FİLM İNCELEMESİ #10: RACE



Herkese merhaba,

Son zamanlarda vizyona giren filmler arasında en merak ettiklerimden birisi de "Race" filmiydi. Sinemalarda denk gelemesem de filmi yakın zamanda izledim. Şimdi sizlerle film hakkındaki yorumlarımı paylaşmak istiyorum. Buyurun başlayalım.

JESSE OWENS'IN BAŞARI HİKAYESİ


Gerçek Jesse Owens.
Çünkü o piste çıkınca her şeyden bağımsız oluyorsunuz. Silah patladığı an beni hiçbir şey durduramaz. Ne renk, ne para, ne korku, ne de nefret.
Gerçek hayat hikayesinden esinlenerek kurgulanan filmleri ve kitapları severim. Dolayısıyla, bu filmi merak etmemdeki en önemli etkenlerden biri, yaşanmış bir başarı öyküsü olmasıydı. İkinci etken ise filmin ismi oldu. 1936 Berlin Olimpiyatları'na hazırlanan siyahi bir atletin hikayesi anlatılıyor filmde. "Race" hem ırk hem de yarış anlamına gelen bir kelime. 1936 yılı da ikinci dünya savaşı öncesine tekabül ediyor ki, müsabakalar, Almanya'da Yahudi kökenlilere ve Amerika'da da siyahi olanlara çeşitli yaptırımlar ve zulümler uygulanan bir döneme denk geliyor. Böyle bir ortamda hem ırk ayrımı konusunu hem de bir başarı öyküsünü işlemesi anlamında dikkatimi çekmişti film.



Eğer bu oyunları bir silah olarak kullanmak istiyorlarsa, silah onlara doğrultulduğunda şikayet etmeyecekler.
Hikayemiz, 1933 senesinde Amerika'da başlıyor. Jesse Owens, siyahilerin yaşadığı fakir bir mahallede büyümüş birisi. Ailesine ve henüz resmi olarak evlenme izni alamamış olsalar da kızının annesi olan kadına daha iyi bir gelecek sunabilmek hayaliyle yaşıyor. Özellikle koşu alanında çok yetenekli ve bu yeteneğine güvenerek, ülkedeki en iyi spor koçlarından birinin bulunduğu okula gidiyor. Burada hem ailesine para göndermek için okuldan sonra işte çalışmak zorunda kalıyor, hem de derslerine başarılı olmak için çabalıyor. Bunların yanında onu Berlin Olimpiyatları'na hazırlayacağını söyleyen hocasının yoğun antrenman temposuyla birlikte, siyah olması sebebiyle kendisine yöneltilen ırkçı söylem ve hakaretlere de göğüs germek zorunda kalıyor.



Orada siyah yada beyaz yok. Orada sadece hızlı ve yavaş var. 10 saniyeliğine tamamen özgür oluyorsunuz.

HİTLER REJİMİ GÖLGESİNDE


Bir aşamadan sonra, Owens sadece ailesi için değil, ırkçı anlayış yüzünden zulüm gören herkes için yarışma misyonunu yükleniyor. Kendisi çok yetenekli, rekorları alt üst ediyor ve elde ettiği şöhret, özellikle toplumun siyahi kesimi tarafından farklı beklentilerin oluşmasına yol açıyor. Owens tüm bunların altında ezilmemek için mücadele verirken, Amerika'nın Olimpiyatlar'a katılıp katılmayacağı ise son ana kadar belirsizliğini koruyor. Yani filmde Owens'ın kişisel mücadelesinin yanında, Olimpiyatlara katılma konusundaki bürokratik mücadeleye de yer verilmiş.



Çünkü, o piste çıkınca, her şeyden bağımsız oluyorsunuz. Silah patladığı an beni hiçbir şey durduramaz. Ne renk, ne para, ne korku, ne de nefret.
Hitler rejimi gölgesinde gerçekleşecek olan oyunlarda, Almanya ve Amerika ülkelerinin her ikisi de imajlarını ve politik duruşlarını sarsmadan, oyunlarda başarılı bir şekilde yer almanın mücadelesini veriyorlar. Bu çerçevede, sporun özgürlükçü, eşitlikçi ve anlayışa dayalı ruhunun siyaset tarafından nasıl baltalandığı net bir şekilde görülebiliyor. Bu da zaten filmde verilmek istenen mesajlardan bir tanesi.

SON SÖZLER VE FİLM MÜZİĞİ


Sonuç olarak, Race, beklediğim kadar efsane bir film olmasa da izlenmesi gereken filmler arasında yer alıyor. İşlenen başarı öyküsü etrafında verdiği mesajları ve kurgusunu beğendim. Biyografi türündeki filmlerden hoşlanmayanlar olabilir ancak yine de izlemenizi tavsiye ederim. Ayrıca film görsel anlamda çok doyurucuydu. Hem olimpiyatlardaki atmosfer hem de dönemin özellikleri çok güzel aktarılmış. 1930-50 arası döneme ayrı ilgi besleyen biri olarak çok beğendiğimi söylemeliyim. Filmin en beğendiğim müziğini de yazının sonuna ekliyorum. Film ve yazı hakkındaki yorumlarınızı da merakla bekliyorum. Hoşça kalın... :)


DEĞERLENDİRME








FİLM İNCELEMESİ #10: RACE FİLM İNCELEMESİ #10: RACE Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Haziran 18, 2016 Rating: 5

16 yorum

  1. bu filmi izlemeyi düşünüyorum...teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
  2. İzlenmek için bekleyenlerden benim için de. Biyografileri, gerçek olaylara dayanan filmleri ben de çok severim. Tarih kitabı okumaktansa insanların yaşadıkları daha anlamlı geliyor bana. Çokça beğenmemişsin sanki ama izleyelim görelim. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaşanmışlıklar daha etkili oluyor, tarih kitaplarına nazaran. Aslında beğendim filmi, sadece en başta beklentimi çok yüksek tuttum sanırım. Ben baya efsane diyebileceğim bir film bekliyordum, yine de çok güzel film, kesinlikle izlenmeli bana göre. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Tam canım sıkılıyorken, yapacak bir şey bulamıyorken denk geldim. Hemen izlemeyi düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olmuş. Dilerim beğenerek izlemişsindir. :)

      Sil
  4. Trailer-ini görmüşdüm. O zamandan da izlənə biləcək filmlərdən olduğu bəlli olurdu. Real hadisələrdən götürülməsi də filmi daha maraqlı edib. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle izlenebilecek ve izlenmesi gereken bir film. Ben beklentimi fazla yüksek tutmuştum, ondan ufak bir hayal kırıklığı yaşadım sadece. Gerçek hikayeler bence de daha izlenebilir hale getiriyor.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Artık filmlere yetişemiyorum :) bunu da izlerim ben, yazıya geçirdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyup izlemek isteyenler yetişebilsin diye aralıklı paylaşıyorum ama ona rağmen durum aynı. :D Ben de yetişemiyorum, listeler kabarık. Olduğu kadar artık. :)

      Sil
  6. Bence çok güzel bir tercih.Yaşanmışlıklardan kurgulanan filmler ve kitaplar.Bu başarı öyküsünde olduğu gibi, yaşandığı devir hakkında en sağlıklı bilgileri edinebiliyorsun.Eğer izleyebilseydim benim seçimlerim de bunlardan yana olurdu.Bir de Jesse Owens'ın azmine hayran olmamak imkansız, hele o devirde ve tüm aşağılamalara rağmen.Alacağımı aldım Serhat, sağol ve teşekkürler.Emeğine sağlık.Sevgilerimle oğlum.Lütfen babana 'Babalar Günü'nü kutladığımı iletir misin?.Anne ve babana selam ve saygılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkalarının başarı hikayelerini okumak veya izlemek bizlere de ilham ve güç veriyor aslında. Ben teşekkür ederim Ece Abla, faydalı olmasına sevindim. Tabi iletirim, selam, saygı ve sevgilerimle. :)

      Sil
  7. Bence biyografi filmleri daha gerçekçi olduğunu bilerek izlediğim filmler. Böylece daha çok etkileniyorum. İzleyelim bakalım bu gün. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanmış olması daha etkileyici hale getiriyor bana göre de. İyi seyirler dilerim, teşekkürler. :)

      Sil
  8. Başarı öykülerini ben de çok seviyorum, insana ilham ve cesaret veriyorlar. Film anlattığın kadarıyla bile oldukça anlamlı geldi bana, izleyeceklerim arasına aldım.. Teşekkürler :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiği mesajlar ve görsel anlamda başarılı bir film. Ayrıca gerçek öyküden uyarlanmış olması tabii ki daha anlamlı ve güzel hale getiriyor. Ben teşekkür ederim, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil