FİLM İNCELEMESİ #8: RANG DE BASANTİ



Herkese merhaba,

Şu sıralar Bollywood filmleri ile eski Hollywood yapımlarını izliyorum. Zaten paylaşımlarıma bakınca bunu rahatlıkla fark edersiniz. Yine bir Bollywood filmi olan "Rang de Basanti" ile karşınızdayım. Filmin baş rolünde Aamir Khan da yer alıyor. Zaten filmi izlemeye onun ismini görerek ve verilen puanı da dikkate alarak karar verdim. "Rang de Basanti" arama motorlarından araştırdığım kadarıyla "Baharın Rengi" anlamına geliyormuş. Ama film Türkçe'ye farklı bir isimle çevrilmiş. Bu kısa girişten sonra artık filmi yorumlamaya başlayabiliriz. :)

BİR NESİL UYANIYOR!



Hayatını sürdürmenin yalnızca iki yolu var. Gidişata olduğu gibi göz yummak ya da onu değiştirme sorumluluğunu üstlenmek.

Filmde Hindistan bağımsızlık mücadelesi işleniyor. Bir kadın araştırmacı, eskiden Hindistan'da görev yapmış, asker dedesinin günlükleri vasıtasıyla, Hindistan'ın bağımsızlığında önemli rol oynayan kişilerin hikayelerini belgesel haline getirmek istiyor. Bu amaç doğrultusunda bir arkadaşıyla bağlantı kurarak, çekimlere bir an evvel başlamak için İngiltere'den Hindistan'a uçuyor. Çok geçmeden, belgeseldeki karakterlere uygun oyuncuları buluyor. Bu ilişki bir süre sonra profesyonellikten de öte bir hal alıyor ve çok iyi dost oluyorlar.

Bu kokuşmuş politikacılar cennetten çıkmadı. Onları biz seçtiysek, bizler de onlar gibiyiz. Onlar yozlaşmışsa, biz de yozlaşmışız demektir. Değişiklik yaratmaya önce kendimizden başlamalıyız.

Araştırmacının tanıştığı bu arkadaş grubundaki gençlerin ortak özelliği geçmişlerinden habersiz olmaları ve gelecek adına ciddi planlarının olmaması. Hepsi çok iyi insanlar olmalarına rağmen, hayatları boyunca elle tutulur hiçbir şey yapmamışlar. Bütün günlerini eğlence ve soytarılıklarla geçiriyorlar. Her meseleyi alay konusu haline getiriyorlar. Hatta ilk başlarda belgesel çekimlerine dahi ciddiye almıyorlar ve bunu eğlence haline getirmeye çalışıyorlar. Fakat zamanla işler değişiyor, rollerine ısınıyorlar ve bir de bakıyorlar ki hepsi rolünü üstlendiği kişilerin kaderini de üstlenmiş!

İnsan zaman zaman o derece baskıya uğrar ki, korkunun aşıldığı yere erişir. Bilinmedik huzuru bulduğu yere. Doğru olanı yapmak adına, kendini özgür bıraktığı yere. Çünkü bazen, yapılacak en güç şey budur.

Hayatta hiçbir amacı olmayan gençler, onların bağımsızlığı için mücadele veren ve tüm hayatlarını bu uğurda feda eden bu insanları tanıdıkça onlara derin bir saygı besliyor ve böyle amaçsız yaşamanın yükü altında ezilmeye başlıyorlar. Bir yandan da yaşamlarından ve ülkelerindeki gidişattan şikayet etmek yerine, kendilerinin de mücadele vermesi gerektiğinin bilincine varıyorlar. Bu noktada başlarına gelen kötü olaylar, içlerinde sönük de olsa yanan bu ateşi iyice körüklüyor ve geri dönülmez bir yola giriyorlar. Yani bir nesil uyanıyor ve kötü gidişata dur demek için harekete geçiyor.

BÖYLE GELMİŞ, FAKAT BÖYLE GİTMEZ!


İnsanlar benden hayatta önemli bir şey yapmamı bekliyor. Ama sokaklara adımını atınca, bir çok DJ isimsiz, kimliksiz olarak kalabalıklar arasında kaybolur gider.

Yaklaşık olarak üç saat süren filmde, kendi ülkemiz ve çevremizden büyük benzerlikler görmek de mümkün. Aslında mesele coğrafyalardan ziyade zihniyetle alakalı olduğu için böyle olması da çok normal. Bu doğrultuda, filmde yer alan nesil çatışması, din algısı, toplumsal ayrımlar ve politika gibi konulara getirilen bakış açısı bana göre evrensel bir nitelik taşıyor. Zamanında ülkemizin de tamamen kendi imkanlarıyla bağımsızlık mücadelesi verdiği göz önünde bulundurulursa, filmi izlerken çok farklı yerlere gidiyor düşünceleriniz.

Öteden beri, dünyada iki tür insan olduğu düşüncesini taşırdım. Ölüme feryat figan gidenler ve ölüme sessiz sedasız gidenler. Sonra bir üçüncüsüyle tanıştım...

Filmi ikiye bölecek olursak, ikinci kısmında ağır dram yüklü sahneler olduğunu söylemem gerekir. Saklamaya gerek görmüyorum çoğu yeri gözlerim dolu dolu izledim ve film bittiğinde yanaklarımdan bir kaç damla yaş süzüldüğünü fark ettim. Böyle şeylere gelemeyenler için bu uyarıyı da yapmış olayım. Neticede, gerçek yaşamımızda yeterince hüzünle boğuşuyoruz, benzer meselelerle dolu olan bu filmi izlemek o anlamda biraz ağır geliyor insana, fazlasıyla hüzünlendiriyor.



Diğer tüm ana babalar gibi evlenip bir düzen kurmamı istediğinizi biliyorum. Ama ben özgürlüğü kendime gelin aldım.

Bunun yanında filmi izlerken ciddi anlamda kendinizi, toplumu ve sistemi sorgulamaya başlıyorsunuz. Film, böyle gelmiş böyle gider anlayışına çok sert bir eleştiri getiriyor. Milli bilinci, toplumsal dayanışmayı ve bireysel anlamda verilecek mücadeleleri de yüceltiyor. 

SON SÖZLER


Hint filmlerini ve Aamir Khan'ı seviyorsanız, bu filmi beğenmemeniz için hiçbir sebep yok diyebilirim. Bollywood ile pek alakam yok diyenlerdenseniz eğer, bu film başlangıç için güzel bir seçim olabilir. Artık gelenek haline getirdiğim üzere, filmin en beğendiğim müziğini de yazının sonuna ekliyorum. Benim film hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Yorumlarınızı ve düşünceleriniz eksik etmeyin. Hepsini merakla bekliyorum. Hoşça kalın... :)

DEĞERLENDİRME







FİLM İNCELEMESİ #8: RANG DE BASANTİ FİLM İNCELEMESİ #8: RANG DE BASANTİ Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Haziran 03, 2016 Rating: 5

35 yorum

  1. Aamir khan filmlerini oldum olası sevdim bu filmi gözümden kaçmış ya da hatırlamıyorum ama en yakın zamanda seyredeceğim Teşekkürler bu güzel paylaşım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldir Aamir Khan filmleri. Ben de bir kere izledikten sonra çok sevdim, devamı geldi. Şimdiden iyi seyirler olsun, teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  2. Merhaba sevgili Serhat ;
    " Bollywood ile pek alakam yok diyenlerdenseniz eğer, bu film başlangıç için güzel bir seçim olabilir. " bunu düşüneceğim ...
    Akela da bana Hint ve Kore filmleri konusunda ufuklar açmaya çalışıyor aslına bakarsan ... Bir gün inşallah diyorum ...
    Filmlerinde çok sizlerin bu yorumlarını okumak bana daha güzel ve keyifli geliyor açıkçası ...
    Kalemine sağlık
    Huzurlu geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Didemika, :)
      Zaten incelemeleri herkese göre yazmaya çalışıyorum, izlemeyecek olanlar dahi bir fikir edinsin amacım, keyifli ve faydalı olması bana mutluluk veriyor. :)
      Dilerim bir gün izlersin ve beğenirsin sen de. Farklı ve alışılmadık bir tarzı var Hint filmlerinin. Daha önce bir arkadaş yorumda belirtmişti insanın ruhuna dokunuyor diye, aynen öyle bana göre.
      Çok teşekkür ederim yorum için. Sabah cevap yazabildiğim için hayırlı sabahlar diliyorum. :)

      Sil
    2. Hint filmleri ve Kore dizileri söz konusu olunca çıkıyorum her yerden :)
      Adımı duydum hemen bir selam vereyim ablacığıma^^

      Sil
  3. Bollywood sevilmez mi hiç... Bu filmi izlememiştim, çok teşekkürler öneri için. Tez zamanda inşallah ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de gözümden kaçanlar arasındaydı, beğeneceğini düşünüyorum.
      İnşallah diyelim, iyi seyirler şimdiden.
      Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  4. Didemika bir deli bir dolu'ya katılıyorum. Filmlerden çok yorumlarınızı okumak keyifli oluyor :) Ama film izlemek istediğim zamanda, ne izleyeyim sorusunun cevabı için açıp bloglarınıza bakarım o ayrı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, zaten her filmi beğenmek, vakit bulup izlemek mümkün değil.
      Elimden geldiğince herkese hitap edecek şekilde yazmaya çalışıyorum. Sevindim biraz da olsa başarabildiğime.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Bollywood ben de severim. Aamir khan filmleri güzel olur. Onun ismi geçiyorsa izlenir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak bu düşünceyle açtım filmi bir de puanı yüksekti, onun da etkisi var tabi. :D
      Artık ismini gördüğümde direk izliyorum dediğiniz gibi, hayranı oldum çıktım adamın. :)
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. İzleyecek film aradığımda artık saatlerce internetteki yorumlara bakmıyorum. Senin bloğuna giriyorum ve gözüm kapalı olarak güveniyorum yorumlarına. Bu film de onlardan biri. Mutlaka seyredeceğim. Büyük kolaylık oluyor böyle açıkçası. Çok teşekkür ederim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah hayal kırıklığına uğratmam seni ve senin gibi düşünen arkadaşları.
      Çok sevindim öyle düşünmene. Dilerim beğenirsin sende, iyi seyirler şimdiden. :)
      Ben teşekkür ederim güzel yorumun için. :)

      Sil
  7. Ben de yeni yine film izleyicisiyim. En son Kurt Totem isimli bir film izlekmiştim etkilenmiştim. Artık sizlerin sayesinde daha bilinçli bir film okuyucusu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurt Totem filmini merak ediyorum ben de, çok ufak bir incelemesini yapmıştım vizyona gireceği zamanlarda. Çok sevindim yazıların faydalı olmasına.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Yine şahane bir film yazısı :)
    Bu filmi biliyordum ama fırsat bulup da izleyememiştim bir türlü.. Seninde yorumunda çok etkilendiğini söylemen daha bir meraklandırdı beni. Bu senden aldığım 2. ödev olsun, diğer film ile beraber mutlaka izleyeceğim. Sonra iki filme de ayrıca yorum yazacağım.
    Eline, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesadüfen denk geldim, Aamir Khan'ı gördüm oyuncu kadrosunda ve izlemeye karar verdim. Ya bilmiyorum duygulandım, özellikle son sahnelerde. Bide ben çok benzerlikler kurdum kendi tarihimizle, bugünümüzle. O da etkiledi, belki herkeste aynı etkiyi yaratmaz ama güzel filmdi. Merakla bekliyorum yorumlarını, biriktirme fazla. :)
      Teşekkür ederim yorumun için. :)

      Sil
  9. Filmi o kadar anlaşılır ve güzel anlatmışsınız ki izlemediğim Bollywood filmlerini izleyesim geldi. Aamir Khan'ın 3 Idıots filimini izlerken uyuyakalmıştım. Bakalım elimizdeki filmleri bir bitirelim de zamanı gelince izlerim herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç kişi daha seninle aynı şeyi söyledi, yazdıklarımın böyle bir etki yaratması mutlu ediyor haliyle beni. Bir yandan da izleyip de beğenmeme ihtimali korkutmuyor değil. :)
      Herkesin zevki bir olmuyor işte, güzel filmdir halbuki 3 Idıots. :)
      Sağ ol Semih yorum için, teşekkür ederim. :)

      Sil
  10. Serhat! Bu film yorumların yok mu, bollywood a sürükleyecek galiba 😉
    Zaten dram olmasa bu kadar alıntı çıkar mı? Tarih tekerrürden ibaret... zihniyette farklılık çok zor galiba, hep kısır döngü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakında yeni bir tane geliyor, bu sefer Hollywood. :D
      Aynen öyle, daha yazamadığım alıntılar da var, kimisini kısaltmak zorunda kaldım. Öyle maalesef tarih tekerrürden ibaret, gerekli dersleri çıkartamıyoruz.
      Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  11. Sanıyorum bugüne dek en çok merak ettiğim Hint filmi bu oldu. Bunu kesinlikle izlemeliyim. Teşekkürler paylaşımın için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiği mesajlar itibariyle etkiledi sanırım. Dilerim beğenirsin, iyi seyirler şimdiden. :)
      Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  12. Hint filmlerini izleten en önemli etken Aamir Khan oluyor sanırım :) Bende bu filmi Khan adını duyduktan sonra izlemiştim. Gayet başarılı bir film, insanların aklına Hint Filmi denildiğinde absürt senaryolar gelmemeli. Böyle güzel filmlerde var. Ayrıca çok güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, pek çok kişi onun sayesinde Bollywood'u tanıdığını söylüyor zaten. Gerçekten çok güzel filmler var, bir kere ısındı mı insan bir daha kopamıyor kolay kolay.
      Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  13. Bunu izledim mi bilemedim mi arasın da kaldım tekrar bakacağım.
    Hint filmlerini yıllar önce HAS Tv diye bir kanal vardı (sonra elden ele geçti farklı isimlerle) ilk orada dikkatimi çekmişti konular da insanı çeken bir yan muhakkak oluyor.
    Yazı diline hayranım eline emeğine sağlık teşekkürler Serhat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Televizyon pek izlemiyorum, hiç bilmiyordum öyle bir kanalda oynatıldığını. Ama haklısınız, kesinlikle kendine çeken bir yanı oluyor, filmdeki duygu neyse size de o yansıyor izlerken.
      Ne mutlu bana, çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  14. Aamir Khan'ın enerjisini almayan var mı acaba? Müthiş bir parıltı ve enerji yayıyor bu adam.
    Senin yazıların da... Her okuduğumda aynı hayranlıkla okuyorum :) Cümleleri dizişin, alıntılar, seçtiğin fotoğraflar... Eline sağlık her anlamda!

    Son uyarını dikkate alarak izlemiyorum. Ama gözyaşlarım rahat bıraksaydı izleyebilirdim ;)

    Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filmde de Aamir Khan devreye girene kadar her şey normal gidiyordu, basit bir film gibiydi yani. Sonra onun sahneleri başlayınca gerçekten bakış açım değişti, çok farklı bir enerjisi var.
      Dilerim bu beğenileri ve övgüleri boşa çıkarmam hiç, çok mutlu oluyorum. Çok teşekkür ederim. Sevgiler. :)

      Sil
  15. Biraz uzak olduğum bi tarz ama denemeliyim bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim, deneyin en azından. Ama olmazsa da zevk meselesi sonuçta. Guguk Kuşu da güzeldir, isim ve resmi görünce direk tanıdım.
      Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  16. Bu filmi lisede sınıfça izlemiştik :)) İzlediğim tüm Aamir Khan filmlerini beğendim, hayal kırıklığı yaşadığım hiç olmadı.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir tesadüf olmuş. Benim için de öyle, şimdiye kadar hayal kırıklığına uğramadım hiç. Bu filmde bir anlık tereddüde düştüm ama sonrasında çok beğendim. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  17. Birisi Aamir Khan mı dedi? :) Çok severim bollywood yapımı filmleri.Bunu da izlemiştim.Gerçekten anlamlı bir filmdi.Emeğinize sağlik.Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aamir Khan iyidir, hem de çok iyi bana göre. :)
      Bugüne kadar izlediğim her filmi anlamlı, insani yönü kuvvetli yapımlardı zaten. Teşekkür ederim, sevgiler. :)

      Sil