FİLM İNCELEMESİ #5: THE FIRST GRADER



Merhaba,

The First Grader uzun zamandır izlemek istediğim bir filmdi. Nihayet dün akşam izleyebildim ve çok beğendim. Biraz ağır bir film fakat konusu gerçekten iyi. Herkes beğenir mi emin değilim. Film uluslararası alanda önemli başarılar ve ödüller de elde etmiş. Zaten filmde anlatılan hikaye de çok konuşulmuş zamanında. Tüm bunlar birleşince bu filmi kesinlikle blogda yazmalıyım diye düşündüm.

84 YAŞINDA İLKOKUL ÖĞRENCİSİ


Film, en başta da söylediğim gibi gerçek bir hikayeden yola çıkılarak sinemaya aktarılmış. Bir zamanlar sömürge olan ve kabilecilik anlayışının bir çok insanlık dramına yol açtığı Kenya, önemli bir bağımsızlık savaşı veriyor. Mau Mau'lar olarak bilinen kabilenin içinde büyüyen Maruge de bu savaşa katılıyor. Ancak ailesini kaybediyor ve akla hayale gelmeyecek işkenceler görüyor. Yani ülkesinin bağımsızlığı uğrunda büyük bedeller ödüyor.



 Bir sabah uyandığında, hükümetin herkese ücretsiz ilköğretim fırsatı ilanıyla karşılaşıyor. Artık 84 yaşında olmasına rağmen, hemen kayıt olmak için yollara düşüyor. Ama bu düşündüğü kadar kolay olmuyor. Kendini güçlükle kabul ettirebiliyor ve sonrasında büyük sıkıntılar yaşıyor. Yine de kesinlikle vazgeçmiyor.

Bize susmamızı söylediler. Biz de sesimizi yükselttik.
Filmde Maruge'nin gerçek hikayesiyle birlikte Afrika gerçekleriyle de yüzleşiyorsunuz. Oradaki yaşam ve eğitim şartları, sömürge ve kabilecilik gibi anlayışların toplumu ne hale getirdiği açıkça görülüyor. Zaman zaman da yine Maruge'nin hala etkisinden çıkamadığı geçmişinde bir yolculuğa çıkarak, işgalcilerin nasıl işkenceler ve katliamlar yaptıklarını görüyorsunuz. Özellikle o sahnelerde insanın kanı donuyor.


Eğitim sen toprak olana kadar devam eder.

Maruge'nin çıktığı bu yolda en büyük destekçisi ise kayıt olmaya gittiği ilkokuldaki, mesleğine yürekten bağlı olan bir kadın öğretmen. Maruge'nin eğitim alma isteğini anlayan ve geçmişine saygı duyan tek kişi o. Bu süreçte Marugey'le birlikte çok kararlı bir duruş sergileyerek bu harika başarı öyküsünün ortaya çıkmasını sağlıyorlar.

ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR



Güç, kalemin içindedir.

Derler ya öğrenmenin yaşı yoktur diye, işte Maruge'nin okuma yazmayı öğrenerek ülkesindeki eğitim mücadelesini dünyaya tanıtma hikayesi de bu sözün tam karşılığı bana göre. Öyle basit bir olay olarak düşünmeyin, bütün dünyada gündem olmuş o zamanlar. Devlet başkanları eğitim konusunda görüşmek için Kenya'yı temsil eden heyette onu da görmek istemişler, görüşmeler yapmışlar. Özgürlüğüne kavuşmasına rağmen güçlükle ayakta duran bir ülke için büyük bir onur, büyük bir başarı gerçekten.


 Tüm bunlardan sonra, yani film bittikten sonra Maruge'nin azmine ve başarısına hayranlıkla beraber, sahip olduklarımız için bir şükür duygusu kaplıyor insanın içini. Ya biz de o hallere düşseydik, özgürlüğümüzü kazanamamış olsaydık, halimiz ne olurdu diye düşünmeden edemedim ben.

Eğer okuyup yazamıyorsak hiçbir şey değiliz.

 

SON SÖZLER


Maruge, yeni Kenya'nın kahramanlarından, özgürlük savaşçılarından birisiydi ve hayatı boyunca sahip olduğu en değerli şey için, yani özgürlük için savaştı. Kimsenin tehdidine ve baskısına da boyun eğmedi. Ülkesi için yaptıklarının, kendi halkı, hükümeti ve sonrasında tüm dünya tarafından bilinmesini, anlaşılmasını sağladı. 2009 senesinde ise hayata veda etti. Buradan yola çıkarak, kendi geçmişimize, bizim için yapılanlara gereken değeri vermek gerektiğini vurgulamak ve bu doğrultuda neler yaptığımızı da sorgulamak gerekir diye düşünüyorum. Biyografi türündeki filmlerden hoşlananlar için film kesinlikle çok güzel. Özellikle bahsettiğim işkence sahneleri, insanı çok etkiliyor. Filmi izlemenizi tavsiye ederim.

Benim film hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Sizler bu filmi izlediniz mi? Düşünceleriniz neler? İzlemediyseniz, izlemeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi eksik etmeyin, hepsini merakla bekliyorum.

DEĞERLENDİRME



FİLM İNCELEMESİ #5: THE FIRST GRADER FİLM İNCELEMESİ #5: THE FIRST GRADER Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Mayıs 10, 2016 Rating: 5

23 yorum

  1. Bu kadar güzel anlatımdan sonra kesinlikle izlemeyi düşünüyorum. Paylaşımın için teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumun ve övgün için. Anlatımı beğenmene sevindim. Dilerim filmi de beğenirsin. :)

      Sil
  2. İzlemedim Serhat, fakat çok güzel özetlemişsin.Bayılıyorum kitap ve film özetlerine. Özgürlük savaşı veren Maruge o yaşta bile neler başarmış.Azim ve gerçekten istemek sonuca götürebiliyor.Kafamda vatanım adına çoklarca sorular var, cevapları şimdilik çözümsüzlükten ibaret gibi görünüyor.Ama kim bilir?

    Bloğun içimi açıyor.İyi geceler dileklerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim kitap ve film yorumlarını okumayı. Geçmişi de acı dolu, hem de yaşı ilerlemiş, buna rağmen kendisi ve ülkesi için bir şeyler yapmaya çabalıyor. Müthiş bir irade gerçekten, ben kendime bakıyorum bu yaşta bile en basit şeyleri yapmaya üşeniyoruz, kaçınıyoruz kimi zaman. Sonra geçmişime bakıyorum, yine aynı dersleri çıkarıyorum kendime.
      Sahip olduklarımıza, bize sunulan imkanlara ve özgürlüğümüz için verilen mücadelelere ne kadar layık olabiliyoruz. Hayırlısı diyelim Ece Abla. :)
      Çok memnun oldum blogumun sende güzel hislere yol açmasına ve içini açmasına. Buna ihtiyacın var sanırım bu günlerde, çok mutlu oldum.
      İlgin ve yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  3. Bu gecelik uyumam gerekse de en kısa sürede izleyip yorumlamak isterim. Güzel bir yorujm olmuş :D Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Harika bir hayat hikayesiymiş. Filmden hiç haberim yoktu. Mutlaka izleyeceğim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni çok etkiledi, iyi ki izlemişim dedim sonunda.
      Umarım beğenirsin sende, ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Filmin öyküsü muhteşem... Mutlaka izleyeceğim. Çok teşekkürler paylaştığın için... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Dilerim beğenirsiniz filmi de. :)

      Sil
  6. Konu çok güzel. :) İzleyeceğim. :) hem de şimdi ! :)

    YanıtlaSil
  7. Bende "ilk fırsatta izlenecek filmler" listeme alıyorum hemen.. Hatta evdekileri de izlemek için örgütleyeyim :)
    Gerçekten çok güzel anlatmışsın, ellerine sağlık. Merak ettirdin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlarda biyografik filmlerden hoşlanıyorlarsa neden olmasın, çok güzel fikir. :)
      İncelemeyi beğenmene sevindim, filmi de beğenirsin umarım. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Bu filmi nasıl duymamışım. Çok merak ettim, alıntıları da çok beğendim. Tez zamanda izleyeceğim inşallah, çok teşekkürler ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, iyi seyirler şimdiden. Dilerim beğenirsiniz. :)

      Sil
  9. Biyografi filmlerinden pek hoşlandığım söylenemez fakat bu filmi bir kaç arkadaşım da önermişti, merak edip bakmamıştım bile. Bu yazıyı gördükten sonra ben izlemeye ikna oldum ilk fırsatta izleyeceğim film bu olacak, çok güzel anlatmışsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Dilerim filmi de beğenirsin. :)

      Sil
  10. Merhaba Serhat ;
    Biyografi hem kitap hem de film olarak tarzım değil ... Ama nasıl şu ana kadar istisnalar olduysa bu anlatımdan sonra bu film için de geçerli olacak ...
    Defalarca filme bakıp seyretmekten vazgeçmiştim ... Ama şu an itibariyle izle listesinde ;)
    Her zamanki gibi sevdim tarzını

    En keyiflisinden şahane akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Ben çok severim biyografi türünü, belki senin için de milat olur bundan sonra. :)
      Dilerim beğenirsin filmi. Yazdıklarım beğeniliyorsa ne mutlu bana.
      İyi akşamlar. :)

      Sil
  11. Güzel bir filme benziyor henüz izlemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence güzel. :)
      Teşekkür ederim ilginiz için. :)

      Sil
  12. Film analizini güzel yapmışsın.yüreğine sağlık 😌 Açıkçası filmi yeni izledim. Ve çok etkilendim. Çünkü çevremde ki insanlar her şeyden şikayetçi olunca bu tarz filmler beni güçlü tutuyor. Başka film tavsiyelerin varsa muhakkak degerlendiricem. :)

    YanıtlaSil