ÖĞRENCİ PASAPORTU ALMA SÜRECİM




Herkese merhaba,

Bugün sizlere e-pasaport alma maceramdan bahsetmek istiyorum. Macera diyorum, çünkü çok basit bir işlem diye çıktığım bu yolda ummadığım bir sürü teferruatla karşılaştım. Elbette bunun en önemli sebebi konu hakkında deneyimsiz olmam ve yeterli dikkati göstermemiş olmamdı. Bu yazıyı okuduktan sonra, özellikle öğrenci statüsüyle pasaport alacak arkadaşlar bilgi sahibi olacak ve benim yaşadıklarımı yaşamayacaklardır.

ÖĞRENCİ OLARAK E-PASAPORT NASIL ALINIR?


Pasaport almak ve yurt dışına seyahat etmek benim hep hayalimdi. Ancak, pasaport harçlarının kendi ekonomik durumuma göre yüksek olması önümdeki en büyük engeldi. Bundan bir kaç ay önce öğrencilere sadece defter bedeli üzerinden e-pasaport verileceğini öğrenmiştim. O sıralarda heveslenmiş olsam da araya başka şeyler girdi ve bu konu benim aklımdan çıktı. Aradan belirli bir zaman geçtikten ve mezuniyetim bir hayli yaklaştıktan sonra, okula gelen arkadaşım e-pasaport aldığını söyledi ve sadece defter/cüzdan bedelini ödemişti. İşte o anda bu konu yeniden aklıma gelince, arkadaşıma bir kaç soru sorup gereken belgeleri ve ödeme bilgilerini aldıktan sonra harekete geçtim.

Öncelikle, e-Pasaport randevu sitesinden, kendime en yakın Emniyet Müdürlüğünden randevu talep ettim. En erken randevu alabileceğim tarih bir hafta sonraya denk geliyordu. Ben randevuyu aldıktan sonra, başka önemli bir işimin çıkmasından ötürü randevumu başka bir tarihe ertelemek zorunda kaldım. Bunu da maile gelen takip numarası üzerinden sisteme erişerek, randevu bilgilerimi değiştirme seçeneği ile kolayca hallettim. 

Burada bir noktaya da değinmek istiyorum. e-Pasaport'un kendi web sitesi de dahil olmak üzere, bu konuda bilgilendirme amaçlı yazılar yer alan sitelerde öğrenci olarak pasaport alabilmek için yurt dışına gidiş nedeni belirtmek, okuldan teyit almak vb. bir çok teferruat gerektiği yazılıyor. Ancak bunların hiçbiri şuan geçerli değil. Ben yalnızca e-devlet üzerinden öğrenci belgesi çıkarttım ve işlemim bu şekilde halledildi. Yani öğrenci statüsüyle pasaport sahibi olmak son derece kolay, siz bana güvenin gerisini boş verin. :)

Pasaport onay işlemleri sırasında lazım olacağı üzere, öğrenci belgesinin yanında 2 adet biyometrik fotoğraf ve 87,5 TL olan defter bedelinin ödendiğine dair ıslak imzalı bir dekont teslim etmem gerekiyordu. Bu işlemleri de sırasıyla hallettim. Defter bedeli, istediğim herhangi bir banka üzerinden ödenebildiği için bu konuda da herhangi bir zorluk yaşamadım. Zaten vezneye ben e-pasaport defter bedeli ödemek için geldim, öğrenciyim dediğinizde hemen yardımcı oluyorlar ve bir kaç dakika içerisinde işleminiz gerçekleşiyor.

MACERA BAŞLASIN...


Gelelim işin maceralı kısmına. Artık öğrenciliğim de son bulmak üzere olduğu için pasaport işini bir an önce halletmem gerekiyordu. Son aldığım randevu mezuniyet töreninden bir kaç gün öncesine, sabah erken saatlere denk geliyordu. Ben hazırladığım belgeleri alarak yola koyuldum. Yalnızca öğrenci belgesini Müdürlüğe giderken, nasıl olsa bir kırtasiye ya da internet kafe bulurum diyerek flash belleğe attım. Tabii ki de düşündüğüm gibi olmadı. :) Bir kırtasiyeye girdim yok, öbürüne girdim var ama yapamadı, son bir tane deneyeyim dedim orada da flash bellek bilgisayara takıldıktan sonra iptal oldu. Vakit de daralıyor, bu kez hızlı adımlarla internet kafe aramaya başladım çünkü son şansım oydu. Nihayet randevu saatine 5 dk kala bir tane bulup tekrar e-devlet üzerinden çıkartabildim öğrenci belgesini.

Koşarak emniyete gittim ve gider gitmez adım okundu. Görevli memura yaklaştım, nüfus cüzdanımı verdim. Tamam artık her şey yolunda diye düşünürken bir de demesin mi nüfus cüzdanı geçersiz, üzerindeki damgası yok! O an kafama dank etti, bir süre önce dış kaplamasını değiştirmiştim, tabi damga yok oluyor. Tamamen aklımdan çıkmıştı o. Memura "yani şimdi olmuyor mu, bu seferlik olsa..." gibi saçma sapan bir kaç kelam ettikten sonra hemen yan taraftaki nüfus dairesine gittim. Orada da normalde 2-3 dakika içerisinde hallolması gereken işim yolunda gitmedi çünkü yeni vesikalık, muhtarlıktan belge vb. yeni teferruatlar çıktı. Öğle tatili girmeden halletmek için atladım taksiye, bu işlemleri hallettim. Hava da sıcak, kan ter içinde kaldım.

Neyse ben bu işlemleri de hallettim, yeni nüfus cüzdanımı çıkarttım. Eskiden ceza olarak 50 TL gibi bir bedel ödendiğini hatırlıyorum, şimdi 8 TL'ye halledilmişti işlemim. Tabi ben bunları yaparken taksi, belgeler, fotoğraf vb. derken cebimdeki para suyunu çekmişti. Son bozukluklarının cebimde çarpışarak yarattığı şıngır şıngır ritmler eşliğinde emniyete vardım. Görevli beni hemen tanıdı, içeri aldı. Hatta niye bu kadar uzun sürdü diye sordu. Ona durumu anlattım kısaca ve o anda ikinci şoku yaşayacağım soruyu sordu: "Yanında ehliyetin yok muydu? Olsaydı hemen hallederlerdi..."

Benim iyice dengem bozuldu tabi ama olan olmuştu. Neticede ehliyetim vardı, evden 10 dk içinde alıp gelebilirdim ve bu iş çok daha kolay ve az maliyetle hallolmuş olurdu. Neyse vardır bir hayır dedim, belgeleri verdim işlemim sıraya girdi, ben de beklemeye başladım. Bir ara emniyetteki sistemler devre dışı oldu geldi derken öğle tatiline 15 dakika kala benim pasaport işlemleri halledildi. En son memur adresimi ve telefonumu istedi ve bu verdiğim adrese pasaportun gönderileceğini belirtti. Cumartesi-Pazar'ın da araya girmesini katarsak yaklaşık 4-5 gün sonra elime ulaştı pasaport. Kargo da ücretsizdi.

SON SÖZLER


Bana kalırsa öğrenci olan arkadaşlar bu fırsatı kesinlikle kaçırmasınlar. Yakın zamanda yurt dışına çıkma düşünceleri olmasa da 25 yaşına kadar süresi oluyor pasaportun. Mesela ben 8 Şubat doğumluyum ve 23 yaşındayım. Pasaportum 8 Şubat 2018'e kadar geçerli olacak. Hem de AB standartlarına uygun, modern bir pasaport. Bir de (hiç ümidim yok ama) şu vizelerin kalktığını düşünürsek, çok karlı çıkmış olursunuz.

Pasaport alma hikayemi anlattığım bu uzun yazıyı sabredip okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Düşüncelerinizi ve varsa sorularınızı yorum kısmından iletirseniz çok mutlu olurum. Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim, hoşça kalın... :)


ÖĞRENCİ PASAPORTU ALMA SÜRECİM ÖĞRENCİ PASAPORTU ALMA SÜRECİM Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Haziran 08, 2016 Rating: 5

47 yorum

  1. Gerçekten insan bu ne bahtsızlık demeden edemiyor :) Fazlasıyla yararlı bir yazı olmuş, teşekkür ederiz, hayırlı Ramazanlar ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, hayırlı Ramazanlar. :)

      Sil
  2. Okurken ben yoruldum. :)) neyse gecmis olsun isin sonu hayirli bitmis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hem yaşarken hem de yazarken yoruldum. :) Öyle oldu, teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Bende ilk pasaport aldığımda, biyometrik fotoğrafta sıkıntı yaşamıştım.Çok az dişlerim görünüyor diye kabul etmemişlerdi. :) Fakat seninki çok uğraştırmış gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar ayrıntılı inceliyorlar yan, vay be. İyi ki biyometrik fotoğraflarda sorun çıkmamış bir de benim, ne yapardım bilmiyorum. Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  4. Neyse ki sonunda işini halletmişsin :) hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle hallettim ya artık böyle bir anı olarak kaldı bu maceram da. :) Teşekkürler, hayırlı Ramazanlar.

      Sil
  5. 2. Şok soru "yanında ehliyetin yok muydu?" Kısmına gelince durup bir nefes almak zorunda hissettim kendimi. Seni düşünemiyorum bile.. :D Lakin söylediğin gibi hayırlısı böyleymiş demek ki.. Maceralı olmuş ama halledebilmişsin işlerini^^
    Hayırlı uğurlu olsun o vakit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Öyle ya hayırlısı, güzel bir anı olarak kaldı işte şimdi, koşturduğuma değdi. :)

      Sil
  6. Öyle bir pasaport öykümsü macerası bende de var. İki tane hem de. Biri, temdit için gitmiştim. O zamana kadar ilk adımı AYŞEYİ sanıyordum. Ama temdit için gelen telgrafta AYŞEİ yazıyormuş. Ve ismimin doğrusunu ben pasaport alırken, temdit sayesinde öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç olmuş gerçekten sizinki de. Özellikle eskiden kimliklerde isim veya soy isim hataları çok oluyormuş sanırım. Sizinki yine söyleyiş olarak çok fark etmiyor, daha farklı bir şey çıkmamış iyi ki. :) Teşekkür ederim yorumunuz ve anınızı paylaştığınız için. :)

      Sil
  7. Ben de şu sıralar bu işlerle uğraştığım için çok iyi anlıyorum o koşturmaca hallerini.. Bürokrasi insanı çıldırtacak düzeyde vallahi, fakültede bile oradan oraya sürüklüyorlar insanı -_- İşinin hallolduğuna sevindim ama öyle ya da böyle, darısı benim başıma o zamaaan :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma ya çok teferruat var gerçekten, insan bunalıyor bir süre sonra. Hiç kolaylık sağlamıyorlar. Yine benimle ilgilenen memur arkadaş iyi niyetli biriydi, kolaylık sağlamaya çalıştı, keşke ehliyeti daha önceden söylemiş olsaydı daha çok sevebilirdim kendisini. :D
      Kolaylıklar dilerim, darısı başına. :)

      Sil
  8. Bunca badireye rağmen işini aynı gün halledebilmiş olduğun için seni gönülden tebrik etmek istiyorum öncelikle. Maalesef bu tür devlet işlerinde mutlaka bir sorun çıkıyor. Ben de en son ehliyet yenileme işlemini yaptım ve sadece banka memurunun hatası yüzünden yarım günüm boşa geçti.
    Dediğin gibi vardır her işte bir hayır. 2018'e kadar bol bol gez bu kadar uğraşının bir mükafatı olsun. Harika bir yazıydı. Öğrenci arkadaşların işine çok yarayacağına eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, kesin bir sorun çıkar diye düşürüyoruz yollara.
      Biz her şeyi doğru yaptığımızda da, bu sefer onların hata yapma ihtimali ortaya çıkıyor ki yine mağdur olan biz oluyoruz. :D Dilerim daha iyiye gider.
      En verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım bu süreyi. Çok teşekkür ederim, faydalı olur umarım.

      Sil
  9. Macera da macera hani be Serhat ....
    Vardır hayır demekten başka bir şey gelmiyor elden ...
    Öğrenci olan arkadaşlar için bayağı faydalı bir yazı ...
    Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle küçük bir koşturmaca oldu işte. Hayırlısı ne diyelim.
      Artık tadını çıkartma zamanı, boşuna koşturmadım o kadar. :D
      Güncel olması açısından faydalı olacağını düşünüyorum ben de.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  10. Oy oy oy sen iyi dayanmışsın. Ben arkama bakmadan kaçardım herhalde.
    Bu arada sana tekrar çok teşekkür ederim. Kitaplar bugün elime ulaştı. En kısa zamanda da kütüphanedeki yerlerini alacaklar.
    Bu güzel davarnışın herkese örnek olması dileklerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim, o vakitten sonra vazgeçmek istemedim. Yoksa gerçekten çok bunalmıştım o gün. Neyse atlattık çok şükür.
      Estağfurullah, inşallah faydalı olur. :)
      Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  11. Hayırlı olsun pasaportun Serhat.Geçmiş olsun, sıkıntılı oluyor bizde hep bu işler.Ben İstanbul'dayım.Gmailimi veriyorum.Bana bir mail atarsan yazacaklarım var.Sevgiler oğlum. eceevren20@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Ece Abla, teşekkür ederim yorumun için.
      Yeni bir tecrübe oldu benim için de. Çok güzel. :) Hemen mail atıyorum, saygılar, sevgiler. :)

      Sil
  12. Merhaba Valla benimde gördüğüm en uzun pasaport alma işlemi diyebilirim. Ben hep 15 ek işi bitirdi. Sabırlar vermiş Allah . Ne diyeyim ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim ilk deneyimim oldu bu konuda, dilerim bir benzerini yaşamam bir daha. Tecrübe işte, bundan sonra daha temkinli olurum. Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  13. Ben bu kadar uğraşmadım ama sen sanki 5 pasaport birden çıkarmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma ya, bazen oluyor işte böyle şeyler. Çok basit, hemen hallolur diye gidiyorsun, bin dereden su geliyor. :D

      Sil
  14. ben okurken yoruldum yav:)) biyometrik fotoğrafından, randevusuna sıkıntılı işler bunlar hakikaten ama sizinki katmerli olmuş sanki:) geçmiş olsun, hayırlı uğurlu olsun pasaportunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle biraz katmerliydi benimki. :D Teşekkür ederim. :)

      Sil
  15. Geçmiş olsun. Ben de şu an almak istedim.Paylaşım için teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit kaybetmeyin öyleyse, bir sorunuz olursa da yardımcı olmaya çalışırım.
      Çok teşekkürler. :)

      Sil
  16. Serhat ehliyeti noktasına kadar tek solukta sonra görevlinin cümlesinden sonra ah be devletimin güzel memur arkadaşları güvenlikteki arkadaş kadar duyarlı olamıyor musunuz yardımcı olmak konusunda dedim kendi kendime. küçükmüş gibi görünen ama tecrübeyle ögrenilecek bir bilgiyi paylaşmış olmadan dolayı tebrik ederim. Zaman ve para tasarrufu sağlayacak bu yazıya ulaşabilenlere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim faydalı olur benim tecrübelerim başkalarına. Onların da aklına gelmedi herhalde, uyarmadılar önceden, hayırlısı böyleymiş ne diyelim. :)
      Çok teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  17. Serhat!!! bu yazın, tam da bana hitap eden bir yazı olmuş kardeşim. benim de pasaport düşüncem var. öğrenci pasaportu mantıklı. :) ben de bi el atayım bu işe eni iyisi :) ne de olsa ülkeler beni bekler, seni de beklesinler. :)

    o kadar olay yaşamış olsan da vardır bir hayır, bak ne güzel sonunda kavuşmuşsun. :) hayırlı olsun, darısı başıma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasaport aslında aynı pasaport da işte öğrenciye özel harç bedeli olmayınca öğrenci pasaportu oluyor adı. :D Bence de vakit kaybetmeden hallet, ne kadar erken o kadar iyi. Bakarsın değişir falan kalma sonra. :)
      Öyle tabi vardır bir hayır dedim geçtim bende. Teşekkür ederim, darısı başına. :D

      Sil
  18. Merhaba, hayırlı olsun pasaportun. Bende bu kanundan yararlanıp pasaport almak istiyorum. Ama harç parasını sadece eğitim amaçlı olduğu zaman ödenmediğini duydum. Bir belgeyle ispatlamak gerekiyormuş. Ama benim amacım gezmek. Onun içinde bir belge falan lazim mi bu harç parasından kurtulmak için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Çok teşekkür ederim öncelikle. Ben de o yazılanları okumuştum ve gözüm korkmuştu açıkçası. Fakat sadece e-devlet üzerinden öğrenci belgesi çıkarttım, biyometrik fotoğraf çektirdim ve cüzdan/defter bedelini ödeyip ıslak imzalı dekont aldım. Başka bir şeye de gerek olmadı. Kimse de bir şey sormadı.
      Yaşınızı bilmiyorum tabi ama 25 yaşından küçükseniz ve öğrenciyseniz, benim yaptığım şekilde yapabilirsiniz gönül rahatlığıyla. 25 yaşın üstüne belki farklı düzenlemeler oluyordur, bilemiyorum. Çünkü Pasaportu 25 yaşıma kadar uzattılar. Başka bir arkadaşıma da aynısını yapmışlar. O konuda net bir bilgim yok. Dilerim yardımcı olur cevabım, başka sorunuz olursa yine beklerim.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  19. Çok teşekkürler cevabın için. Çok yardımcı oldu. Ben dediğim gibi birkaç ekstra prosedür olduğunu sanıyordum. O yüzden sürekli erteliyorumdum. Bu arada 25 yaşına kadar cikartma olayi da ayri bir güzelmis. Sanırım ben de birazdan internetten sıra alacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim faydalı olduğuma. Ben 23 arkadaşım 22 yaşındaydı, ikimize de 25 yaşına kadar verdiler. Size de öyle olur diye düşünüyorum muhtemelen. Zaten o ekstra prosedürler yüzünden bir çok insan üşeniyor almaya, şuan geçerli değil onların bir çoğu. Güncel bilgiler de vermiyorlar. Dilerim yolunda gider her şey. :)

      Sil
  20. vizesiz büssürü yer var gidersin yau hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, mümkün olduğunca değerlendirmeye çalışacağım. Teşekkürler. :)

      Sil
  21. Okurken ben daraldım baya bir sorun çıkmış ama mutlu son neyse ki :) Kesinlikle harika bir fırsat. Pasaportun bir kenarda durması her zaman iyidir! Vizesiz yerler de var. Detayıyla anlatman da çok iyi olmuş, isteyenler daha rahat alabilir sayende ;)
    Yeni e-başvuru çok kolaylaştırdı sistemi, eskisi gibi saatlerce sıra beklemek yok.
    Hayırlı olsun, tez zamanda da fıldır fıldır gez inşallah sağlıkla ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, kolay bir sistem. Benim başıma bunlar gelmeseydi en fazla 1 saat içinde halledilmiş olurdu işlemim. Öğrenci olan herkesin alması lazım, yakın zamanda bir planları yoksa bile bulunsun, bir zararı yok. :D
      Çok teşekkür ederim, inşallah. :)

      Sil
  22. Bu süreçten geçecekler için gerçekten de muhteşem bir paylaşım olmuş. Çok kıymetli. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. Sıkıntıların pasaport tan çok nüfus kağıdı ile ilgili olmuş. Bir ara herhalde çıkartamadı dedim okurken. :) neticede istediğin sonuca ulasmmissin bu da güzel. Çekilen cileye değer. Ben artik yaslandigimdan öyle şeyler yapamıyorum ama fırsatı olan arkadaşlar değerlendirmeli gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Pasaporta suç atmamak lazım. :D Değecek inşallah. Kesinlikle değerlendirmeli öğrenci arkadaşlar, çok teşekkür ederim. :)

      Sil