FİLM İNCELEMESİ #9: MONEY MONSTER / PARA TUZAĞI




Herkese merhaba,

Yeni bir film incelemesiyle karşınızdayım. Son zamanlarda epey eski filmlere ve özellikle Bollywood filmlerine yönelmiştim. Bu kez öyle olmadı ve yeni bir Hollywood filmi ile karşınızdayım. Orijinal adı "Money Monster" olan film Türkçe'ye "Para Tuzağı" olarak çevrilmiş. Film geçtiğimiz Mayıs ayı boyunca vizyondaydı, belki hala bir kaç sinemada denk gelebilirsiniz. Merak ettiğim ve gitmek istediğim bir filmdi, geç olsa da gittim ve izledim. Şimdi sıra incelemede. Haydi başlayalım. :)

HAYATIN DEĞERİ



Bizler insanız, bilgisayar değiliz. Vicdanımız var.
Filmin baş rollerinde George Clooney ve Julia Roberts ikilisine Jack O'Connell eşlik ediyor. Clooney, Amerika'da televizyon üzerinden borsa hakkında tüyolar veren ve güçlü bağlantıları olan Lee adında bir simsarı canlandırıyor. Bu karakter son derece rahat, programlarda kendisine verilen metinlere sadık kalmadan doğaçlama sunumlar yapıyor. Her kelimesi insanlar için bir anlam taşıyor. O nereyi gösterirse, insanlar borsada paralarını oraya yatırıyorlar. Ancak kazananlar veya kaybedenler bu simsarın umurunda değil. Aynı şekilde şirket sahibi zengin patronlar da insanlara ne olduğunu umursamıyorlar. Tek umursadıkları para ve onlara göre burada yapılan her şey sadece bir iş.



Silah bende olsa da asıl suçlu ben değilim. Onun gibi adamlar.
Elbette bu insanlar, sebep oldukları yıkımların gün gelip de kendilerine sorun çıkaracağını hiç düşünmüyorlar. Programın rutin işleyişi sırasında, Lee şovunu yaparken, stüdyoya genç bir adam giriyor. Kameralar tarafından fark ediliyor ve o anda silahını çıkarıp havaya ateş açıyor. Bu sahne bazı filmlerdeki banka soygunlarını hatırlatıyor olsa da burada bir fark var. Çünkü stüdyoya silahla girip Lee'yi rehin alan bu adam sade bir vatandaş ve yakın zamandaki piyasa çöküntüsü neticesinde yüklü miktarda kaybettiği paranın hesabını sormak istiyor. Onu hiç bir şekilde ikna etmeleri de mümkün görünmüyor. Çünkü o çoktan her şeyini kaybetmiş birisi, parayı da önemsemiyor. Bilmek istediği tek şey, bir gecede onca insanın parasına ne olduğu? Tabi bu sorgulama birilerini fazlasıyla rahatsız ediyor.



Parayı izle, sahtekarı bul.
Eylemci, Lee'nin üzerine bomba düzenekli bir yelek bağlıyor ve haber duyulur duyulmaz tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Lee ve stüdyodaki diğer çalışanlar için ise heyecan ve gerilim dolu anlar başlıyor. Bir yandan yetkililere ulaşıp eylemcinin istediği cevapları almaya çalışırlarken, bir yandan da onu sakinleştirmeye ve vakit kazanmaya çabalıyorlar. Bu çabalar esnasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşılıyor ki bunlar zaman zaman durumu daha da kötüye götürüyor.



İnanın bana, her şey düzmece. Her şeyimizi çalıp paçayı sıyırıyorlar. Bunun neresi adil?
Başarılı oyunculuklar, kurgu, yüksek heyecan ve gerilimle birlikte bu güzel film ortaya çıkıyor. Filmde günümüz insanının parayla olan ilişkisine, yitirdiği değerlere yönelik sorgulamalar yapılırken aynı zamanda insanların daha çok para kazanmak hırsıyla yapılan yolsuzluklara da değiniliyor. Ayrıca filmde bazı sahnelerde, kendinize "ben olsam ne yapardım?" sorusunu sormadan edemiyorsunuz.

SON SÖZLER


Filmi sinemada izlediğime pişman olmadım, hatta bu konuda filmlere ilgi duymamın da etkisiyle çok beğendim. Yine de filmde bazı sahneler abartılı ya da saçma gelmedi diyemem. Buna rağmen, genele kurguya ve oyunculuklara baktığımızda iyi not veriyorum. Zaten Clooney ve Roberts ikilisini beğeniyorsanız, büyük bir keyifle izleyeceğiniz bir film olduğunu düşünüyorum. Benim gibi meraklıları için de filmin en beğendiğim müziğini aşağıya ekliyorum.


DEĞERLENDİRME









FİLM İNCELEMESİ #9: MONEY MONSTER / PARA TUZAĞI FİLM İNCELEMESİ #9: MONEY MONSTER / PARA TUZAĞI Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Haziran 12, 2016 Rating: 5

26 yorum

  1. İzlenecekler listemde olan bir film Money Monster. JUlia Roberts hayranlığı had safhada ben de :) Senden de ok'i aldığına göre yakın zamanda izleyebilirim. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Clooney'e hayranlık var daha çok ama çok iyi bir ikililer gerçekten. Beğeneceğini düşünüyorum, umarım yanılmam. :) Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Tanıtımlarını sık sık görüyorum tvde. Ancak sevdiğim bir tür olmadığı için es geçtim. Uzun zamandır internetten film izliyorum, galiba bunu istediğim zamana göre ayarlamanın lüksüne çok alıştım. Gerçi sinemaya gitmenin yeri çok ayrı ancak bu film de vizyondaki diğer filmler gibi ilgimi çekmeyince evde takılmaya devam. Bu arada öğrendiğime göre Bollywood filmleri sinemalarda gösterilecekmiş kardeş. Buna ayrı bir sevindim. Hatta Fan filmi temmuzda diyorlar. Yaşasın! ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıralar benim de çok ilgimi çekmiyor vizyondaki filmler. Bir kaç tane vardı kimini kaçırdım kimini de izliyorum işte böyle. Ben de özellikle son günlerde soruyorum kendime neden sinemalarda Bollywood yok diye. Çok sevindim gerçekten yayınlanacak olmasına, büyük keyifle izlerim. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Benim de izlenecekler listemde bu film. Yorumunu keyifle okudum, kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi seyirler dilerim şimdiden, teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Beklediğim film, hatta ailecek beklediğimiz diyeyim :) Fragmanından çok sağlam gözüküyordu, sende genel olarak beğenmişsin. Demek ki severek izleyeceğiz bizde.. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle izlersiniz umarım. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Ben izleyeceğim diye söz veremesem de, senin bu film anlatımların, kitap tanıtımların çok başarılı Serhat.Emeğine sağlık oğlum.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı ve kaliteli içerikler üretmeye çalışıyorum ben de herkes gibi. Başarılı oluyorsam ne mutlu bana. Senden bunu duymak çok anlamlı benim için, çok teşekkür ederim Ece Abla. Saygılar, sevgiler. :)

      Sil
  6. İzlemeyi istediğim ama gidemediğim bir filmdi, en kısa zamanda izlemek istiyorum ama bakalım ne zaman nasip olur?
    Dediğin gibi oyuncular için bile şans verilir ;)
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzleyince keyif alırsın umarım, oyuncular tartışılmaz zaten benim için.
      Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Clooney ve Roberts ikilisi nedeniyle özellikle ilgimi çeken bir film idi ... Ancak izlemeye gidemedim ...
    Serhat senden de bunları okuyunca seyretmek şart oldu .... Keyifle okudum yine her zamanki gibi ...Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu ikili için izlemeye gittim filmi, memnun kaldım. Çok teşekkür ederim, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
  8. Seyretmeyi istediğim bir filmdi ama bir türlü fırsatını bulamamıştım en kisa zamanda izleyeceğim teşekkür ederim tanıtım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunluk benzer durumda, ben de öyleydim, izledim kurtuldum. :D
      Ben teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  9. Daha önceden bi film ile karşılaşmıştım. Tekrardan karşıma çıkması iyi oldu. Fırsatım olduğunda izleyeceğim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Semih, iyi seyirler dilerim şimdiden. Beğenirsin umarım. :)

      Sil
  10. Güzel bir inceleme olmuş, filmden haberim bile yoktu :D Ama hareketli aynı zamanda güzel mesajları olan bir filme benziyor, benlik gibi :D Teşekkürler :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni çıkan filmlerden, dilerim beğenirsin. Kesinlikle öyle, güzel mesajlar veriyor. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Merak edilenler listesinde lakin yogun ıs temposu nedenıyle maalesef ızleyemedıklerımden.

    Çok yorgunum çoook....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğunluk olduğu fark ediliyor. :) Kolaylıklar dilerim işte.
      Düzene girer inşallah tekrar en kısa zamanda. :)

      Sil
  12. Bu filmi gördüğün ikinci blog bugün.
    İzlenmeli o zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür ederim. Bana da iyi seyirler demek düşer. :)

      Sil
  13. Sanırım filme pek zaman ayıramadığım sıralardayım. O yüzden en azından filmler hakkında okumak bile çok keyifli oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten her filmi izlemek, her kitabı okumak pek mümkün olmuyor. Bu yorumlar sayesinde hiç değilse fikir sahibi oluyoruz, kendimiz için iyi olanları seçebiliyoruz. Teşekkür ederim. :)

      Sil