EFSANE FİLM MÜZİKLERİ #3




Malum Ramazan, havalar da sıcak, insanın pek bir şey yapası gelmiyor. Hem bir şeyler yazmak istiyorum, hem de yapamıyorum gibi bir durum var ortada. Bekleyen film ve kitap yorumlarım var, yazmak için can atıyorum. Gündüzleri dizüstü bilgisayarım o kadar ısınıyor ki yanına yaklaştırmıyor beni, anlayacağınız o da hallendi sıcaklardan.

Bu durumda daha hafif olarak tabir edebileceğim bir konu seçerek, beğendiğim film müzikleri serisinin üçüncüsünü yazayım dedim. Ancak konu başlığını değiştirmeyi uygun gördüm. Artık daha bilindik, oyuncu kadrosuyla ve senaryosuyla olduğu kadar müziklerine de aşina olduğumuz filmleri tercih etmeye çalışacağım. Bu yüzden artık başlığımız "Efsane Film Müzikleri" olacak. Bu konu altında müziklerini paylaştığım filmleri, aksini söylemediğim sürece mutlaka izlemeniz gerekir baştan belirteyim. İzlemeyenler vardır diyerek filmlerin konularından da biraz bahsedeceğim. Keyifle okumanız ve dinlemeniz temennisiyle başlıyorum. :)


1. KING ARTHUR FİLM MÜZİĞİ



Çoğunluğun iyiliği için kendini feda etme onuru her zaman küçük bir azınlığa düşmüştür. Dünya mükemmel bir yer değil.

Kral Arthur ve meşhur yuvarlak masa şövalyeleri efsanesini duymuşsunuzdur. Tarihi belgelerle gerçekliği kanıtlanamamış olsa da Kral Arthur ve yuvarlak masa şövalyelerinin gerçek olduğuna inananlar az değil. Ancak filmde, efsanelerde anlatıldığı gibi fantastik unsurlara yer verilmeden, daha gerçekçi bir anlatım hakim. Roma döneminde geçen filmde, Kral Arthur ve yoldaşı olan şövalyelerinin, soylu bir aileyi barbarların elinden kurtarmak çıktıkları son görevlerinde ortaya koydukları mücadele ve çeşitli maceralar konu edinilmiş diyebilirim. Tarih, savaş filmlerinden hoşlanan kişilerin kesinlikle kaçırmaması gereken başarılı bir yapım. Zaten müziği iyi olan filmin, kendisi de iyidir. Bu da benim sloganım, yeri gelmişken söyleyeyim istedim. :D

2. BATMAN BEGINS FİLM MÜZİĞİ



Suç, toplumun aşırı anlayış göstermesinden çoğalmıştır.

Batman için onlarca film çekildi ancak Batman Begins hem müzikleri hem de film anlamında benim en beğendiklerim arasında yer alıyor. Bu filmi benim için özel kılan filmleri ve Batman karakteri olduğu kadar elbette rahmetli Heath Ledger'ın efsane diyebileceğim Joker canlandırması oldu. Öyle ki, Heath Ledger denildiğinde direk canlandırdığı Joker karakteri beliriyor zihnimde. Sanırım çoğunluk için de en iyi Batman filmleri arasında yer alıyor bu yapım. Bu tarz filmlerden hoşlanıyorsanız ve hala izlemediyseniz, daha fazla beklemeyin.

3. MATRIX FİLM MÜZİĞİ



Ne yazık ki, kimseye Matrix'in ne olduğu anlatılamaz. Kendin görmelisin. Bu, son fırsatın. Buradan sonra dönüş yok. Mavi hapı alırsan, hikaye biter. Yatağında uyanır ve istediğin şeye inanırsın. Kırmızı hapı alırsan, mucize ülkesinde kalırsın ve sana tavşan deliğinin ne kadar derin olduğunu gösteririm. Unutma! Sana gerçeği öneriyorum. O kadar.

Efsane filmleri ve müziklerini paylaşıyoruz, elbette Matrix olmadan olmazdı. Bu konu sayesinde, uzun bir aradan sonra şu müziği dinledim ve ciddi anlamda duygulandım. Matrix üçlemesi denildiğinde sizin de aklınıza ilk gelen kırmızı-mavi hap sahnesi mi oluyor? Merak ettim açıkçası. :) Film hakkında fazla söze gerek yok. Neticede hem film hem de müzikleri tam bir efsane. Sizler de biraz nostalji yapmış olursunuz böylece.

4. SCHINDLER'S LIST FİLM MÜZİĞİ



Öldürme yetkisine sahip olup da öldürmüyorsan, güçlüsündür.

IMDB listesinin ilk sıralarında yer alan müthiş bir film. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Schindler adında bir adamın, kurduğu iş vasıtasıyla soykırımdan kurtardığı Yahudiler'in hikayesini ele alıyor. Film her ne kadar çarpıtıldığı söylense de gerçek bir olaya dayanıyor. Tarih-Dram türlerinde değerlendirilebilecek olan bu filmde en hüzün verici kısım ise binlerce insanı kurtarılırken, bu sayıdan çok daha fazla insanın öldürülmesini, kamplara sürülüp zulümler görmesini de seyretmek zorunda kalınması. Kesinlikle müthiş bir film.

5. A BEAUTIFUL MIND FİLM MÜZİĞİ




Belki çok güzel bir zekaya sahip olmak hoş bir şeydir ama daha büyük bir hediye güzel bir kalbi keşfetmektir.

Çok beğendiğim aktörlerden Russell Crowe'un baş rolünde yer aldığı bu film, Türkçe'ye "Akıl Oyunları" olarak çevrilmiş. Film, aynı ismi taşıyan bir kitaptan uyarlanmış ve John Nash isimli bir matematikçinin hayat hikayesini işliyor. Tabi John Nash öyle sıradan bir insan değil, deha denebilecek türden. Ancak şizofreniyle tanıştıktan sonra hayatında bir süreliğine her şey alt üst olur. Daha sonrasında Nobel ödülü almaya hak kazanacak olan Nash'in bu hastalığı yenerek hayatını ve çalışmalarını eskisi gibi devam ettirebilme gayretine tanık oluyoruz filmde. Biyografi ve dram türlerinde değerlendirebileceğimiz bu filmi de mutlaka izlemenizi öneririm.

SON SÖZLER

Bu konu altında kendi izlediklerim arasında en beğendiğim filmleri ve müziklerini tanıtmaya, izleyenlere de hatırlatmaya çalışıyorum. Dilerim keyif alarak okumuş ve dinlemişsinizdir. Sizlerin de konuya katkılarınızı bekliyorum. Yorumlarınız benim için değerli. İlgi gösterdiğiniz için teşekkürler. :)

EFSANE FİLM MÜZİKLERİ #3 EFSANE FİLM MÜZİKLERİ #3 Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Haziran 25, 2016 Rating: 5

30 yorum

  1. Film ve dizide müzik çok önemli. Bunu özellikle İran filmleri izlerken daha iyi anlıyorum. O kadar az müzik kullanıyorlar ki, bir şeyler eksik kalıyor sanki. Hint filmleri ise tam tersi her anı müzik dolu. Belki de bu yüzden insanı mutlu ediyordur. Teşekkürler, çok güzel bir derleme olmuş erenler ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç İran filmi izlediğimi hatırlamıyorum ama müzik yoksa tuhaf olur gerçekten. Hint filmleri bazen abartabiliyor bile hatta. :D
      Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. King Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri'nin ingilizce kitabını okumuştum. Çok dikkatimi çekmişti. Filmini daha izlemedim görünce çok heyecanlandım. Bugün izleyeceğim *-* gerçekten güzel bir yazı olmuş. Filmi izlemem lazım. Bütün yazılarından yararlanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çizgi roman tarzı bir şey okumuştum zamanında. Orada çok fantastik öğeler barındırıyordu. Filmde daha gerçekçi bir hava var. Savaş filmleriyle bir sıkıntın yoksa, müzikleriyle birlikte çok heyecanlandırıcı, duygulandırıcı sahneler var filmde. Yani başarılı. Yararlı bulmana sevindim, teşekkür ederim. İyi seyirler. :)

      Sil
  3. Ne güzel bır hatırlatma yapmışsınız ogrencılıkte kütüphaneden klasık fılmlerın fılm muzık cd lerını alır dınlerdım. Bazı fılmlerın muzıklerı fılmlerı gölgede bırakacak kadar etkıleyecı olabıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla hepsine yer vermeye çalışacağım, daha eski filmlerden de çok beğendiklerim var. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Evet güzel film müzikleri.Ben son dönemde eğlenceli olan Türk Filmlerinin(Eyvah eyvah,Düğün Dernek gibi)müziklerinde çok eğleniyorum.Çok mu avam oldu bilmiyorum ama Türk filminden de örnekler vereyim dedim.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar da kendi içinde güzel, ben de çok eğlenceli buluyorum. Farklı bir lise açılabilir onlar için de kendi arasında. Listeyi çeşitlendirmeyi düşünüyorum, yakın zamanda bir de Yeşilçam için hazırlayacağım. Hepsinin yeri ayrı, kendi içinde güzel, teşekkür ederim sevgiler. :)

      Sil
  5. Ooo süper tercihler olmuş Serhat!
    iyi geldi.. Kore dizilerindeki soundtracklarda çok iyi oluyor yaa =)
    Bekleyen kitapların azalması dileğiyle... Aynı dertler...
    Teşekkürler güzel paylaşım için, eline emeğine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore sizlerin uzmanlık alanı, ben henüz ilerleyemedim o noktada. :D
      Ben böyle açıp saatlerce dinleyebiliyorum bu film müziklerini, o derece seviyorum. :)
      İnşallah artık düzene sokmak istiyorum her şeyi tam manasıyla. Yoksa aksayacak gün geçtikçe.
      Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. Film müzikleri o kadar önemli ki filmler için.. En önemli unsurlarından biri hatta. Kesinlikle bazı sahnelerin etkisi arka plandan çalan müzikleri sayesinde.. Yeşilçam için hazırlayacağın listeyi de heyecanla bekliyorum :)
    Bu seriyi devam ettirmelisin, hem bilmediğimiz filmleri tanıyoruz hemde bizi etkileyen müzikleri tekrar dinleyip o anı yaşıyoruz, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşilçam listesi aslında kafamda hazır, en azından ilk konu için ama hazırlanmayı bekliyor tabi. :D
      Müzikler olmadan düşünemiyorum bile ben filmleri. Devam ettireceğim mutlaka, dediğin gibi hem film tanıtımı hem de nostalji oluyor, güzel oluyor.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Kesinlikle çok güzel bir çalışma olmuş.Müzik olmazsa olmaz.Duygular eksik kalıyor yoksa.Duygu ve müzik birbirinin tamamlayanıysa aşk var demek ki ;) Muhteşem filmler hepsi de.Müzikleri dinlemek de çok iyi geldi.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de bu filmleri böylesine efsane yapan bu müziklerdir. Bir de müzikler olmadan bir izlemek gerek daha iyi anlamak için. Mim davetinize en kısa sürede yanıt vereceğim, çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Bir mim davetiniz var bu arada göz atarsanız sevinirim ;)

    YanıtlaSil
  9. Matrix ile Batman başlı başına efsanedir zaten. Sanırım fon müziklerini daha bir fazla beğeniyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ayrı bir ilgim var fon müziklerine. Teşekkürler. :)

      Sil
  10. tercihlerin müthiş! :)

    YanıtlaSil
  11. Serhat müzikleri ve film kısa açıklamalarının hepsini okudum, dinledim.Favorim A Beautiful Mind film müziği oldu.Büyülendim diyebilirim.Çok elit zevkin var.Emeğine sağlık oğlum.Selam ve sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de büyüleyici bir müzik, film de öyledir. Teşekkürler Ece Abla, selam, sevgi ve saygılarımla. :)

      Sil
  12. çoğunu beğeniyorum, film müziklerini çok başarılı blurum ben de albümlere göre. güzel bir derleme olmuş elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba sevgili Serhat ;
    Aynı durumdayız hepimiz sanırım ... Bir de sağ sol koşturma eklenince insanın eli gitmiyor . Tam bir heves bir şeyler yapıyorsun , bakıyorum kimsecikler yok ... Bu sefer kitap okuyayım diyorum ki soluksuz Haruki Murakami bitirdim yakında inşallah yorumu yazacağım ... Ama yazık olur kimse okumazsa canım kitaba diyorum ...
    Sonra bir kere ben kendimi toparlayamıyorum diye konu gidiyor .
    Kaçırdıklarımı yakalayayım okuyayım dedim , kafa toplamak zor ...
    Ama yalan yok biliyorsun ki tarzını severim ve yine bu yazıyı ben pek çok sevdim ...
    Filmler bilindik olmasa da olur , anlatım ve alıntı yapman ile şenlenen o müzikler yeter ...
    Yorumuna ve kalemine sağlık canım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkeste var sanırım aynı durumlar, bir durgunluktur gidiyor. :D
      Çok teşekkür ederim, sevgiler. :)

      Sil
  14. Çok beğendim yazınızı, müziklerle hele sinemaya gitmiş gibi oldum :) müzik çok önemli Cidden bazı filmlerden hemen sonra müziklerini mutlaka dinlemeliyim dediklerimi hatırlıyorum ama hafızam zayıf. Muhteşem dediklerimi düşün düşün hatırlayamadım zihnimde iki film ismi canlandı ama Avatar ve Trainspotting

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avatar gerçekten muhteşem bir müziğe sahip. O da listemde yer alıyor, zamanı gelince paylaşırım. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  15. Ilginç müzikler seçmissin. Filmlerini de severek izlemistim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirli bir düzende seçmiyorum çünkü bana göre hepsi güzel. Listemden karışık paylaşıyorum. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  16. Soundtrack benimde özel ilgi alanım.Bu yazınızda Batman,Matrix ve King Arthur favorim.Filmleri efsane yapan soundtrackler ve onları besteleyen üstadlardır.Hans Zimmer,Zack Hemsey,Two Steps from the Hell bu konuda ortalığı tozu dumana katan isimler.Tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil