NASIL YAPTIM #1: LOGOM VE YENİ HEADER ÇALIŞMAM




Merhabalar...

Blog adresimi sık ziyaret edenler yeni header tasarımını fark etmişlerdir. Ben de bu vesileyle hem logomu hem de headerı yapım süreçlerinden biraz bahsetmek istiyorum. Yazının, bu tarz çalışmaları kendi başına yapmak isteyen diğer blogger arkadaşlara da fikir vereceğini düşünüyorum.

NASIL ÖĞRENDİM?


Logo ve header tasarım süreçlerine geçmeden önce, bu tarz çalışmalar yapmak için ilgili programları nasıl öğrendiğimden bahsetmek istiyorum. Meselenin en can alıcı noktası burası. :)

Çevremdeki insanlar hayal gücümün gelişmiş olduğunu söylerler. Yaptığım işlerde mümkün mertebe kendi emeğimi koymak için çabalarım. Çünkü kendi yaptığım işi en iyi ben bilebilirim ve onu en iyi anlatacak olan da elbette benim. Tasarım ilkelerini anlamak ve ilgili programları öğrenmek konusunda itici güç bu oldu benim için.

Bu süreçte yazılardan çok youtube videolarından yararlandım. Youtube'da yerli ve yabancı kanallarda çok sayıda öğretici tasarım videoları bulunuyor. Araştırmalarım üzerine Adobe Photoshop, İllustrator ve After Effects ile ilgili öğretici videolar izlemeye başladım. Merakınız varsa, videolar sayesinde kısa sürede bu programların temel unsurlarını ve çalışma mantığını anlıyorsunuz. Sonrasında ise profesyonel tasarımcıların ortaya koydukları çalışmaları inceleyerek fikir edinmeye çalıştım.

Tasarımın temel ilkelerini ve programlarını öğrenmek isteyenlere çok yardımcı olacak bir youtube kanalını da paylaşmak istiyorum sizlerle. Özellikle logo yapımıyla ilgili ders videoları kendi çalışmalarımda çok fayda sağlamıştı. Kanal adı Afgan Rasulov, linki de aşağıda paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/channel/UCInW-lJBGnS8PuKqaMjsLlQ

Tasarım programları başlarda çok karmaşık görünebilir. Ancak düşünülenin aksine kullanımları çok basit ve eğlenceli. Hayal gücünüzün ve çalıştıkça gelişecek yeteneğinizin elverdiği ölçüde istediğiniz çalışmaları yapabiliyorsunuz. Biraz üstüne eğildiğiniz takdirde, ufak yardımlarla kendi logonuzu, headerınızı yapabilir hale geleceksiniz. Elbette profesyonel tasarımın yerini asla tutmaz, ancak hiç yoktan iyidir. :)

LOGO VE HEADER ÇALIŞMALARIM

Blog adresimin logosu.

Kendi logomu yaparken hangi programlardan yararlandım ve vermek istediğim mesaj neydi biraz da bunlardan bahsetmek istiyorum. 

Bildiğiniz gibi okuduğum kitaplar ve izlediğim filmlerle ilgili yazıların çoğunlukta olduğu bir blog burası. Yaptığım logoda ikisini birden yansıtmaya çalıştım. Kitap denilince benim aklıma nedense hep ağaçlar gelir, gidip bir parkta ağacın altına yaslanarak gölgesinde kitap okumayı da çok severim. Bu anlamda logonun içerisindeki görsel benim kitap okurken en huzurlu olduğum anı ve ortamı yansıtıyor. Etrafındaki çerçeveyi ise bir film şeridi haline getirerek, yine içeriğime uygun bir çağırışım yapmaya çalıştım. Neden bu kadar siyah, karanlık diyenleriniz olabilir, onun da bir sebebi var. Bana göre siyah içinde gizem barındırıyor ve görüntünün her şeyiyle net olmaması blog adımdaki soru cümlesiyle uyum gösteriyor.

Logo içerisinde yer alan ağaç görselini freepik adresinden edindim. Onun dışındaki tüm çalışmayı ise kendim yaptım. Zaten son derece sade ve basit tasarım.

Gelelim header hikayesine... :)

İlk yaptığım.


Tavsiyeler üzerine logonun öne alınmış ve renklerin değiştirilmiş hali.

Takip edenler bilir, blog tasarımını değiştirdiğimde başlık kısmı sadece beyaz zemin üzerindeki logodan oluşuyordu. Bazı arkadaşların da uyardığı gibi çok boş görünüyordu o kısım. E logo da çok hoşuma gidiyor, o film şeridi görüntüsü bozmadan ne yapabilirim diye düşündüm taşındım ve nihayet dün bu header tasarımını ortaya çıkarabildim. Belki yorumlarınızın da etkisiyle ufak değişiklikler yapabilirim.
Film şeritleri içerisindeki görseller tamamen blog içeriğini yansıtıyor. En nihayetinde de ortada logonun olduğu kısımda birleşiyorlar. Tabi o görselleri de kendim çizmedim. Bunun için de freepik adındaki vektör deposundan yararlandım. Tasarımla ilgili bütün çalışmalarımda en azından fikir almak için başvurduğum bir site burası. Kesinlikle tavsiye ederim.


SON SÖZLER


Elbette bu konuda çok iddialı değilim. Yine de temel anlamda programları ve tasarım ilkelerini bilmek kendi çapımda çalışmalar yapmakta bana yardımcı oluyor. Tasarım çalışmaları yaparken de gerçekten çok keyif alıyorum. Yaptığım çalışmalarla ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı merakla bekliyorum. Ayrıca bu konularda isteyenlere bilgim dahilinde yardım etmeye çalışırım. Yani sorularınızı da bekliyorum. :)

Hoşça kalın...

NASIL YAPTIM #1: LOGOM VE YENİ HEADER ÇALIŞMAM NASIL YAPTIM #1: LOGOM VE YENİ HEADER ÇALIŞMAM Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Mayıs 02, 2016 Rating: 5

49 yorum

  1. Paylaşımını sevdim. Ayrıca da feyz aldım. Ufuk açııc buldum. Tasarım bir disiplin işidir; aynı zamanda ruha etkisi büyük bir terbiyedir. Herşeyi yerli yerince kullanma hakkaniyetidir. Belki bu açıdan bakan olmamıştır tasarıma. Çünkü sanatçı burada sadece sanatını icra etmez; estetiğe ulaşır. Bloğunu takip etmek istiyorum; yeni yaylaşımlarını merakla da bekleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Tasarım ne şekilde olsun kendini ifade etmenin en güzel yollarından biri. Yazmak kadar hoşuma giden bir şey ne kadar iyi olduğumu düşünmesem de. Ben de sizi takibe aldım, hakkımda yazınız çok hoşuma gitti. Diğer yazılarınızı da en kısa zamanda inceleyeceğim. Çok memnun oldum. :)

      Sil
  2. adobe photoshop ve ıllustrator iyidir, fazla iyi. :) bilgilendirdin yine bizi, ben bir bıraktığın linke uğrayayım. :) teşekkürler ve sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Illustrator ile ilk tanıştığımda hayranlık uyandırmıştı yapabileceğim şeyler. Faydalı olduysa ne mutlu bana, dilerim linkteki videolar da yardımcı olur, bana olduğu gibi. Ben teşekkür ederim, sevgiler. :)

      Sil
  3. merabaaaaa. ne dolu blogun ama yaaa. bu ilk gelişim ama son değil nihahahaaa :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :D Ne canlı bir giriş bu böyle. :) Her zaman beklerim, yazdıklarım faydalı oluyorsa, okurken keyif alıyorsanız ne mutlu bana. Ben de sizi takipteyim. :)

      Sil
  4. Photoshop ve İllustrator hastası biri olarak yetiştim hemen :)
    Bu yeni tasarım çok daha güzel ve keyifli olmuş, kendi adıma sevdim ^^
    Bir öneri de bulunabilirmiyim peki? Header de kullandığın sarı tonu sayfa bütününe göre biraz açık kalmış. (İllustrator da böyle bir sorun var gerçi kullandığın renkler jpg'lendikten sonra değişiyor biraz.. )
    Menülerde kullandığın sarı tonunu header de kullanabilirsin. Menü rengi içinde (sayfada çok fazla sarı renk hakim olduğundan) header de ki logolarda kullandığın kahve tonları var ya onlardan birini deneyebilirsin. Çok bilmiş gibi gözüktüm mü bilemiyorum ama :D Sorduğun için fikir vereyim istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akela, seni burada da yakaladım ;)

      Sil
    2. Eyvah, yine yakalandım :)) Dağınık anne, korkuyorum.. :)

      Sil
    3. Öneri ve yorum için çok teşekkür ederim. Samimiyeti yansıtmaktı niyetim tasarımda, istediğim şekilde algılanması da ayrıca memnun etti beni. Sanırım dediğin şekilde daha güzel bir görünüme kavuşacak. Sarı ton fazla yoğun oldu mu diye düşünmedim değil ancak sonra ne yapacağımı bulamadım bari renk uyumu olur diye. Onu da başaramamışım ton olarak. :D Çok teşekkürler düzenlemeye çalışacağım.

      Sil
  5. Tam da header dediğim bir dönemde senden header yazısı görmek şaşırttı :)
    Öncelikle çok beğendim çalışmanı. Logo ve header için seçtiğin semboller blogunu güzel anlatıyor. Ağaç altında kitap okuyan adam huzur veriyor bana.

    Kullandığın programları ve nasıl öğrendiğini anlatman da bizim için çok faydalı olmuş. Bu dürüst yazın ve yardımın için teşekkürler :)

    Blogunu genel anlamda beğendim zaten. Tasarım, yazıların, yazılarının düzeni...

    Umarım devamını da getirirsin :)

    Renk tonu konusunda da Akela'ya katılıyorum. Aynı ton olursa daha şık olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik konularda çok bilgili olmasam da faydasını gördüğüm yöntemleri, programları nasıl yaptım şeklinde zaman zaman anlatmayı düşünüyorum. Bir kişiye dahi faydası olsa ne mutlu bana. Hem bu şekilde güzel fikirler alıp eksiklerimi de giderme fırsatım oluyor. Ben teşekkür ederim içten yorumunuz için. Tonlama konusunu da yeniden gözden geçireceğim kesinlikle, şimdi bakınca bana da hoş gelmedi. Devamlı olmak niyetim, hayırlısı olsun. :)

      Sil
  6. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Ben de headerımı kendim yaptım, siteyi de bir arkadaşım hazırladı ama googleads leri gösteremiyorum bir türlü. Bu yüzden tam anlamıyla tasarıma bağlanamadım. Bakalım bir şekilde halledicez. Yazıyı sık kullanılanlara kaydediyorum hemen. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Google reklamları hakkında bilgi sahibi değilim. Mutlaka bakmışsınızdır ama yine de gözden kaçmış olabilir diyerek resmi destek linkini ekliyorum. Ama görsel anlamda doyurucu ve yormayan bir tasarımınız var. Ben beğeniyorum. Dilerim kısa sürede hallolur sorununuz. :)

      https://support.google.com/adsense/answer/1208336?hl=tr

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Bir de oradan deneyeyim bakalım.

      Sil
  7. Çok başarılı olmuş. Ben pek anlamam bu Adobe programlarından. Çoğu mühendis gibi benim de çizimle ilgili bildiğim tek program AutoCad ama o da teknik çizim için :) Kendi blog logomu ise sadece bir font ve Gimp ie yapmıştım. Sen çalışmandan ve bunu insanlarla paylaşmandan ötürü tebrik ederim. Gün geçtikçe geliştiriyorsun bloğunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. :) Başta bana da çok karmaşık, zor, yapılamaz gibi geliyordu ama merak ettiğim için başladım ve düşündüğüm gibi olmadığını gördüm. İnsanın kendi çalışmalarını yapabilmesi, hayal gücünü özgürce yansıtabilmesi çok keyifli. Illustrator buna imkan veriyor. Bilgi ve iyi şeyler paylaşıldıkça değerli, ben de bu doğrultuda elimden geleni yapıyorum, keyif alıyorum. Faydalı oluyorsa ne mutlu bana. :)

      Sil
  8. Serhat merhaba,
    Ben sevdim , özellikle semboller yalın ve anlaşılır olmuş . Ancak sanki logo diğerlerinden az daha büyük olsa daha çarpıcı olur gibi benim fikrim .. yanındakilerinde onda toplandığı daha belirgin olması açısından...
    Yoksa anlatımınla beraber logo tam uymuş ve bence tam senlik konuları ifade etmiş .
    Emeğine sağlık ve teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Didemika. :)
      Beğenmene sevindim. Haklısın bir kaç arkadaşım daha aynı tavsiyede bulundu. Logo özelliğini, önceliğini yitiriyor. Arka plan rengini değiştirirken bununla da ilgileneceğim mutlaka.
      Ben teşekkür ederim tavsiye ve düşüncelerini paylaştığın için. :)

      Sil
  9. Ben yeni logonuza bayıldım geçekten çok güzel ve orijinal duruyor. Öncesinde blogunuza girdiğimde ağacın altındaki kitap okuyan adam dikkatimi hemen çekiyordu. Şimdi daha bir güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Ben illustrasyon çizimleri çok seviyorum. :) Sağolsun benimkini de Akela yineledi. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünüyordum, ziyaret edenlerin dikkatini çekiyor mu? Ne düşünüyorlar acaba? diye. Bu konuyu açmam soruma cevap almama da yaradı bu anlamda. Çok teşekkür ederim. Sizinki de çok güzel olmuş, çok farklı bir hava katmış bloga. Güle güle kullanın. :)

      Sil
  10. Dün blogunu ziyaret ettiğimde direk dikkatimi çekmişti. Çok hoş olmuş. Ama ben ne Adobe'den ne Illustrator'den ne de Photoshop'tan anlıyorum, keşke anlasam. Online photo editorler sayesinde de başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Örneğin Fotor, Canvas, BeFunky... Öğrendiğim zaman ortaya güzel bir logo çıkartmak istiyorum, bakalım zaman gösterecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle çok basit editör programlar aracılığıyla da biraz uğraşınca harikalar yaratmak mümkün. Ama kesinlikle Illustrator'un yerini tutmuyor bana göre. Artıları çok fazla. Başladıktan sonra çok kolay öğreneceğine inanıyorum, yatkın olduğun konular gibi geliyor bana. Ben de yardımcı olmak isterim dilediğin zaman. Birlikte güzel bir şeyler çıkartabiliriz belki ortaya. Yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  11. Önceki logo da güzeldi şimdi daha bi güzel olmuş. Ben de bloğumu daha iyi yapmak için uğraşıyorum. Yazıların yol gösterici oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorum için teşekkürler. Ben sadece kendi uyguladığım yöntemleri zaman zaman paylaşıyorum. Faydalı oluyorsa ne mutlu. Blog tasarımında sanırım ufak tefek kod hataları var, aralarda max-results vb. kod yazıları çıkıyor ve düzensizlik yaratıyor haliyle. Semih Keçecioğlu'nun blogunda güzel tema siteleri var belki onlar da yardımcı olabilir. Tasarım konusunda da bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım istediğin zaman. :)

      Sil
    2. Teşekkürler :) Ansızın bir gün kapını çalabilirim :)

      Sil
  12. Bi ara yardım için sorum var size. Ama şimdilik mimlendiniz son yazımda demeye geldim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hani şu 30 soruluk olan bitmeyen challange mimi değil mi? :D Sanırım yazmak için geniş bir zaman gerekecek, ama yazacağım mutlaka. Çok teşekkür ederim. Sorularınız için de her zaman beklerim, elimden geldiğince yardımcı olurum. Yorum için de teşekkürler. :)

      Sil
  13. Ne kadar güzel olmuş ellerinize sağlık :) Bende kendi çapımda biraz ilgiliyim bu konuda sizin ki çok yaratıcı ve özgün duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, yorumunuz için çok teşekkür ederim. İlginiz varsa geliştirin mutlaka, gerçekten faydası oluyor. :)

      Sil
  14. Adobe Photoshop dan öğrenecek çok şeyimiz var gibi güzel bir çalışma olmuş bu tür şeylerin derslerini keşke ilköğretimde verseler üniversitelerde bilgisayar derslerinde verilmesi çok geç kalınıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok yerinde olurdu. Üniversitelerde de yeterli düzeyde değil malesef. Çok teşekkürler. :)

      Sil
  15. Serhat oğlum.Bu işler beni bozuyor :) Anlamak şöyle dursun, yapmaya , yardım etmeye çalışanlara da bildiklerini unutturacak kadar keyiflerini kaçırıyorum.Zira öğretmeye çalışıyorlar.İlgim yok ki öğreneyim.
    Amaaa sarı renk çook güzel, aslan burcunun rengidir.Ziyaretine gelmek çok keyifliydi. Kaydımı da yaptım her türlü.Kendin yaptığın için çok daha güzel olmuş, kutlarım.Hayatın her alanında mutlu, sağlıklı ve başarılı olman dileklerimle. Sevgiler.Ece ablan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim, Ece abla. :) Tabi her şeyden önce insanın ilgi duyması gerekiyor öğrenmek için. Sonrası kendiliğinden geliyor zaten. Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir ömür ve çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılar, sevgiler... :)

      Sil
  16. Bence çok hoş olmuş ellerinize sağlık. :) Benim de artık öğrenmem lazım şu işleri, böyle yapanları gördükçe içim gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir yerden başlamak lazım, ilginiz varsa çok çabuk öğrenirsiniz inanın. :)

      Sil
  17. Blogunuzla uyumlu bir çalışma olmuş.Tebrik ederim :)
    Afgan Rasulov 'un videoları çok izledim ve faydalandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bu konularda çok faydalı videoları var gerçekten, keşfettiğim için mutluyum kanalını. :)

      Sil
  18. Eline sağlık gayet güzel olmuş. Bu arada bloğunu ilk defa ziyaret ediyorum ben. Bir dönem yoktum da....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, memnun oldum. :) Çok teşekkürler yorumunuz için, iade-i ziyarete geliyorum hemen. :)

      Sil
  19. Merhabaa , şans eseri gördüm blogunu ve hemen geldimm. Banada beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldin. Tabi hemen geliyorum, teşekkürler. :)

      Sil
  20. Güzel bir yazı..Kodlarla uğraşmak gerçekten güzel.keşke daha çok anlasam bu işlerden bende.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de deneme yanılma yoluyla yaptım işte bir şeyler. Gerçekten uğraştırıcı ama başarınca da çok keyifli oluyor. Ben de anlamıyorum inanın, sadece kurcalayarak, deneyerek yaptım bir şeyler, siz de deneyin derim. :)

      Sil
  21. Sade ve güzel olmus güle güle kullan.

    YanıtlaSil
  22. Tasarım şık olmuş,aynı temayı kullanıyoruz bu arada:) Ben biraz renkleriyle felan oynadım.Güzel tema;)

    YanıtlaSil
  23. Evet fark ettim. Çok güzel bir tema gerçekten, ben yazı renklerini, resim boyutlarını vs. değiştirdim. Boyutlarla da oynadım biraz header kısmının. Ortaya bunlar çıktı. Sizinki de çok şık duruyor dememe gerek yok herhalde. :D Güle güle kullanın, teşekkürler yorum için. :)

    YanıtlaSil