAP İNCELEMESİ #2: GABRİEL GARCİA MARQUEZ - KIRMIZI PAZARTESİ KİTAP İNCELEMESİ #2: GABRİEL GARCİA MARQUEZ - KIRMIZI PAZARTESİ Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Mart 26, 2016 Rating: 5

10 yorum

  1. Gerçekten etkileyici bir kitaptı, yorum için teşekkürler kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  2. Güzel bir anlatım olmuş Serhat, fazlasıyla merak uyandıran bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için öyle, ama okuyanlardan ben beğenmedim diyenler de oluyor. Zevk meselesi biraz da. Yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Merak ettiğim kitaplar arasında.Tanítímına sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, değişik bir tarzı var. Dilerim beğenirsin, eğer okursan tabi. :)

      Sil
  4. şu sıralar okuyorum...Etkileyici bir kitap olduğu belli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli okumalar. Girişi çok etkilemişti beni, farklıydı. :)

      Sil
  5. Çok severek aaaa diyerek, merak içinde okuduğum bir kitaptı. yazarın bir diğer kitabı Yüzyıllık Yalnızlık'ıda en kısa sürede okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giriş cümlesiyle yakalamıştı beni kitap. Başından beri ne olacağını bilerek okumak ilginçti. Yüzyıllık Yalnızlık kitabını bende okumadım henüz, listemde var bakalım ne zaman kısmet olur okumak.

      Sil