BEĞENDİĞİM OYUNCULAR VE FİLMLERİ #3: RUSSELL CROWE



"Beğendiğim Oyuncular ve Filmleri" serimin üçüncüsünde, aktör Russell Crowe'u ele almaya karar verdim. Rol aldığı başarılı Hollywood filmlerinin yanında, son dönemlerde yönetmen koltuğunda da görmeye başlıyoruz kendisini. Bunu yaparken de oyunculuk sevdasından vazgeçmiyor aslında, hem oynuyor hem yönetiyor. Sizi bilmem ama ben iyi gittiğini düşünüyorum, gerisini zaman gösterecek elbette. Kendisi neredeyse her filmini sıkılmadan izleyeceğinizi düşündüğüm aktörlerden, yer aldığı filmlere farklı bir hava katıyor, bir üst kulvara taşıyor kesinlikle.

KİMDİR BU RUSSELL CROWE?


Russell Crowe, 1964, Yeni Zelanda doğumlu. Herkes Avustralya'lı aktör olarak biliyor olsa da, aslında henüz Avustralya vatandaşı değil kendisi. Uzun yıllar yaşamını orada sürdürdüğünden dolayı bu yakıştırma yapılıyor sanırım. Bunun yanında kökleri çok farklı noktalara uzanıyormuş. İngiliz, İskoç, Gal, Maori ve Norveç kanı taşıdığı söyleniyor. Anlayacağınız ne varsa toplamış kendisinde.

Maoriler, Yeni Zelanda'nın yerli halkına verilen bir isim. Küçük bir araştırmayla "sıradan insanlar" anlamına geldiğini öğrendim. Crowe'un büyük büyük babaannesinin bir Maori olduğu ve bu bağlantının buradan geldiği söyleniyor.
Russell Crowe'un sinema dünyasına girmesinin ise öyle ilginç bir hikayesi yok. Dedesinin ve ebeveynlerinin sinema sektörünün içinde olması onun da önünü açmış ve başarılı şekilde yoluna devam etmiş. 2000 Yılında, sinemaseverlerin çok iyi bildiği Gladyatör filmiyle ilk Oscar'ını kazanmış. Bunun yanında hem ülkesinde hem de uluslararası çapta kazandığı ödüller de mevcut. Aday olduklarına değinmiyorum bile. Çünkü bu konulara girersem yazı sıkıcı bir hal alacaktır. Fazla bilinmiyor olsa da Crowe'un müzikle de ilgisi var ve araştırmalarım sonucunda hala amatör olarak çaldığı bir müzik grubu olduğunu öğrendim. Ancak gençlik zamanlarında bu ilgisi amatörlükten de öteymiş ve hevesi geçince tekrardan oyunculuğa yönelmiş.

Russell Crowe'un en son oynadığı ve  Ryan Gosling ile rol arkadaşlığı yaptığı "The Nice Guys" filminden bir kare.
Özellikle ülkesinden çıkıp Hollywood piyasasına giriş yaptığı andan itibaren hızlı bir yükselişle genç yaşta Oscar'ı elde etmeyi başarmış bir isim. Çok fazla magazin takip etmesem de genel anlamda duruşunu beğendiğim oyuncular arasında yer alıyor. Özellikle oyunculuğuna diyecek laf yok diye düşünüyorum. Kendisinin rol aldığı filmler arasından en iyi 5 tanesini sizler için derledim, hepsine kısaca değinerek konuyu noktalayacağım.

EN İYİ RUSSELL CROWE FİLMLERİ


Russell Crowe, özellikle son dönemlerde rol aldığı "Noah" ve hem oynayıp hem yönettiği "Son Umut" filmleriyle her ne kadar dikkat çekse de benim için bu iki film ve diğerleri "en iyi Russell Crowe filmleri" içerisinde yer almıyor. Buna rağmen hemen hemen her filmini çekinmeden izleyebileceğinizi söyleyebilirim. Filmlerle fazla aranız yoksa durum değişebilir ama "film benim işim, izlemeden duramam" diyenlerdenseniz içiniz rahat olsun. :)

1. GLADIATOR/GLADYATÖR



Asker olmanın en büyük avantajı, düşmanınızı karşınızda görüyor olmanızdır...
Russell Crowe'a Oscar'ı getiren, 2000 tarihli mükemmel bir tarihi-savaş filmi olan Gladyatör'de Roma İmparatorluğu dönemine ışık tutuluyor. Russell Crowe, bu filmde Maximus adındaki bir Roma generalini canlandırıyor. Filmde, çeşitli taht oyunları neticesinde sadakatle bağlı olduğu hükümdarın öldürülmesinden sonra köle olmasını ve sonrasında ailesinin intikamını alma mücadelesini izliyoruz. Dönemine göre savaş sahneleri ve efektler mükemmel denecek seviyede. Kurgusu ve oyunculuklar ise tartışılmaz. Bu adam boşuna Oscar'ı bu filmle kazanmadı değil mi? Hala izlemediyseniz daha fazla beklemeyin derim.

2. A BEAUTIFUL MIND/AKIL OYUNLARI



Hayatta hiçbir şeyden kesinlikle emin olamazsın John, emin olman gereken tek şey bu!
Biyografi-Dram türünde, 2001 tarihli bu harika filmde John Nash adlı dahi matematikçinin hayat hikayesi konu ediliyor. Nash'in matematik dehası bir yerden sonra gerçekle hayali birbirinden ayırt etmesi noktasında sıkıntılar yaşamasına neden oluyor ve bütün hayatı alt üst oluyor. Bir dehanın hayat hikayesini ele almasının yanında, hayatın mantıktan ve matematikten ibaret olmadığını da ortaya koyan bir film. Bana göre hem Russell Crowe'un oynadığı hem de sinema dünyasına kazandırılmış filmler arasında "en iyiler" kategorisinde yer alıyor.

3. 3:10 YUMA/ 3:10 TRENİ



İnsan bazen ne kadar küçüldüğünü görebilecek kadar büyük olmalıdır.
2007 tarihli, Gerilim/Dram türlerini Western atmosferiyle harmanlayan bu filmde Russell Crowe azılı bir suçluyu oynuyor. Rol arkadaşı Christian Bale ise bu azılı suçluyu götürülmesi gereken yere kadar götürmek karşılığında verilen parayı alabilmek için gönüllü oluyor. Aksiyonu hiç düşmeyen, izlediğim en iyi Western filmlerinden biriydi.

4. CINDRELLA MAN/ KÜL KEDİSİ ADAM



Bırak da ringe çıkayım, hiç değilse bana kimin vurduğunu bilirim.
2005 tarihli Dram/Biyografi türünde değerlendirebileceğim mükemmel bir film. James Braddock adındaki Amerikalı bir boksörün gerçek hayat hikayesinden esinlenerek sinemaya aktarılmış ve Russell Crowe'un muhteşem oyunculuğuyla taçlanmış bir yapım. Boks filmi sevmiyor olabilirsiniz ama bu film çok daha fazlasını veriyor. Bu boksörün "Kül Kedisi" lakabını alması da boşuna değil çünkü kariyeri çok kötü giderken ve "Büyük Buhran" döneminde, şiddetli ekonomik sıkıntılar eşliğinde hayata tutunuyor, ailesine bakmaya çalışıyor ve bir yandan kariyerini devam ettirmeye çalışıyor. Bu yolda çok önemli bir yol kat ediyor. Bu film de bana göre sadece oyuncunun değil, sinema tarihinin en iyi filmleri arasında yer alıyor.

5.THE INSIDER/ KÖSTEBEK



Tarih hep en son yaptığın şeyi hatırlar.
1999 tarihli gerçek bir hikayeye dayalı Gerilim/Dram filmi Köstebek, Crowe'un "En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü" için aday gösterildiği bir yapım. Baş rolü Al Pacino ile paylaşıyorlar. Bu iki ismi söyledikten sonra fazla söze gerek yok aslında. Bir sigara şirketinde çalışan Jeffrey Wigand, şirketteki yolsuzlukları fark ederek bu durumdan rahatsız olur ve gazeteci Lowell Bergman'ın desteğiyle bu yolsuzlukları ve insanların sağlıklarıyla nasıl oynandığını ortaya çıkarmaya çalışır. Tabi hem medyanın hem de devletin önemli kademelerinden dostları olan bu adamlarla baş etmek hiçte kolay olmaz. Ülkelerdeki zenginlerin çıkarları uğruna neler yapabileceklerini ve bu noktada nasıl kirli ilişki ağları örüldüğünü ortaya koyan güzel bir film.


Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim. Dilerim sizler için keyifli ve doyurucu bir yazı olmuştur. Yazı ve filmler hakkındaki yorumlarınızı merakla bekliyorum. :)
BEĞENDİĞİM OYUNCULAR VE FİLMLERİ #3: RUSSELL CROWE BEĞENDİĞİM OYUNCULAR VE FİLMLERİ #3: RUSSELL CROWE Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Temmuz 24, 2016 Rating: 5

30 yorum

  1. En sevdiğim aktörlerden, her filmini severim ama Beautiful Mind'ın yeri bambaşkadır bende. Harika anlatmışsın ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben de çok severim o filmini ama Gladyatör ilk göz ağrım diyebilirim, bu sebeple yeri daha ayrı benim için. :)

      Sil
  2. Çoğu filmini yarım izlemişimdir. Bir önyargım da yok aslında ama nedense öyle oldu. En son uçakta çok övmüşler şu Akıl Oyunları'nı aradan çıkarayım dedim, onda da uykum gelince yarım kaldı. Aman her şey de tam olmayıversin değil mi? Eline sağlık kardeş ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi ya, belki ortamla ilgilidir, çok film seven biri olmama rağmen yolculuklarda ben de hep uyuyakalıyorum, yarım kalıyor filmler. :) Bence tekrar şans verebilirsin, özellikle akıl oyunları gerçekten güzel bir film. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Çok sevdiğim bir aktördür.Sizin bu paylaştığınız filmleriniden izlemediklerimi izleyeceğim.Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
  4. Ekran karşısında güzel vakit geçirten bir oyuncu. Yazınızı da çok begendim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onca kanın birleşiminden gelen farklı bir havası var bence, tam tarif edemiyorum, ama seviyorum. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Hızlı ve Ölü'deki halini de severim bak :) O saçma filmi de çok severim zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O film sanırım Hollywood'daki ilklerinden, hatta ilki bile olabilir tam hatırlayamadım şimdi, Sharon Stone'un davetiyle oynadığı film olması lazım. İzlemedim ama o filmini. :)

      Sil
  6. Akıl Oyunlarını tekrar izlemem gerek ama Cindirella Man i bayılarak izlemiştim. Her filmi ayrı güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, hepsi ayrı güzel filmlerin, hepsini izlemek gerek. :)

      Sil
  7. Çok güzel bir yazı dizisiymiş bu Serhat ama gözümden kaçmış sanırım :/ Russell Crowe benim de sevdiğim bir oyuncu fakat Akıl Oyunları'nı hala izlememiş olmak utandırıyor :D Cindrella Man'i izlemek için önce kitabını okumak istiyorum. Gladyatör çok başka bir film.. Hem kendisi hem de müzikleri.. :') Eline sağlık, keyifle okudum yazını ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok şey kaçırmışsın, ilk fırsatta izlemeni tavsiye ederim. Her biri ayrı güzel filmlerin ve performansı üst düzey hepsinde de, fazlasıyla keyif veriyor. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Bu filmlerden bazıları efsane ve ben bu adamın oynadığını bilmiyordum, çünkü daha izlemedim 😂 Bu arada Russel Crowe'yi tanıtmaya başlarken Avusturalya ve Avusturya gibi iki farklı ülke yazmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel filmler hepsi, beğeneceğini düşünüyorum, buraya yazdıklarım dışında da çok iyi olanlar var. Amerikan Gangsteri, Devlet Oyunları, Yalanlar Üstüne bunlardan bazıları. Uyarı için teşekkürler, düzelttim hatayı, klavye sürçmesi diyelim. :D

      Sil
  9. Aktörün seçtiğiniz filmlerinden hiçbirini izlememişim, yakın zamanda izlerim umarım :) Özellikle Akıl Oyunları ve Köstebek'i çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk hangisini izlemeliyim derseniz Akıl Oyunları filmini söylerdim bende.
      Ama hepsi güzel filmler, bence beğenirsiniz. İyi seyirler dilerim. :)

      Sil
  10. Russel Crowe zaten iyi bir aktör. Son umut filminde Çanakkale savaşını bahsederken bizim gözümüzden de bakarak hem oyuncu olarak hem de yönetmen olarak güzel film çıkardı ortaya. Bununla kendisini daha çok sevmemi sağladı. Bu güzel yazın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son Umut filmine bir takım eleştiriler getirenler de olmuştu ama ben de beğenenler arasındayım filmi ve çıkardığı işi. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Hepsi çok güzeldir saydığınız filmlerin. Ben de severim crowe u.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listeyi sınırlı tuttuğum için ekleyemediğim güzel filmleri de var tabi. Genel olarak oynadığı filmleri gözüm kapalı seyrediyorum diyebilirim. :)

      Sil
  12. Çok sevdigim oyunculardan. Beautyfull mind filmi çok etkilemisti iki kez izledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cindrella Man filmi de aynı şekilde çok etkileyici, tavsiye ederim. Teşekkürler. :)

      Sil
  13. Akıl Oyunları filmini çok beğenmistim. Hatta izledikten sonra oyun kuramini araştırdım. Matematik hocalarimdan rica etmiştim bana anlaşmaları için ama git LYS çalış dediler. Netten videolar izledim. Bu filmin bir başka etkisi ise şizofreni hastalığını çok iyi yansımasıdır. Şüphesiz Russell Crowne etkisi büyük.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, filmlerde çok fazla işleniyor bu şizofreni hastalığı ama burada çok başarılı yansıtılmıştı dediğin gibi. "Beyin yakan" diye tabir edilen filmlerden biriydi. :)

      Sil
  14. Akıl Oyunları filmini bir kere bile baştan sona izleyemedim ya ona yanıyorum.. Bu listeden sonra izlemeliyim mutlaka :)
    Ellerine sağlık, yazı her zamankinden.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi ya, benim de öyle izleyemediğim filmler ve diziler var. İzlemelisin kesinlikle, beğeneceğini düşünüyorum. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  15. Nedense benim de favori aktörlerimden değil Mr.Crowe. Sanki tüm rolleri aynı karakterle canlandırıyor gibi geliyor bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı olabilirsiniz, ama bazı oyuncuları da başarıya ulaştıran belirli bir standart üzerinden ilerleyebilmeleri oluyor diye düşünüyorum. Sanırım ben bu tarz oyunculardan hoşlanıyorum, Denzel Washington için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bu da bir tarz herhalde o sektörde, ben başarılı buluyorum. :)

      Sil