DİZİ İNCELEMESİ #2: MR. ROBOT İLK SEZON



Merhaba,

Aynı anda çok fazla dizi takip edemiyorum. İzlersem de yabancı diziler daha çok ilgimi çekiyor. Yakın zamanda bitirdiğim Mr. Robot dizisinden bahsetmek istiyorum sizlere.

Diziye çok yakın bir arkadaşımın tavsiyesiyle başladım. Ondan önce bir kaç sefer görmüştüm ama hakkında fikir sahibi değildim. Açıkçası ikinci sezonun başlamasına kısa bir süre kala izleyip bitirdiğim için mutlu oldum. İyi bir zamanlama oldu.

DÜNYAYI YÖNETEN GÜÇLÜ İNSANLAR


Dizideki asıl karakterimiz Eliot. Son derece başarılı bir siber güvenlik uzmanı ve aynı zamanda işten arta kalan zamanlarda insanların kişisel verilerine sızmayı başarabilen bir hacker. Dizinin ilk bölümlerinde bir Dövüş Kulübü havası vardı, bitirdikten sonra baktığım yorumlarda V for Vendetta filmine benzetenlerin de olduğunu gördüm ki kesinlikle doğru bir tespit. Genel anlamda aksiyon dolu bir dizi değil. Daha çok mecaz yüklü diyaloglar ve olaylar üzerinden günümüz toplumuna ve sistemine güzel eleştiriler getiriliyor. Fazlasıyla gerilim yüklü, düşündürücü ve sarsıcı bir dizi olduğunu söyleyebilirim. Kendi adıma öyleydi en azından.

Bir adama bir silah verirsen bir bankayı soyabilir. Ama bir adama bankayı verirsen tüm dünyayı soyabilir.

Eliot, asosyal bir karakter ve ona acı veren şeylerden kaçmak için uyuşturucu kullanıyor. Yeni tanıştığı insanların kişisel bilgilerine ulaşıyor ve gerçekte kim olduklarını bu şekilde öğreniyor. İnternetin hayatımızın her alanında kendini gösterdiği düşünülürse, insanların bilgilerine nasıl ulaşılabildiğinin görülmesi, izleyenlerin de kendileri adına şüpheye düşüp, hayret etmesini kaçınılmaz kılıyor. 

Gerçek cesaret kendine karşı dürüst olmakla ilgilidir. Özellikle de zor zamanlarda.

MASKELER DÜŞÜYOR


Eliot, sistemin gidişatından memnun olmayan insanlardan. Evil Corp. adındaki büyük şirketin babasının ölümünden sorumlu olduğunu düşünüyor. Bu şirketten de biraz bahsetmekte yarar var. Evil Corp. bütün tüketim malzemelerini ve finansal piyasaları elinde bulunduran, insanlara şirin gözüküp güven vererek sisteme ayak uydurmalarını empoze eden bir şirket. Yani kapitalist sistemi temsil ediyor. İnsanları, onlar farkında olmadan köleleştiriyor ve uyuşturuyor. Tüm kötülüklerin babası konumunda. İsmi de bu anlamda çok manidar. İşin tuhaf olan tarafı da, Eliot'un çalıştığı siber güvenlik şirketinin en büyük müşterisi de yine Evil Corp. firması. Dizi başlangıçta son derece karmaşık gelen fakat ilerledikçe belirginleşen ilişki ağları üzerinden ilerliyor bir anlamda. Her hareket, her olay bütün karakterleri bir şekilde etkiliyor...

Dünyanın kendisi bile büyük bir aldatmaca.

Her şey rutin bir şekilde devam ederken Eliot'un yolu bir yandan fsociety isminde devrimci bir hacker grubuyla bir yandan da Evil Corp ile kesişiyor ve bütün hayatı bu andan itibaren değişmeye başlıyor. Bölümler ilerledikçe Eliot'un çevresi ve kişisel yaşamı hakkındaki gizem perdeleri de bir bir aralanıyor. Kişisel ve toplumsal anlamda güzellik ve mutluluk maskeleri düşmeye başlıyor ve gerçekler bütün çıplaklığıyla toplumun önüne seriliyor. Özellikle final sahnesi, tüm bunların sadece bir başlangıç olduğunu gösteriyor.

Bir şey hissetmediğinde hayat çok kolay.

SON SÖZLER


Dizi gerçekten güzeldi. Gizem, dram, biraz politik, gerilim ve teknoloji türünden izler bulabileceğiniz bir yapım. Bu türlere ilgisi olanların seveceğini düşünüyorum. Mutlaka ben çoktan izledim sen yeni mi izledin diyenler de olacaktır. Yazıda spoiler vermemek adına konuyu yüzeysel ele almaya çalıştım, elimden geldiğince dizi hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak noktalara değindim. Artık tercih sizin. Dizi hakkındaki yorumlarınızı da merakla bekliyorum.

Hoşça kalın... :)





DİZİ İNCELEMESİ #2: MR. ROBOT İLK SEZON DİZİ İNCELEMESİ #2: MR. ROBOT İLK SEZON Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Mayıs 08, 2016 Rating: 5

30 yorum

  1. İsmini duymuştum ama izlememiştim. Anlatımınıza göre baya güzel zaten başta hackerlar deyince bi merak geldi :) Teşekkürler güzel bir inceleme olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Kasım, beğenmene sevindim. :)
      Tavsiye ederim, seveceğini düşünüyorum. Benimde ilgimi çeken o olmuştu başta ama izledikçe çok farklı konularda bilinç kazandırıyor dizi. Toplumu ve insanları, düzeni daha iyi anlamaya başlıyorsun.
      Dilerim hoşuna gider izleyince. Yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  2. Aynı sizin gibi ben de bir çok kez gördüm ama hiç izlemeyi düşünmedim. Alıntlardaki sözler çok iyiymiş, şu an izlediğim dizileri bir bitireyim daha sonra izlemeyi düşünebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de beğeneceğini düşünüyorum Semih, okuduğum kadarıyla 13 Temmuz'da 2. sezonu başlayacakmış. İlk sezon 10 bölümden oluşuyor, ilk başlarda sararsa hemen bitirirsin zaten. Özellikle sonlara doğru asıl bombalar patlatılıyor dizide, izlerken bunu da aklında bulundur derim. Teşekkürler ilgin ve yorumun için. :)

      Sil
  3. Salam. Ən sevdiyim amerikan seriallarındandır. İnsana təsir edir. təxmin irəli sürmək çətindir serialda/dizidə. Hər bölümdə həyəcanı bir az da artan serialır. Xüsusilə serialdan bank və dünyanı soymaqla bağlı cümləni mən də çox bəyənmişdim. Burda gördüyümə sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nana,

      Ben de seni tekrardan gördüğüme sevindim. Yorumun için çok teşekkür ederim. Gerçekten bir sonrasında ne olacağını kestirmek çok zor dediğin gibi. Bakalım yeni sezonun başlamasına da az zaman kaldı, merakla bekliyorum onu da. 13 Temmuz diye tarih vermişler. :)

      Sil
  4. Mr Robot filmi tür olarak beğeneceğim özellikleri taşıyor, henüz izlemedim ama izlemeyi düşünüyorum. Film hakkındakileri güzel ifade etmişsiniz. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. :)
      Spoiler olmasın diye fazla detaya inmeden anlatmaya çalıştım. Sevdiğiniz türdeyse bence beğenirsiniz, kaliteli bir yapım. Çok farklı yapımların birleşiminden oluşuyor yazıda belirttiğim gibi. :)

      Sil
  5. Ben de hangi diziyi izlesem diye düşünüyordum. Bugün birine başladım. Bu da listemde. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkür ederim. Ben de şu meşhur Kore dizilerini merak ettim. Blogger arkadaşların önerileri doğrultusunda birine başlayacağım. Bakalım nasılmış. :)

      Sil
  6. Ben de tavsiye üzerine izlemeye başlamış ve bir çırpıda bitirmiştim. Yeni sezonu heyecanla bekliyorum. İlişki ağları bahsettiğin gibi ilginç ve Elliot'ın gelgitleri de muhteşem. Bakalım yeni sezonda neler olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13 Temmuz olarak vermişler okuduğum kadarıyla yeni sezon tarihini. Doğrudur herhalde. Ben de merakla bekliyorum, özellikle final sahnesindeki diyalog, gelecek sezon konusunda merakımı arttırdı. Teşekkürler ilgin için. :)

      Sil
  7. koyayım listeye. ben de aynı tek dizi izleyip bitiriyom. sırayla. ama diziler tükenmiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu gelmiyor gerçekten. Ben de bir nebze olsun keyif verecek aynı zamanda farklı konularda bilinçlendirecek bakış acısı kazandıracak yapımları tercih etmeye çalışıyorum.yorum için teşekkürler. :)

      Sil
  8. İsmini duydum ama bir türlü nasip olmadı hackerlığa bir aralar merak salmıştım ama olmayınca da olmuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun bulaşmamak en iyisi sakat işler. İzlemekle yetinelim biz bilinçli olalım yeter. :) o konulara merakın varsa seversin diye düşünüyorum. Sağol ilgin için. :)

      Sil
  9. Diziyi izledim ve merakla 2. sezonu bekliyorum :) Güzel dizi, kaçırmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorum için, kesinlikle izlenmesi gereken dizilerden, daha da iyi olacak bence gelecek sezonda. :)

      Sil
  10. Our democracy has been hacked!
    Uzun zamandır taslaklarımda bekliyor tamamlayamadım bir türlü :) görünce gülümsedim!
    Harika bir dizi, harika bir final...
    Merakla bekliyoruz. Eline sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi ya, ben erken davrandım bitirir bitirmez yazdım. :)
      Ortalarda biraz tempo düşüyor gibi olsa da son bölümlerde ortaya çıkanlar "vay canına" dedirtiyor gerçekten. Harikaydı!
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. Haha :D kesinlikle :) aylar oldu resmen ayıp bana!

      Spoiler vermeden nasıl tartışılır bilemedim ama eşim bir kısmını tahmin etti (hain :D) ama onun bile tahmin edemedikleri oldu! Başarılı bir finaldi...

      Sil
    3. Zaten yazarken en zor kısım dozunu ayarlamak oluyor. İzleyecek olanların merakını kaçırmamak gerek nede olsa. :)
      Kesinlikle çok başarılıydı.

      Sil
  11. Merakım katlanıyor ama hala kore dizileri ile takılıyorum. ..
    Mr. Robot ve sherlock aklımda. ..
    Kalemine sağlık Serhat!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bad Guys, Kore dizisine başladım Akela'nın tavsiyesi doğrultusunda, merak ederek nedir bu Kore dizileri diye. :) İlk bölümü izledim pek tat alamadım.
      Dizi çok güzel, Sherlock'u da izlemeye başladım, 2. bölümdeyim, her bölüm bir film tadında zaten. Uzun ama sıkmıyor, onu da tavsiye ederim.
      Teşekkürler yorum için. :)

      Sil
  12. Hacker dizilerini hep sevmişimdir zaten izlemekteydim kendilerini =) yeni sezonu bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım yeni sezonda neler olacak, ben de merakla bekliyorum. Teşekkürler. :)

      Sil
  13. Bir sürü sağlam dizi var bu sebeple iyice kararsız kalıyorum. Son zamanlarda bu diziyle baya bi karşılaştım. Yeni sezonu da başlamış şu sıralar, yazınızdan sonra da epey bi merak ettim. İzlemek şart oldu:)Yeni tavsiyeleri de okumak isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk bölümü yayınlandı geçenlerde yeni sezonun, yine çok sağlam bir giriş yaptı. Tür olarak ilginizi çekiyorsa kaçırmayın zaten. Yeni dizi incelemeleri de gelecek en kısa zamanda. :)

      Sil
  14. Paylaşımlarınızı çok beğendim. Blog tasarımızını da gerçekten harika. Yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bu arada birbirinden güzel yerli diziler için online dizi sitemize bekleriz. Türkiye'nin en sevilen tv programlarını ücretsiz yayınlıyoruz. Tek parça dizi videoları izlemek için lütfen web sitemizi ziyaret ediniz.

    ▶ canlidizihdizle.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  15. Harika bir dizi fakat bölümleri bence daha kısa olsa daha iyi olurdu. Yine de konusu ve oyunculukları çok beğendim.

    YanıtlaSil