MÜZE GEZİSİ #2 : YEŞİLKÖY HAVACILIK MÜZESİ



Yeni bir müze yazısıyla karşınızdayım. Bu seferki rotamız Yeşilköy Havacılık Müzesi. Sanırım bir tane de Ankara'da bulunuyor havacılık müzesi. Tabi oraya gitme fırsatım olmadı. Şunu da söylemek istiyorum ki burası içi gerçekten faydalı bilgilerle dolu, saatlerce sıkılmadan gezebileceğiniz bir müze. Hem dünya havacılık tarihinden, hem Türk havacılık tarihinden yığınla görsel, maket ve bilgilendirme mevcut. Herkese hitap edecek bir şeyler var yani. Ben uçaklardan anlamam diyerek geride kalmayın sakın. :)

Fakat müze biraz bakımsız kalmış, sanırım yenileneceği için kendi haline bırakmışlar. Işıkların ve bilgilendirme ekranlarının çoğu çalışmıyordu. Bu nedenle fotoğraflar istediğim sayıda ve kalitede olmadı. Bunun için baştan affınıza sığınıyorum. Neyse, yazı içinde her şeyden bahsederim nasıl olsa... Hazırsanız gezintiye başlıyoruz.

İSTİKBAL GÖKLERDEDİR

Yeşilköy havacılık müzesine ikinci gidişim oldu. İlki seneler önce, ilkokul öğrencisi olduğum zamanlara denk gelmişti. Müzeye girdiğimde ilk dikkatimi çeken bakımsızlığı oldu. Bu kadar güzel içeriğe sahip bir müzenin bu kadar bakımsız bırakılması, her ne sebeple olursa olsun hoş değil tabi. İçeri girdikten sonra hemen sağ tarafta bir sinema salonu yer alıyor. Burada Türk Hava Kuvvetlerine ait tanıtım filmlerini izleyebiliyorsunuz. 


Burada fazla oyalanmadan müzenin iç kısımlarına doğru ilerleyelim. İlk başta iki büyük vitrin karşılıyor bizleri. Birinde Hezarfen Ahmet Çelebi'nin meşhur Galata atlayışı canlandırılmış. Diğerinde ise, Türk Hava Kuvvetleri'nin sembolü olan Selçuklu Kartalı'nın tarihteki yeri ve neden tercih edildiği ile ilgili bilgiler yer alıyor.

 

Hemen arkada ise insanlığın gökyüzü sevdasının dünya tarihindeki yansımalarını görüyoruz. Kimi zaman Mısır hiyerogliflerinde, kimi zaman bir yazma eserde, kadim zamanlardan beri insanın hep gökyüzünde kuşlar gibi dolaşmanın ve daha öteye gidebilmenin yollarını aradığını görüyoruz.



DÜNYA'DA İLK KEZ ROKETLE UÇMAYI BAŞARAN TÜRK: LAGARİ HASAN ÇELEBİ

Daha önce duydunuz mu bilmiyorum ancak ben ilk burada öğrendim, tarihimizde böyle bir başarının yer aldığını. IV. Murad devrine ait bu olayla ilgili güzel bir makete ve bilgilendirmelere de yer verilmiş. Buna göre Hasan Çelebi roketin üzerine binip bir miktar havalanıyor ve sonrasında hazır bulundurduğu bir paraşüt sistemiyle başarılı bir iniş gerçekleştiriyor.



Bunlarda yine eski Türk bilim adamlarına ait ilk roket ve füze tasarımları. Bu gördükleriniz, günümüzde uzaya gönderilen roketlerin ve savaşlarda kullanılan füzelerin temelini teşkil ediyor. 


Türk-İslam medeniyetlerinin havacılık anlamındaki öncülüğü ve katkılarının ardından yeni bir salonda bu kez dünyadaki gelişmeler karşılıyor bizi. Maalesef ışığın yetersizliğinden burada fotoğraf çekemedim. Kısaca bahsedecek olursak, ilk helikopterler, uçaklar, zeplinlerle ilgili tasarımlar ve gerçekleştirilen deneyler yer alıyor. Ayrıca havacılık tarihindeki en büyük kazalardan biri olan Hinderburg Felaketi'ne de yer verilmiş. Dünya harpleriyle birlikte, yakın tarihe kadar olan dönemdeki havacılık ve uzay çalışmalarına dair bilgilere de rastlıyoruz. Müzede en fazla vakit geçireceğiniz, en zengin içeriğe sahip bölümlerden biri burası.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE HAVACILIK





Müzede havacılığa dair aklınıza ne geliyorsa hepsine yer verilmiş. Elbette ilk kadın savaş pilotumuz Sabiha Gökçen ile diğer kadın pilotlarımıza, kadınların havacılık tarihindeki yerlerine de güzel bir köşe ayrılmış. Bu kısımda ilk kadın şehit pilot Ayfer Gök de anılıyor.

Bu bölümde birinci dünya savaşında ve sonrasında yaşanan önemli tarihi olaylara da bir köşe ayrılmış. Bunlardan bir tanesi İstanbul semalarındaki ilk ve I. Dünya Harbi'nin son hava savaşı. Pilot Fazıl Bey'in tek başına ortaya koyduğu kahramanlık ve elde ettiği başarının hikayesi. İstiklal harbindeki havacılık faaliyetlerimiz, kahramanlarımız ve aklınıza gelebilecek her türlü önemli olay...

Müzedeki en etkileyici bölümlerden birine geldi sıra. Bu bölümde hava şehitlerimizin, komutanlarımızın ve diğer önemli şahsiyetlerin özel eşyaları ve üniformaları bulunuyor. İsmi de "Anılar Köşesi".


Giysilerin ve özel eşyaların hemen altında da onlara ait fotoğraflar yer alıyor. 

Tabi müzede sadece bunlar yok. Meraklısı olmadığım için fazla ilgimi çekmese de uçak parçaları, silahlar, rütbelere ve görevlere göre kıyafetler, uçakların yer aldığı hangar gibi bölümler de mevcut. Ayrıca bahçede sıra sıra dizilmiş çeşitli model ve büyüklükteki uçakları da dolaşabiliyorsunuz. Burada bir kaç hatıra fotoğrafı da çektirebilirsiniz.


YENİ MÜZE PROJESİ

Yanılmıyorsam 2012 senesinde Yeşilköy Havacılık Müzesi'nin yeni hali olarak bir proje ortaya atılmıştı. Mimarı haber kanallarına çıkıp tanıtımını da gerçekleştirmişti. Ancak aradan seneler geçmesine rağmen böylesine güzel ve önemli bir müze bakımsızlığa terk edilmiş durumda. Projeden ise eser yok. Dilerim artık vakit kaybetmeden müze eski kalitesine kavuşturulur. Bu haldeyken gidin görün diyesi de gelmiyor insanın, çok bakımsız bir çok şeyden mahrum kalıyorsunuz. Giriş salonunda bir proje maketi yer alıyordu, üzerinde herhangi bir tarih veya bilgilendirme yapılmamıştı ama sanırım yeni yapılacak olan müze binasına ait. Bekleyip göreceğiz...

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Rehberliğimdeki bu küçük gezintiden ve yorumlarımdan keyif aldığını umuyorum.  Okumak yetmez ben kendim gezmek istiyorum derseniz vaktinizin geniş olduğu bir günü tercih etmenizi öneririm. 


MÜZE GEZİSİ #2 : YEŞİLKÖY HAVACILIK MÜZESİ MÜZE GEZİSİ #2 : YEŞİLKÖY HAVACILIK MÜZESİ Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Nisan 25, 2016 Rating: 5

10 yorum

  1. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Bir gün görebilmek dileğiyle. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim yeni hali kısa sürede tamamlanır ve o şekilde ziyaret edebilirsiniz :) Teşekkürler.

      Sil
  2. İstanbul'a uğradığım zaman uğramaya çalışacağım. :) İlgimi fazlasıyla çeker müzeler zaten. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Müze gezmeyi seviyorsanız kesinlikle içeriğinden memnun kalırsınız diye düşünüyorum. Tek sıkıntısı yazıda da belirttiğim gibi bakımsız bırakılmış, eski tadı vermiyor şuan. Yine de güzel tabi :)

      Sil
  3. Beni en çok etkileyen ecdadimizin havacılık konusunda ki başarılarının yeni nedile aktarilmiyor olması, siz,ben ve daha niceleri atalarımızın bu başarılarını malesef bilmiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, yeteri kadar bilmiyoruz, okumuyoruz... Aslında böyle yerlere gidince anlıyor insan ne kadar güzel ve gurur duyacağı bir tarihe sahip olduğunu. Teşekkürler yorum için. :)

      Sil
  4. müzeyi gezme fırsatım olmadı ne yazıkki Ayrıca konuya eklediğiniz resimler açıklayıcı olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah vakit bulup gidebilirsiniz. Teşekkürler.

      Sil
    2. İnşallah vakit bulup gidebilirsiniz. Teşekkürler.

      Sil
    3. İnşallah fırsat bulup girebilirsiniz. Teşekkürler.

      Sil