FİLM İNCELEMESİ #6: MY NAME IS KHAN



Herkese merhaba,

2010 tarihli Bollywood filmi olan "My Name Is Khan" incelemesiyle karşınızdayım. Üç saate yakın süren filmin baş rol oyuncusu Shahrukh Khan. Filmde Asperger Sendromlu Müslüman bir adamı canlandırıyor. Asperger sendromu da ne oluyor diyecek olursanız Otizm'in bir türevi olarak tanımlanıyor. Film gerçek bir hikaye değil ama geçmişte ve günümüzde yaşanan olaylara ve zihniyete ışık tutuyor. Girişi uzatmadan konusuna geçelim.

"BENİM ADIM KHAN VE BEN TERÖRİST DEĞİLİM!"


Rızvan Khan, bir sebepten ötürü Amerikan Başkanı ile görüşmek istiyor. Filmin başlangıç sahnesinde bunu öğreniyoruz. Başkana doğrudan kendisi bir mesaj iletmek istiyor. Mesaj ise şu: "Benim adım Khan ve ben terörist değilim."



Dünyada sadece iki tür insan vardır. İyi şeyler yapan iyi insanlar. Bir de kötü şeyler yapan kötü insanlar. İşte insanlar arasındaki tek fark bu. Başka fark yoktur.
Khan, Asperger sendromlu olduğu için çevresi tarafından garip görülüp dışlansa da annesi onu teskin eder ve yanlış şeyler öğrenmesine, düşünmesine izin vermez. Khan'ın tek sorunu insanlarla empati kuramaması, gürültüden, kalabalıktan ve sarı renkten korkuyor olması. Bunun dışında son derece zeki biri ve bunu her fırsatta çevresine gösteriyor.

Ne yazık ki kardeşi annesinin ona olan özel ilgisini kıskanıyor ve onlara hep mesafeli davranıyor. Büyüdüğünde ise Amerika'ya gidiyor ve orada yeni bir hayat kuruyor. Bir müddet sonra anneleri ölünce, Khan da annesine verdiği sözü tutmak için Amerika'ya gidiyor. İşte burada Mandira adındaki Hintli kadınla karşılaşıyor ve bütün hayatı değişmeye başlıyor. Çünkü Rızvan, Mandira'ya aşık oluyor. Mandira da zamanında acılar yaşamış, oğlu Sam ile birlikte yaşayan, son derece sevimli bir kadın.



Allah'a yakın olmanın yolu nefret yada savaş değil, kesinlikle sevgidir.

Mandira ile Rızvan, nihayetinde evleniyorlar. Rızvan annesinin mutlu olma isteğini yerine getirdiğini düşünürken, Mandira Hindu olduğu ve Rızvan Müslüman olduğu için kardeşi bu evliliğe sıcak bakmıyor ve reddediyor. Rızvan, hayata annesinden aldığı iyi ve kötü insan öğüdüyle bakmaya devam ediyor. İnsanları birbirine düşüren bu tip yaklaşımlardan uzak kalıyor ve onlarla mücadele ediyor.

Filmin buraya kadar olan kısmında hüzne pek yer verilmemiş ve oldukça eğlenceli diyebilirim. Ancak, 11 Eylül saldırıları gerçekleştiğinde, Müslüman olan insanlara karşı bakış açısı değişiyor. Taşındıkları yerdeki tüm dostları onlara sırtlarını çeviriyor, onlardan alışveriş yapmıyorlar. Böylece bir hayli zor duruma düşüyorlar. Elbette bu şekilde davranmayan, gerçekleri gören, iyi ve kötü insan ayrımını yapabilenler de var hala. Yine de çoğunluk ön yargıyla hareket ederek bütün Müslümanlar teröristtir, kötüdür anlayışına sahip.



... Khan, nefretimin asla yapamadığını, sevgisi ve insanlığıyla başarmıştı. Öfkem, bizi birbirimizden ayırdı. Ama bugün onun sevgisi, bizi yenilenen umutlarla tekrar birleştirdi.

İşte film bu anlayışı eleştirirken bir yandan da meselenin bu boyuta gelmesini, temelinde sevgiyi, barışı ve anlayışı barındıran İslam dinini kendi kötü emellerine alet edenleri de eleştiriyor. Rızvan ile Mandira'nın mutluluklarına balta vuran bu olaylar sonrasında Rızvan, Amerika başkanına ve onun vasıtasıyla tüm dünyaya kendisinin terörist olmadığını duyurmak istiyor. Bu doğrultuda neredeyse beş parasız yollara düşüyor ve bir çok yeni insanla karşılaşıyor. Bir anlamda, gözünü karartarak sıra dışı bir maceraya atılıyor. Ne kadar duygusuz gözükse de tüm bunları tek aşkına, yani Mandira'ya kavuşabilmek için yapıyor.

SON SÖZLER


Film üç saate yakın sürüyor. Buna karşın benim ikinci izleyişim oldu. Yani çok beğendiğim bir film. Zaten Shahrukh Khan, oldukça ünlü ve başarılı bir oyuncu. Yine de bazı sahnelerin gereksiz olduğunu söyleyebilirim. Film bu kadar uzatılmadan da verilmek istenen mesaj verilebilir ve konu bağlanabilirdi. Biraz masalsı bir hava olduğunu da belirtmeliyim. Mutluluk ve hüzün aşırı yoğun olarak veriliyor. Başta çok mutlu bir halde seyrederken, bir bakıyorsunuz gözleriniz doluyor. Yine de küçük bir spoiler olarak filmin mutlu sonla bittiğini söyleyebilirim. Yazının sonuna filmin en beğendiğim müziklerinden bir tanesini de ekliyorum. Dinlemeyi unutmayın. :)

Okuduğunuz için teşekkürler. Siz bu filmi izlediniz mi? İzlediyseniz, film hakkındaki düşünceleriniz neler? Konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi merak ediyorum.

Hoşça kalın. :)

FİLM MÜZİĞİ...







FİLM İNCELEMESİ #6: MY NAME IS KHAN FİLM İNCELEMESİ #6: MY NAME IS KHAN Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Mayıs 20, 2016 Rating: 5

56 yorum

  1. İnsanların Müslümanları terörist görmesini ve bu önyargıları yıkmak için iyi bir film :)
    O değil de madem biz teröristiz ölenler niye bizden oluyor hep? Filistinli kardeşlerim niye ölüyor Suriyedeki kardeşlerim arakandaki kardeşlerim? Kırım'daki Türk kardeşlerim hepsi güzel bir oyunun parçası :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Müslümanlar veya Türkler olarak bakmamak lazım aslında. İnsanların birbirlerine ön yargıyla, sadece benim yaptığım veya dediğim doğru anlayışıyla hareket etmelerini ortadan kaldıran bir film. Bunu da Müslüman ve asperger sendromlu bir karakter üzerinden yapıyor sadece. Aslında nefreti eleştiriyor film ve yerine sevgiyi, anlayışı koyuyor. Bu şekilde bakılırsa daha anlamlı olur. :)

      Sil
  2. Müziğini eklemen çok hoş olmuş, hem dinledim hem okudum güzel oldu :)
    Filme gelirsek bende 2 3 kere izledim. Tekrar tekrar izlenebilecek bir film. Efsane dediğimiz bir tabir var ya hani, Bollywood'un efsane filmlerinden işte. Bütün duyguları yaşatıyor, her filmde mutlaka gözleri dolduruyor adamlar. Ama bütün filmleri 3 saatlik değil bunu bende yeni farkettim. :)) Guzaarish filminden konuştuk ya, o 2 saatlik mesela. (İzledikten sonraki tepkini merak ediyorum hala, umarım yorumların ile vurmazsın beni.. :D)
    Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle her duygu var filmlerde.
      Kısa olanlar da vardır mutlaka, ben öyle denk geldim. :)
      Yok yok vurmam. :) Seveceğimi düşünüyorum ben de.
      Çok teşekkürler yorum için. :)

      Sil
  3. Bolywood filmleri bana pek samimi gelmiyor ve de çok uzun. Ama bunun konusu izlenecek türdenmiş, bakacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film güzel Semih, hint sinemasının genel özelliklerini taşıyor ama öyle nereden başladığı belli olmayan dans sahneleri de yok. Beğenirsin inşallah. :)
      Sağ ol ilgin ve yorumun için. :)

      Sil
  4. İlk defa bu kadar detaylı ve kusursuz bir film incelemesi okuyorum. Bu filmi müslüman olmayan bir arkadaşımla sürekli tartışıyoruz. Farklı bir açıdan bakmamı sağladığın için teşekkür ederim. Çok mu duygusalım ne, fazlalıkları pek görememişim :) Gözlerimin dolduğunu ama yine de çok eğlendiğimi söyleyebilirim. Daha fazla film yorumlamanı rica ediyorum, çok sevdim! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de aldığım en güzel yorumlardan biriydi bu. Üzerine koyarak ilerlemeye, iyi şeyler çıkarmaya çalışıyorum. Beğendiysen ne mutlu bana. Daha fazlası olacak elbette, fırsat buldukça yazıyorum. :)
      Farklı açılardan bakmak her zaman iyidir. ;) Çok teşekkürler güzel yorumun için.

      Sil
  5. Uzun zamandır izlemek istediğim ama bir türlü izleyemediğim film.. Listeme alıyorum, umarım bu sefer izlerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz vakit ayırmak gerekiyor, uzun sürdüğü için. Dilerim izler ve beğenirsiniz.
      Teşekkürler. :)

      Sil
  6. Evet Serhat ben şahsen hiç bir paylaşımını kaçırmamak istiyorum, nadir de olsa engel haller dışında.Çok güzel anlatmışsın gerçekten.Hint filmlerini çok severim.Müziği dinledim, hoştu.Zaten duygulu insanlar hintliler.Tanıtım için teşekkürler :)Emeğine sağlık Serhat.Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ece Abla.
      Farklı bir havası var Hint filmlerinin, bir şekilde yakalıyor insanı.
      Senden bunları duymak çok mutlu etti beni.
      Saygılar, sevgiler. :)

      Sil
  7. Gereksiz uzunluga katılıyorum. Filmin konusu ise vurucu. Yazı ise her zamanki gibi.

    YanıtlaSil
  8. Bollywood filmlerinden milyonerı izledim sadece Serhat ama filmi yorumlama şekline hayran kaldım güzel bir inceleme olmus, tebrikler...
    Asperger sendromunu ilk defa öğrendim bana kore dizisi good doctor var otizmli ama zeka ve becerisi yüksek onu anımsadım bir an kurgu tamamen farklı olsa da 😉
    Kalemine sağlık, izlemek isterim, alıntılar dahi çok hoştu 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da çok güzel bir filmdi, hatırlatınca şimdi. :)
      Kore dizisini bilemedim tabi. Ama benziyor muhtemelen asperger sendromunu işlemişler gibi geliyor.
      Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. Bollywood'dan elimden geldiğince uzak kalmaya çalışıyorum. En fazla 3 film izlemişimdir sanırım. Neden dersen sanki izlemeye başlayınca içinden çıkamayacakmışım gibi geliyor. Belki bir gün başlarım ben de izlemeye. Anlatım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde uzun oluyor filmler, belki ondan öyle geliyordur.
      Ben bir başladım gerisi geldi. İyi ve doğru mesajlar veriyorlar, en güzel yönü bu filmlerin.
      Ben teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  10. 2-3 tane izlemişimdir bollywood filmi, fazla sevmiyorum. Ama bir izlemeye başlayınca izlettiriyor kendini, çok değişik bir şey... Anlatılmıyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani farklı bir tarzı var kesinlikle.
      Genelde uzun filmler oluyorlar ama sıkmıyor beni. Verdikleri mesajlar ve yaşattığı duygular çok gerçek insanda, o yönü hoşuma gidiyor en çok.
      Bu film de öyle, uzun ama güzel. İzlersen, seversin bence.
      Teşekkürler yorumun için. :)

      Sil
  11. Çok merak ettim filmi ve listeme ekledim :) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
  12. Sevdiyim Shahrukh Khan filmlərindən biridir. Filmin mesajını xüsusilə müsəlmanlar olaraq əlbəttə ki biz daha yaxşı anlayıb , sevirik. Xüsusilə də baş rolun Ballivuddakı ən məşhur sima sayıla biləcək bir aktyor Shahrukh Khan olması da mesajın dünyaya yayılmasına və izləyicisinə çatmasına çox kəmək olub. Mahnını da bəyəndim. Hind mahnılarında qəribə xoş əhval yaradan bir şey var. İnsan istər istəməz gülümsəyir dinlədiyi zaman :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film de müzikleri de çok güzel gerçekten. Ben buraya en beğendiğim müziğini koydum ama diğerleri de fena değil. Bir kaç tane daha iyi müzikler var, biliyorsundur zaten.
      Sen yorum yaptığında nedense ayrı bir mutlu oluyorum. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  13. hint filmleri hep öyle bi güldürüyo bi ağlatıyoo. iyi film tabii. bi daa izliycam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, izle tabi, benim ikinci izleyişim oldu bu.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  14. hint filmlerine bayılıyorum özellikle Aamir Khan'ın filmlerine bu filmide 2 yıl önce büyük hayranlıkla izlemiştim muhteşem bir aşk hikayesini anlatıyor aynı zamanda inancın bir göstergesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana Hint filmlerini sevdiren kişi Aamir Khan oldu zaten.
      Pek çok konuya çok güzel şekilde değiniyor aslında filmde. Yazarken bunu fark ettim. Genelde izlediğim diğer Hint filmlerinde de durum böyle.
      Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  15. Benim de birkaç kez izlediğim bir film ve her seferinde de severek izledim. Verdiği mesaj gerçekten çok güzel. Annesinin küçükken Rizvan'a söyledikleriyle aslında her şeyin özeti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsunuz, aslında annesinin verdiği iyi ve kötü insan öğüdünün genişletilmiş hali film.
      Teşekkürler yorum için. :)

      Sil
  16. Shah Rukh Khan'ın yarım bırakmadığım iki filminden biri. Diğeri Fan idi, blogda yazmıştım geçenlerde. Başlarda bu sendromlu adam itici gelse de alışıyorsunuz. Mesajlı güzel Hint filmlerinden. Bollywood duygusallığı da var bol bol. Daha ne olsun... ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet okumuştum o yazıyı, izleyeceğim o filmi de.
      İtici diyemem ama garipti, izledikçe ısındım bende dediğiniz gibi.
      Katılıyorum düşüncelerinize.
      Teşekkürler yorum için. :)

      Sil
  17. Benim de çok sevdiğim bir filmdir. Aslında zaman geçmiş tekrar izleyebilirim. Mesajları veriş şekillerini seviyorum Hint filmlerinin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim. Ben de belirli bir süre geçince tekrar izledim. Farklı şeyler de yakalıyor insan tekrar izleyince.
      Teşekkürler. :)

      Sil
  18. Merhaba Serhat ,çok sevdiğim dostların,Ece hanım ve Fenom sayfalarından tanıyorum sizi:)
    ve benim adım Khan beni buraya getirdi iyi ki de gelmişim.:)
    Filmin adını ne zaman görsem kendime gülüyorum:)
    Uzun bir süre boyunca afişini ne zaman görsem dögüş filmlerinden biri diye hep es geçiyor ama hep aklıma da takılıyordu,bir gün önce bir bak sonra karar ver deyip izledim bir süre geçti ikinci kez izledim mükemmel bir filmdi çok çok beğendim . aşırı müzikal olmadıkça Hint filmlerini izliyorum çok beğendiklerim de var.Aamir Khan favorim epeyce filmini izledim..
    Müziği tekrar dinlemek çok güzeldi. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. :) İkisi de çok sevdiğim ve saydığım bloggerlar.
      Komik olmuş gerçekten. :D Neyse sonunda izlemişsiniz. Hem de defalarca. :)
      İstediler mi çok güzel filmler yapabiliyorlar. Aamir Khan benim de favorim. Onun sayesinde tanıştım Hint filmleriyle.
      Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  19. Bollywood sinemasının başyapıtlarından birisi diyebilirim. Filmin ortasına geldiğiniz zaman kesinlikle bırakamıyorsunuz. Açıklamanıza çok sevindim. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Biraz sabretmek gerekiyor, dediğiniz gibi ortalara geldikten sonra bırakmak mümkün değil. Ben de yorumunuzdan ötürü çok sevindim, teşekkür ederim. :)

      Sil
  20. Bu filmi çok ağlayarak izledim. Her sahnesi duyguluydu. Hem otizm gerçeği hem İslamofobi. Güzel anlatmışsınız kaleminize sağlık. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de belirli sahnelerde gözlerim dolmuştu, duygulandırıyor gerçekten.
      Müzikler de sahnelerle çok uyumlu, duygu yoğunluğunu arttırıyor. O anlamda çok başarılı. Sizin de yorumunuz çok güzeldi, teşekkür ederim, selamlar. :)

      Sil
  21. Filmi ben de beğenerek izlemiştim. Mandira'yı canlandıran oyuncuyu da oldukça başarılı bulmuştum. Sizin verdiğiniz bilgiler de gayet güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Mandira daha sevimli geliyor tabi, Rızvan'a göre. Bende beğenmiştim ikisinin oyunculuklarını. Beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  22. Bu hint ve uzak dogu sinemasini bir ben sevemedim galiba blog camiasinda. Bir iki kez izleyeyim dedim sonunu getiremedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi göreceli oluyor yine bizim güzel dememiz, zevk meselesi sonuçta.
      En azından film hakkında fikir sahibi olmuş oldunuz vakit ayırıp okuyarak.
      Teşekkür ederim vakit ayırdığınız ve yorum bıraktığınız için. :)

      Sil

      Sil
  23. çok severek izlemiştim bu filmi.. hint filmlerini son zamanlarda genel olarak holyywood a tercih ediyorum. hollywood çok saçmaladı herşey meme, dekolte, çıplaklık ya da efekt üzerine oldu. insan ruhuna dokunan pek bir şey çıkmıyor. ama hint filmleri öyle mi ! =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, daha izlenebilir ve insana gerçekten bir şeyler katan filmler yapıyor Bollywood. Son zamanlarda eski filmlere ve hint filmlerine yöneldiğimi söyleyebilirim zaten. Paylaşımlarda da kendini gösteriyor bu durum.
      Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  24. Filmi çok duydum ama izlemedim, yorumundan sonra yakın zamanda izlemem gerekenler listesine aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, iyi seyirler dilerim şimdiden. :)

      Sil
  25. Bu filmi sabredip izlemistim, khan karakterinin tavirlari dikkatimi cekmisti. Konu acisindan dunyanin gerisinden geliyor bence, verdigi mesaj ilk defa islenmiyor ama saatlerce anlatmis. Biraz fazla duygu somurusune kacilmis.
    Benim hint sinemasindaki favorim 3 idiots. Hem komik, hem aglak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana kalırsa hem geçmişi, hem günümüzü hem de geleceği anlatıyor (tabi gelecekte zihniyetler değişmezse). Bana çok yerinde ve güzel gelmişti anlatılanlar, verilen mesajlar, karakterin temsil ettiği kesim ve ortaya koyduğu duruş. Hint filmlerinin genel özelliği biraz da duygusallık, dram ön planda. Buna karşın filmin daha kısa kesilerek yine aynı mesajların güçlü şekilde verilebileceğini düşünüyorum ben de. Biraz uzun kaçmış. 3 idiots filmi de çok güzeldir, hatta diğer Aamir Khan filmleri de öyle. Çok teşekkür ederim katkınız ve yorumunuz için. :)

      Sil
  26. Merhaba, benim adım khan filmini bende 2 defa izledim ve çok beğendim. Çok güzel bir filmdi. Verdiği mesajlar oldukça güzeldi. Ama temel olarak bana 1986 yılında çekilen Tom Hanks' in oynadığı forest gump filminide hatırlatmıştı. Ben en çok Mandiranın oğlu öldüğünde ağlamıştım. Hint filmlerini ve müziklerini seviyorum. Film anlatımınızın altına film müziğinide koymanız çok güzel olmuş. Hem dinledim hem okudum ve inanılmaz bir keyif aldım. Benim adım Khan filmini tekrar izleyesim geldi. Çok teşekkürler hem müzik, hem de anlatım için. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Benim de bir kaç defa izlediğim bir film. Forrest Gump filmini de izledim, çok severim. Karakterlerin ikisi de toplum tarafından garipseniyor, bir takım ortak yönler var gerçekten de. Tabi işlenen konu biraz daha farklı. Etkileyici pek çok sahne var filmde, benim için de Mandira'nın Rızvan'dan ayrılmak istediği sahne vurucuydu. Keyif almanıza çok mutlu oldum. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  27. kendimi kötü hissettiğimde bu filmi açar ve izlerim. tam bir sosyal sorumluluk filmi! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel mesajlar veriyor, insanı kendine getiriyor gerçekten. Teşekkür ederim. :)

      Sil