KİTAP İNCELEMESİ #10: HAYVAN ÇİFTLİĞİ - GEORGE ORWELL




Herkese merhaba,

Uzun zamandır yeni okuduğum kitapların bir incelemesini yapamamıştım. Bunun sebebi okumakta olduğum Emile kitabını bir türlü bitirememiş olmamdı. Kitabın kalınlığı ile çeşitli meşguliyetler birleşince iyi bir okuma düzeni oturtamadım ve kitaptan gittikçe soğudum. Nihayetinde bu iş böyle olmayacak diyerek kitabı yarıda bırakmak zorunda kaldım. Hemen elime George Orwell'ın, Hayvan Çiftliği kitabını aldım ve bir gün içerisinde bitirdim. Uzun bir aradan sonra bir kitap bitirmek gerçekten iyi geldi. Stres yapmışım farkında olmadan. Neyse sözü fazla uzatmadan kitabın yorumuna geçiyorum. Dilerim keyifle okursunuz. :)

"DÖRT AYAK İYİ, İKİ AYAK KÖTÜ!"


Kitapta arada çizimler çıkıyor karşınıza. Yazıyı da benzer şekilde süslemek istedim. :)

George Orwell çok merak ettiğim bir yazardı. Can Yayınları tarafından, yazarın kitaplarına yapılan başarılı kapak tasarımlarının da bunda etkisi büyük benim için. Yazarın hangi kitabından başlamalı diye düşünürken, instagramdaki kitap sayfalarından birinde "Önce Hayvan Çiftliği, sonra 1984 okuman daha iyi olur" şeklinde tüyo aldım ve buna güvenerek ilk olarak Hayvan Çiftliği kitabını okumaya karar verdim. Tabi okumadan evvel, kitap hakkında bir kaç blogger yorumuna göz atmayı ihmal etmedim.

Bütün insanlar düşmandır! Bütün hayvanlar yoldaştır!


Kitapta, insanların egemenliğinden bunalıp kendi özgürlüklerini ilan eden ve tüm dünyayı hayvanların egemenliği altına almak isteyen bir grup çiftlik hayvanının serüveni işleniyor. Hayvanlar çiftlik sahibinin boyunduruğu altında çalışıp, önlerine konulana razı olarak hayatlarını sürdürüyorlar. Her şey rutin ve boğucu düzende akıp giderken, yaşlı ve bilge olarak gördükleri bir domuzun rüyasından ilham alarak, diğer domuzların önderliğinde, kendilerinin de planlamadıkları bir anda isyan bayrağını çekip, insanları kovuyorlar. Hemen ardından kendi kanunlarını uygulamaya koyuyorlar. İlk başlarda herkes yeni düzenden memnun olsa da zamanla domuzlar tüm kontrolü ele geçirip, diğer hayvanları kendi istek ve arzuları doğrultusunda çalıştırmaya başlıyorlar. Diğer hayvanlar artık özgür olacaklarını düşünürlerken, zamanla domuzların kurduğu düzenle ilgili kafalarında soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Gerçeği fark ettiklerinde ise iş işten geçmiş oluyor.

Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir!

FARKLI YORUMLAR VE ÇIKARIMLAR...


Kitap, hiciv yüklü sembolik bir dille yazılmış. Okuduğum yorumlara ve kitapta hayvanların birbirine sıklıkla "yoldaş" diye hitap etmesine bakarak, yazarın gözünden Stalin dönemine ışık tutulduğunu söyleyebilirim. Bunun yanında, farklı kişi ve dönemlerin de kitapta yer aldığını söyleyenler var. Aslında politik anlamda oynanan oyunlar ve kitleleri yönetme şekilleri çok eski dönemlerden beri benzer şekilde gerçekleştirildiği için, kitaptan hem geçmişe hem de günümüze ilişkin farklı çıkarımlar yapmak ve benzerlikler görmek kaçınılmaz hale geliyor. Zaten okurken hangi hayvanın kişi olarak olmasa da statü ve zihniyet olarak neyi temsil ettiğini rahatlıkla anlıyorsunuz.

İnsan, üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Yine de tüm hayvanların efendisidir. Hayvanları çalıştırır, karşılığında onlara ölmeyecekleri kadar yiyecek verir, geri kalanı kendine ayırır.
 

Kitabı okuyunca bir kez daha gördüm ki; sağlam bir temele oturtulmayan, eğitimle desteklenmeyen her türlü hareket er yada geç yok olmaya, gerçek amacından sapmaya başlıyor. Kitapta, halk kesimini temsil eden diğer hayvanların okuma yazma bilmemesi, domuzların her dediğine inanmaları ve devrimi gerçek manada sahiplenecek güce ve kapasiteye sahip olmamaları kendi sonlarını getiriyor aslında. Aşırı bir nefretle ve domuzların telkinleriyle düşman belledikleri insanlara odaklanırken, etraflarında olup bitenleri göremiyor ve neticesinde hüsrana uğruyorlar.

Şimdilerde yoksul ve çetin bir hayat yaşadıklarını, çoğu zaman aç kalıp soğuktan donduklarını, uyku uyumak dışında her dakikalarını çalışarak geçirdiklerini biliyorlardı. Ama eski günlerin daha beter olduğuna inanıyorlar ve bundan mutluluk duyuyorlardı.

SON SÖZLER


Hayvan Çiftliği, George Orwell'ın okuduğum ilk kitabı oldu. Kitabı hem kurgu hem de dil anlamında çok beğendim. Can Yayınları'nın baskı, çeviri ve tasarım anlamında ortaya koyduğu kalite de kitaptan aldığım keyfi katladı. İlgi çekici bulduğum kapak tasarımı, kitabı bitirdikten sonra daha bir anlamlı geldi. George Orwell ile henüz tanışmadıysanız, bu kitap sizler için güzel bir fırsat. Hiç yorulmadan, sıkılmadan, kısa süre içerisinde okuyup bitirebileceğiniz bir kitap. Elinizin altında okunmayı bekliyorsa, daha fazla vakit kaybetmeyin derim. :)

Ayrıca, kitaptaki konuyu işleyen bir de çizgi film var. Türkçe alt yazılı halini buldum ufak bir araştırmayla. İzlemek için tıklayın. 

Bir de nostalji yapmak isteyenler için radyo tiyatrosu olanı var. Onu da dinlemek için tıklayın. :)

Sizler bu kitabı okudunuz mu? Okumayı düşünüyor musunuz? Kitap ve yazı hakkındaki görüşlerinizi ve her türlü yorumunuzu merakla bekliyorum.

Hoşça kalın... :)
KİTAP İNCELEMESİ #10: HAYVAN ÇİFTLİĞİ - GEORGE ORWELL KİTAP İNCELEMESİ #10: HAYVAN ÇİFTLİĞİ - GEORGE ORWELL Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Haziran 14, 2016 Rating: 5

53 yorum

  1. Çok severek okuduğum bir kitaptı. Benim için zamansız kitaplardan. Yıllarca önce yazılmış olmasına rağmen günümüze de ışık tutuyor. Dilerim gelecek böyle yönetimlerle karşılaşmaz. 1984'ü de çok severek okuyacağına eminim. Onun ardından da Haruki Murakami'nin 1Q84'nü okumalısın bence. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum ve 1984'ü de beğeneceğimi düşünüyorum. Yazarın tarzı hoşuma gitti. Haruki Murakami'nin 1Q84 kitabını da merak ediyorum, görmüştüm. Bakalım sırayla hepsi, listemde var o da. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Hala okuyamadım, arkadaşım ben getireceğim dedi diye bekliyor ama alıp okuyacağım daha fazla ertelememek lazım. Hele senin güzel yorumundan sonra :)
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de ertelemeyin. Hemen bitiyor zaten, çok akıcı bir kitap. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Serhat!!! Şule tavsiye etmişti bana da George Orwell okumak istiyorum dediğimde, sendeki sıralama ile geldi, hayvan çiftliği ile başlamayı düşünüyordum, isbetli olacakmış! teyit oldu =)
    ama şu an sende oluşan stres ile meşgulüm, okuyamıyorum, okuyamadıkça daha kötü oluyorum, tipik depresyonik vakalar... =))
    Yine güzel bir kitap incelemesi olmuş, eline emeğine sağlık, bir günde bitirmen de moral açısından iyi olmuş, elimdekileri ben de öyle bitiririm inş, o rahatlıktan lazım =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan rutin okuma düzeni bozulunca "ne oldu bana?" diye sormadan edemiyor. :D Çok kötü bir durum. :) Kesinlikle çok moral buldum, yakında yeni kitap da geliyor, eski düzenime dönüyorum yine. İnşallah tez zamanda bitirir, rahatlarsın sende. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. Çok sevindim serhat, darısı başıma, dün ben de bi 100 sayfa okudum nasıl mutlu oldum anlatamam.... inş istikrarlı devam eder, katlanır 😂

      Sil
    3. Süper, bozulmaz inşallah. :)

      Sil
  4. Bence de Orwell'e Hayvan Çiftliğiyle başlaman yerinde bir karar olmuş, ben de aynısını yapmıştım :D En vurucu yeri de son sahnesiydi sanırım kitabın, çok etkilemişti beni.. Keyifle okuduğum bir inceleme oldu, eline, kalemine sağlıkk :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aslında 1984'ü merak ederek onu okumak istiyordum ilk. Tavsiye üzerine böyle yaptım. Herkes aynısını dediğine göre vardır bir bildikleri. :) Evet, sonu vurucuydu ama belliydi de aslında. :) Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Ilginç bir kitaba benziyor ama okuyup okumamak arasında kararsız kaldım. 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarzın olmayabilir tabi ama yine de denemeni tavsiye ederim. Yormuyor kitap ve zaten uzun da değil. Sana kalmış. :)

      Sil
  6. mükemmel bir kitap! çok sevmiştim ama 1984'ü daha da çok sevmiştim!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da okuyacağım en kısa zamanda. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Sizin yorumunuz bile çok güzel bir mesaj vermiş; kitapta ne yorumlar vardır kim bilir..
    Konusunu sevdim, almalıyım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nokta atışı tespitler var kitapta, sembolik bir şekilde tabi. Pek çok çıkarımda bulunmak mümkün, hem geçmiş hem gelecekle ilgili. Bence de alınması gereken bir kitap, ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Harika yorumlamişşin serhat. Tebrik ederim Umarım okumak adına zaman bulurum😚

    YanıtlaSil
  9. Bence de çok güzel yorumlamışsın. Hayvan Çiftliğini okuyalı yıllar olmuştu. Sayende kitabı hafızamda tekrar etmiş oldum. Ve tabii ki 1984 müthiş bir ütopya ve gerçekten beğeneceğine eminim. Ayrıca Türkiye'de "Biri Bizi Gözetliyor" programının orjinal adının yani "Big Brother"ın 1984 kitabına dayandığını da hatırlatmak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BBG'yi biliyordum da adının 1984'e dayandığı hiç aklıma gelmezdi, öğrenmiş oldum. :) Yazarı ve kitabını genel anlamda sevdim, bende böyle devam edeceğini düşünüyorum. Teşekkürler. :)

      Sil
  10. Favori kitabım. :) Kaç defa okudum kim bilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitaptı gerçekten, teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Serhat selam ;
    Yine yeni yeniden keyifle okuduğum bir kitap yorumu oldu bu ... Şahanesin ...
    George Orwell bir ara başlayacağım ... Ama elimde bekleyen o kadar çok kitap var ki ...
    Blog a baksam bir türlü bakmasam başka türlü ...
    Bir de ramazan eklenince ...
    Doğru planlama yapamadım ben de hala ...
    Emeğine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planlama şart gerçekten. Bunun yanında fazla takılmamak gerekiyor okunamayan, yorucu kitaplara. Emile kitabı okuma düzenimi çok sekteye uğrattı, bir ay onunla debelendim resmen. Şimdi eski düzenime dönmeye başladım. Dilerim sen de toparlarsın en kısa zamanda, çok teşekkürler, sevgiler. :)

      Sil
  12. Benim politik içeriğini anlamayacak yaşta okuduğum bir kitaptı ama sonra hayatımda yer eden önemli kitaplar arasına girmeyi başardı, o yüzden herkese tavsiye ediyorum bu kitabı Jonathan Livingston da yanında okunması koşuluyla. Hayvan egemenliğini ne kadar vurguladığını ben tartışırım ama o zamandan günümüze Orwell resmen nokta atışlarında bulunmuş. Ufak bir manifesto gibi. Radyo tiyatrosunu da paylaşman çok iyi olmuş (ki ben yapıldığını bile bilmiyordum), ilk fırsatta -mesela eve gidip yatağıma kavuştuğumda :)- dinleyeceğim, çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manifesto güzel bir tabir. Çok güzel tespitler var. Hem geçmiş hem günümüzü görmek mümkün. Bunun yanında anlatılanlar evrensel nitelikte. Ben çok beğendim kitabı. Bir solukta okudum zaten. Onu da rastlantı eseri buldum, çizgi filmiyle birlikte koydum. Belki beğenenler olur diye. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  13. Benim de okuyup hayran olduğum yazarlardan biridir George Orwell. Ben önce 1984'ü ardından Hayvan Çiftliği'ni okudum ve ikisini de çok sevdim. Hatta arkadaşlarım kitap tavsiyesi istediğinde ilk sırada söylediğim kitaplar haline geldiler diyebilirim:) Yalnız ben malesef bir kitabı ne kadar beğenirsem, yorumunu yazmak o kadar zor oluyor benim için; dolayısıyla blogumda ikisinin de bir yorumu yok malesef. Ama siz çok güzel özetleyip durumu anlatabilmişsiniz, çok beğendim elinize sağlık :) En kısa zamanda umarım 1984'ü de okuyabilir ve beğenirsiniz, sevgilerle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1984'ü henüz okumadım tabi ama Hayvan Çiftliği rahatlıkla önerebileceğim kitaplar arasına girdi. Yazacak çok şey bulup toparlayamama gibi bir sorun oluyor herhalde. Ben aynı durumu filmlerde yaşıyorum. :) Beğeneceğimi umuyorum ben de çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  14. ne kadar güzel yorumlamışsın Serhat çok beğendim gerçekten de emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. 1984'ten önce okunursa daha iyi olur tüyosunu ben de almıştım, o yüzden benim de ilk tercihim oldu. Ama hala 1984'ü okuyamadım, bu utanç benim. :D
    Hayvan Çiftliği'nin sonu beni çok etkilemişti, oldukça vurucuydu.
    İyi okumalar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tüyoyu neye göre veriyorlar bilmiyorum. Herhalde 1984'ü okuduktan sonra anlayacağım ben de. Kitabın sonu güzeldi gerçekten. Teşekkürler. :)

      Sil
  16. Ben bir türlü okuyamadım ama aşırı merak ediyorum. Yorumlaman fazlasıyla doyurucu ama okumadan merakım geçmeyecek sanırım. Seveceğimi düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleyse vakit kaybetmeden okumalısın. Kolay kolay kimsenin kötü diyeceğini düşünmüyorum kitaba. Herkese hitap edecek türden, meraklısı farklı yorumlarda ve çıkarımlarda bulunabilir tabi. Ben de seveceğini düşünüyorum. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  17. Teşekkürler güzel paylaşımın için kardeş. Sürekli karşıma çıkan ve sürekli okumayı ertelediğim kitap. İnşallah nasip diyorum. Bu arada bütün insanlar düşmandır diyemem ama hayvanları insanlardan daha çok sevdiğim zamanlar da az değildir hani. Bir söz var, hem gülerim hem hoşuma gider. "Bir köpeği seversen o da seni sever, bir insanı seversen ne yapacağını ben de bilmiyorum." ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir söz aslında, buna benzer bir şey okuduğumu hatırlıyorum, benim de hoşuma gitti. Bence daha fazla erteleme okumayı, uzun sürmüyor zaten. :)
      Ben teşekkür ederim güzel yorumun için. :)

      Sil
  18. Salam, nəhayət bu kitabla başladın deməli. Sonra 1984 oxu məncə. Məndə tərsinə ilk 1984 ü oxudum. Çooox bəyənmişdim. Heyvanıstan (bizim dilə kitabın adı bu cür tərcümə edilib.) kitabını çoxdan almışam. Oxunmaq üçün sırasını gözləyir. Cizgi filmi də olduğunu bilmirdim. Bir kitaba başlamamışdan əvvəl bloggerlərin nə yazdığını axtarmaq da tam bir bloggerə xas hərəkətdir. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nana, seni görmek ne güzel. :)
      Tavsiye üzerine böyle yaptım, doğru da yapmışım sanırım. Sizdeki isim çok hoşuma gitti, güzelmiş. :D
      Ben de okumadan önce Orwell ve kitaplarıyla ilgili bir kaç yazı okumuştum. Kesinlikle bize has davranışlar. :D
      Çok teşekkür ederim yorum için. Bence en kısa zamanda Heyvanıstan kitabını da oku, çok beğeneceğini düşünüyorum. :)

      Sil
  19. kitabı okumadan önce bant tiyatrosunu dinlemiş ve bi hayli etkilenmiştim. ayrıca sivas devlet tiyatrosu tarafından da bir vakitler sahnelenmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak edip filmi veya çizgi filmi var mı diye bakarken radyo tiyatrosunu ve çizgi filmini bulmuştum. Tiyatroda sahnelendiğini bilmiyordum, çok güzel aslında sahnelenmiş olması. Şimdi gidebileceğim bir yerde sahnelense giderdim mutlaka. Çok beğendim çünkü kitabı, verilen mesajları. :)

      Sil
  20. Ben ilk 1984'ü okudum. Hayvan Çiftliği'ni de çok duydum. Ama okuma firsatim olmadi. Şu son sahneyi merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de tersten gitmişsin Cem abi. Bana tavsiye edilene göre yani. :)
      Tavsiye ederim, bir solukta okursun diye düşünüyorum. Hem keyifli, hem de güzel çıkarımlar yapılabilecek bir kitap. 1984 okumuşsun zaten yazarın diline, tarzına hakimsin. Onu da okuyunca öğrenirsin artık. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  21. Serhat, oğlum.Bir saate yakındır bloğundayım.Yorumunu okudum, ardından da animasyonu seyrettim.Domuzlara biraz sinirlendim.Öyle fedakar (adını unuttum bak)ata çok üzüldüm.Hayvan dayanışmasına hayran oldum.Sık sık gözlerim yaşardı.İki ayak kötüdür, dört ayak iyidir'e katılıyorum.Sen yorumla ben okurum. Bu arada animasyonu seyrederken yan tarafta Okan Bayülgen Dönüşümü sesli olarak sunmuş.Yorumunu ukalaca bulmazsam onu dinleyeceğim.Şu böcek yataktan inerse huzurla uyurum bu gece :) Selam ve sevgiler oğlum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Ece abla, çok sevindim, keyif almışsındır umarım. :)
      Hikaye çok güzel gerçekten, bahsettiğin atın adı Boxer, bütün hepsinin yükünü çekiyor gerçekten. Hüzünlendirici tarafları da var, insanı sinirlendiren yanları da. Fazla fazla düşündürüyor ne olursa olsun, çok güzel bir kurgu, aydınlatıcı.
      Hiç denk gelmemiştim sesli sunumuna, hem de Okan Bayülgen. İner elbet Ece abla, duruma alışmaya çalışıyordur herhalde. Kolay değil bir sabah aniden böcek olarak uyanmak. :)
      Selamlar, saygılar, sevgiler Ece Abla. Çok sağ ol. :)

      Sil
  22. Bu kitabın ismini o kadar sık duydum ki ama bir kere bile merak etmemiştim. Etmemiştim de.. Yine yapmışsın yapacağını işte.. Bu anlatımın üzerine nasıl alıp okumayalım ? :)
    Bende öneriye uyup sıraya göre okuyacağım. Önce elimdekiler bitsin sonra bu kitapları alıp okuyayım. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap çok akıcı zaten ya, bir solukta okursun bence. Belki de okuduktan sonra, neden daha önce okumadım dersin, belli mi olur. :)
      Teşekkürler yorumun için. :)

      Sil
  23. Ben okuyalı uzun zaman oldu ama çok sevmiştim, hala severim. Yazınızı ve alıntıları okurken bir kez daha kitabın içinde buldum kendimi, herkesin okuması gerektiği kitaplardan bence. Ve yazarın 1984 adlı romanını da öneririm, mutlaka seversiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda okuyacağım 1984 kitabını da. Çok merak ediyorum.
      Yorumunuz için teşekkürler. :)

      Sil
  24. Güzel yorumlamışsınız kitabevlerinde hep rastlayıp almıyordum George Orwell kitaplarını almak lazımmış demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de bu kitaptan başlayarak bir denemelisiniz. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  25. Hayvan Çiftliği'ni geçen sene okumuştum ve o yıl okuduğum en iyi 10 kitaptan biri seçmiştim. Basit görünen ama çok derin anlamları olan bir kitap. Bu sene de 1984'ü okudum. O da çok güzeldi ama distopya okumaya alışkın olmayan bana ağır geldi. Kitaptaki o karanlık hava, umutsuzluk ciddi anlamda moralimi bozdu. kesinlikle okunması gereken bir klasik. 1984'ü de tavsiye ederim.

    Bu arada kitapla ilgili çizgi film ve radyo tiyatrosu koyman yazıyı zenginleştirmiş. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1984 henüz okumadım, genel olarak beğeniliyor ve okunması gereken kitaplar arasında gösteriliyor. Bitirdikten sonra yorumumu yapacağım bende bakalım. :)
      Tuhaf bir şekilde o tür anlatımları seviyorum, o yüzden şimdiden iyi bir izlenimim var kitapla ilgili.
      Evet güzel denk geldi çizgi film ve radyo tiyatrosu. Kitap yerine onları tercih edenler de olabilir. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  26. HAYVAN ÇİFTLİĞİ DE GERÇEKTEN ŞAHANE BİR DİSTOPYA VE 1984 KİTABI İÇİN SÖYLENECEKLERİN ÇOĞU BU KİTAP VE BURADAKİ REJİM İÇİN DE GEÇERLİ. ÇİZGİ FİLMİNİ İZLEDİM KİTABINI OKUDUKTAN SONRA. 1984 'ÜN DE FİLMİNİ İZLEMİŞTİM. TABİİ FİLMLER ESERE SADIK KALARAK ÇEVRİLMİŞ BİLE OLSA, İYİ BİR UYARLAMA BİLE OLSA KİTABIN VERDİĞİ ETKİYİ VE KEYFİ VEREMİYOR. HATTA KİTABINI ÖNCE OKUYUP MERAK EDİP FİLMİNİ İZLEDİYSENİZ FİLM AŞIRI YAVAN GELİYOR. BU ARADA HARUKİ MURAKAMİ'NİN YEĞENİ DE YERALTI EDEBİYATINDA ŞAHESER KİTAPLAR YAZIYOR. TABİİ HARUKİ MURAKAMİ KADAR ÇOK DEĞİL ONUN YAYINLANAN ESERLERİ. AMA GERÇEKTEN ŞAHESER KİTAPLARI VAR. ONU DA OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM. ZATEN BAZI KİTAPLARI ÇOK ZOR BULUNUYOR. AMA OKUNDUĞUNDA DA YÜREĞİNİZDEN SÖKÜP ATAMIYORSUNUZ. RYU MURAKAMİ'NİN KİTAPLARI YERALTI EDEBİYATI OLDUĞU İÇİN DAHA SERT, DAHA SARSICI VE ÖZELLİKLE ŞEFFAF MAVİ DİREK KENDİ YAŞANTISINDAN ESİNLENEREK YAZILMIŞTIR. BAŞYAPIT DİYE NİTELENDİRİLECEK TÜRDE KİTAPLARDIR.EMANET DOLABI BEBEKLERİ'Nİ BULURSANIZ DİREK O KİTABINDAN OKUMAYA BAŞLAYABİLİRSİNİZ. ÇOK SARSICI VE ÇARPICI. SAYGILAR.

    YanıtlaSil