HAYALİNİZDE NASIL BİR KİTAPLIK VAR?



Bugünkü yazım, kitapseverlerin olmazsa olmazı kitaplıklar hakkında. Kendimce hem kullanışlı hem de dekoratif bir kitaplık nasıl olmalı onu ele almaya çalışacağım. Bununla birlikte 2015-2016 yıllarına ait tasarımlardan ilginç ve güzel bulduklarımı yine bu yazı içerisinde paylaşarak tasarım fikirleri anlamında yardımcı olabileceğimi düşündüm. Açıkçası araştırma yaparken çok değişik tasarımlar gördüm. Gelecekte tasarlamak istediğim kütüphane hakkında da oldukça fikir sahibi oldum diyebilirim. Haydi başlayalım...

İYİ BİR KİTAPLIK NASIL OLMALI?


Günümüzde, evde bulunan herhangi bir eşyanın yada ufak bir ayrıntının dahi geri kalan kısımlarla bir bütünlük oluşturacak nitelikte olmasının arzulandığını düşünürsek, kitaplık gibi önemli bir bölümün dekoratif özellik taşımaması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Fakat, farklı dekoratif özellikler ortaya koymak kaygısıyla yapılan bazı kitaplık tasarımları da kullanışlı olmaktan hayli uzak olabiliyor. Bu durumda orta yolu seçerek, ilk kriter olarak, benim gözümde iyi bir kitaplığın hem kullanışlı hem de dekoratif niteliklere sahip olması gerektiğini söyleyebilirim.

Değişik ve güzel bir tasarım. Ancak tamamen dekoratif amaçlı ve pek kullanışlı değil.

Sizi bilmiyorum ama ben kitapçılara girdiğimde o kitaplarla dolu raflar arasında gezinirken hiç olmadığım kadar huzurlu ve mutlu oluyorum. Ancak, bu tür yerlerde en üst raflarda ve yere yakın şekilde yerleştirilmiş raflarda/tezgahlarda yer alan kitapları incelemek benim için tam bir işkence. Yani raflarda dizili kitapların göz hizasına yakın yüksekliklerde konumlandırılmış olması benim için çok önemli. Dolayısıyla, ikinci kriter olarak iyi ve kullanışlı bir kitaplığın yerden belirli bir yükseklikte olacak şekilde duvara monteli olması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda çok yüksekte de olmaması gerekiyor.

Tasarım anlamında en çok hoşuma gidenlerden fakat maalesef kapladığı alana kıyasla fazla kitap almıyor.

Şimdi benim için en önemli kritere geldi sıra. Kitapseverler olarak bir çok kitap okuduk, okuyoruz ve okuyacağız. Elbette tüm bu kitapların sığacağı büyüklükte ve düzende rafların olması gerekiyor. Sadece görsellik olsun diye farklı şekillerde tasarlanan bazı kitaplık rafları kapladığı alanla kıyaslandığında büyük bir bölümü boşta kalmış oluyor ki bu kesinlikle hoş bir durum değil. Çok sayıda kitabı alabilecek, onları belirli bir düzen içerisinde saklayabileceğim kullanışlı ve sade bir kitaplık anlayışı bana daha cazip geliyor.

İlgimi çeken tasarımlardan birisi.

Tüm bunların ötesinde kitaplığın yapımında kullanılan malzemeler ve dayanıklılıkları çok önemli. Çünkü üzerine konulan kitapların ağırlığı ve farklı unsurların etkisiyle zamanla raflar yıpranıp esneyebilir. Duvara monteli olan kitaplıklarda ise rafları tutan ayaklarda gevşemeler olabilir. Şuan sahip olduğum kitaplıkta benzer sorunları yaşıyorum ve bu konuya da önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu da iyi bir kitaplık için olmazsa olmaz kriterlerin sonuncusu olarak söylemiş olalım.

Eğer bir kitaplık yaptıracaksanız/satın alacaksanız ve nasıl özelliklere sahip olması gerektiği konusunda tam karar veremiyorsanız, benim belirlediğim kriterler sizlere yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Elbette tüm bunlar göreceli olabilir, benim için önemli olanlar sizler için pek kayda değer olmayabilir. Buna da karar vermek sizlere kalmış. :)

SİZİN KRİTERLERİNİZ NELER?


Benim hayalimdeki kitaplık için olmazsa olmaz olarak belirlediğim kriterler bunlar. Bunların dışında renk, malzeme ve tasarım gibi konularda bir takım değişiklikler olabilecek olsa da belirlediğim kriterlerden şaşmayı pek düşünmüyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde bulduğum, kullanışlı, konforlu ve dekoratif niteliklerin hepsini bir arada barındıran bir kitaplığı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu tasarımda en çok hoşuma giden kitaplığın içine gömülü olan koltuk detayı oldu. Bir kaç ufak değişiklikle birlikte, yapabilirsem kesinlikle bu türde bir kitaplık ve okuma bölümü yapmayı düşünüyorum.

Bu fikre ve tasarıma ise tek kelimeyle bayıldım.


Peki siz belirlediğim kriterler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce iyi ve kullanışlı bir kitaplık nasıl olmalı? Önemli olan dekoratif ve özgün bir tasarıma sahip olması mı, yoksa kullanışlı olması mı? Yorumlarınızı ve fikirlerinizi merakla bekliyorum.




HAYALİNİZDE NASIL BİR KİTAPLIK VAR? HAYALİNİZDE NASIL BİR KİTAPLIK VAR? Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Temmuz 13, 2016 Rating: 5

46 yorum

  1. En sonuncu kitaplığa ben de bayıldım.İçinde yatıp okumak vardı ya kitapları.Bir de daire şeklinde olan da hoşuma gitti diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daire şeklinde olan kullanışlı olur mu bilemedim ama ilginç bir tasarım. Yorumlarda genelde sonuncusu öne çıkmış zaten, teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Kitapçılarda huzur bulunduğu çok doğru. Gezmeye doyulamıyor. Onca kalabalıkta tekmişiniz gibi bir hisle hem de.

    Vazgeçilemez tek tasarım bildiğimiz, alışılagelmiş kitaplıklar galiba. İlginç çok tasarım olabilirse de kapladığı hacim ile aldığı kitap hacmi orantısında terslik olunca uygunsuzluk ortaya çıkıyor. Kendim için değil; ama başka yerlerde özellikle ağaç şeklindeki kitaplığı görmeyi isterdim. Dallarında da doğa, bitki, ağaç, çiçek kitapları görmeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o ağaç şeklinde olan kütüphanelerde dekoratif amaçlı kullanılabilir mesela. Başka yerler de olabilir, çok güzel durur. Klasik kitaplıkların en önemli özelliği kullanışlı olması zaten. Onlar gibi hem kullanışlı biraz da dekoratif özellikli olan tarzda bir şeyler düşünüyorum bende, bakalım ne çıkacak ortaya. :)

      Sil
  3. En alttaki Serhat.O ne güzel bir tasarımdır öyle.Sana da çok yakışır oğlum.Artk hayallerim yok ama Çilek Mobilya'nın Kaptan serisinin kitaplığı çok güzel.Torunum ve kızımın okuduğu kitaplar dolu.Ama ben şimdi Ana'yı okuyorum.Kafka bitti sonunda.Sen her şeyin iyisine layıksın oğlum.Selam ve sevgilerimle Serhat :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ona da baktım şimdi, güzel görünüyor Ece Abla. Sade ve şık, oldukça da geniş alanı var yani kullanışlı. İyi okumalar dilerim, saygılar, sevgiler. :)

      Sil
  4. En sonki kitapliga bende hayran kaldım. Orada ben kendime bir dünya kurarim. Kitap okurum. Canim sıkılır film bakarım. Sonra bloğa yazı yazarım. Ben bayıldım yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan kendi küçük krallığını ilan eder diyorsun orada. Ben de katılıyorum. :D
      Farklı bir havası var.

      Sil
  5. Herbiri birbirinden güzel...özel tasarım kitapliklara bayılıyorum...benim kitaplık klasik merdiven tarzında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptırdım mı her anlamda güzel bir şey olsun istiyorum, bunlara merak saldım o yüzden. En kötü kullanışlı olmasını göz önünde bulundurarak klasik tarzda bir şeyler bakarım bende herhalde.

      Sil
  6. Çok yerinde bir yazı olmuş kardeş. Kitaba olan ilginin bir şekilde artması gerekiyor bu ülkede. Biz de öğrencilerle böyle bir çalışma yapmıştık. Derste orijinal kitaplık resimleri gösterip, onlardan da kendi kitaplıklarının fotoğraflarını istemiştim. Sonra nasıl bir kütüphane istersiniz konusu üzerine konuşmuştuk. Kendi adıma, ben ilginç bir kitaplık yerine odanın duvarlarını kaplayan kocaman bir kitaplık tercih ederim ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim görüşüm de bu yönde. Benim de aklımda büyük bir kitaplık vardı ama son fotoğraftaki tasarımı görünce aklım o tür bir şeye kaydı. Yapabilirsem o tasarımı da uygulamaya çalışırım artık, yoksa klasik tarzda olacak gibi duruyor, daha kullanışlı çünkü.

      Sil
  7. Hepsi birbirinden güzel fakat, son fotoğraftaki çok güzel.
    Eline sağlık kardeş güzel paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Son tasarımı bende çok beğendim. Tabi bunu yapabilecek bir de alan gerekli. Malum yeni evler oldukça küçük ve kullanışsız. Dolayısıyla eskiden olduğu gibi mobilyacıya gidip, beğenip eve getirmek pek uygun düşmüyor. En güzeli kitaplığın bulunacağı alana ve zevke göre tasarlanması. Kullanışlı olması çok önemli ama göze de hitap etmeli. Ayrıca rafların kitap boyutuna göre ayarlanabilir olması ve dizdikten sonra önünde çok fazla boşluk kalmaması benim için önemli. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğin açıdan bakıldığında hazır almak pek mantıklı olmuyor, ama fikir olması açısından iyi oluyor. Bende özel tasarlamayı düşünüyorum. Sende orta yolu seçiyorsun öyleyse, hem kullanışlı hem dekoratif. Sevgiler, teşekkürler. :)

      Sil
  9. Benim önceden bir iki raflık minik bir kitaplığım vardı. Annem den sürekli yeni büyük çok raflı bir kitaplık istiyordum. Ama mağazalara baktım çok küçük geldi gözüme, küçük olmalarına rağmen pahalıydı bence, en iyisi bir marongoza yaptırayım dedim. O daha pahalı olacağını söyledi. Annem bana eski vitrinini verdi. Onu kitaplık haline getirdi. Baya büyük bir model oldu. Bence kitaplık büyük, rafları kitap dizilimine uygun ve gösterişsiz olmalı, yani kullanışlı olmalı. Dekor kısmı zanımca önemli değil. Umarım fikir vermişimdir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi farklı mobilyalar kullanarak kendi kitaplığımızı oluşturabiliriz aslında. Hatta o tarz tasarımlar dahi mevcut. Güzel fikir oldu bana da teşekkürler. :)

      Sil
  10. Şu an kirada oturduğum için iki klasik kitaplıkla idare ediyorum. İleride ev sahibi olduğumda hayalimdeki kitaplığı yaptırmak istiyorum. Benimki klasik, sade kitaplıklardan olacak büyük ihtimalle. Çok kitabım olduğu için benim hayalim bir odanın bir duvarını boydan boya kitaplıkla kaplamayı düşünüyorum. Kitaplığın alt rafları kapaklı olabilir. Hayali bile güzel :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hayali bile güzel. Dilerim hepimiz kavuşuruz hayalimizdeki kitaplıklara.

      Sil
  11. ben oturduğum yerden kitapları görebileceğim şekilde bir kitaplığım olsun isterdim. oldu da gerçi:) güzel fikirler serhatcım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Darısı başıma öyleyse. Bende düzenli ve kullanışlı olmasından yanayım. :)

      Sil
  12. Sonuncusu favorim. Okuma kösesi ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de favorim o, ona benzeyen farklı tasarımlar da mevcut.

      Sil
  13. Ben, kapaklı klasik kitaplıkları seviyorum. Kapaklar komple kumlanmış cam olacak, ayrıca renkli led ışıklar ile de cam ışıklandırılacak. Kapaklı kitaplıklar kitapları tozdan, nemden, organik atıklarda ve kirden koruyor. Elime bir kitabı aldığımda ilk iş o kitabı açıp koklamak oluyor. Mürekkep ve selüloz kokusu bir kitapseverin en sevdiği koku olsa gerek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bende çok severim kitap kokusunu, sırf o kokuyu almak için elime aldığım olur. O fikir de güzelmiş, hem farklı bir hava katar hem daha korunmuş olur kitaplar. Teşekkürler. :)

      Sil
  14. Hepsi çok güzel ancak kitaplarımın bu kitaplıklara sığması imkansız. :) Bana çok çok çok daha büyük bir kitaplık gerekiyor sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde sırf kitaplara mahsus bir oda tahsis etmelisiniz öyleyse, kütüphane gibi, madem o kadar çoklar. :)

      Sil
  15. düşüncelerin çok güzel. :) En son paylaştığın tasarımı beğenmiş olmamla beraber; ben kendi adıma cam kenarında bir kitaplığım ve kitap okuma mekanım olmasın tercih ederim. huzur olmalı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, o tarz tasarımlarda var aslında, manzarası da güzel olursa gerçekten huzur verici olur. :)

      Sil
  16. En alttaki tasarım güzel ama sanki biraz boğucu gibi geldi bana. Ayrıca kitap koyma yerleri de oldukça az. Çok kısa sürede dolacaktır. Benim hayalim de duvara monte kendim çizip yaptıracağım bir kitaplık. Kitaplarımla yalnız kalabileceğim bir odaya ihtiyacım var. Bütün odaya serpiştirilmiş koltuklar ve lambalarla dünyanın en güzel odasını yaratabileceğimi hayal ediyorum. Özellikle bu zamanlarda oraya kaçmaya çok ihtiyacım olurdu.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi bana da öyle geldi ama daha çok tasarım fikri amaçlı paylaştım. Bende daha çok yer olması taraftarıyım, belki o oturma yerinin arkasında dışarıya açılan bir pencere olabilir, çok ferah olur böylece. :) Benim de kafamda benzer bir oda var, hem çalışmalarımı yapabileceğim hem huzur bulabileceğim bir yer. Dilerim gerçekleşir hayallerimiz, hepimizin bunlara ihtiyacı var. Sevgiler, teşekkürler. :)

      Sil
  17. en sondaki kitaplık benim de favorim oldu. Bloğunuzu takibe aldım bana da bekliyorum,sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. En son verdiğin örnekte ki kitaplık efsane olmuş. Şöyle bir hayal ettim de hayal etmesi bile güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha da güzelleştirilip kullanışlı hale getirilebilir o tasarım. Yorumda diğer arkadaşların verdikleri tavsiyelerle baya fikir sahibi oldum, gerçekten hayali bile güzel. :)

      Sil
  19. Öncelikle kapaklı olmalı, sonra duvara monte edilmeli bunlara rağmen daire şeklindeki kitaplığa bayıldığım doğrudur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilginç bir tasarım ama kullanışlı olur mu bilemedim, sürekli bir yerlere yuvarlanma riski var. :D Kapaklı olmasını başta hiç düşünmemiştim, sizin gibi düşünenler oldu sonradan, onu da değerlendireceğim, teşekkürler. :)

      Sil
  20. Uzun zamandır uğrayamıyorum buraya. Evdeki kitapları hiçbir yere sığdıramadığım için günlerdir kolilemeye uğraşıyorum. Onun üstüne bu yazıya denk gelmem güzel oldu :) halime acıyıp odamın bir duvarını kitaplık yapacaklar sanırım :D Sonuç olarak kitaplık önemli :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel denk gelmiş, ben de yeni evime geçtiğimde güzel bir şeyler yaptırmak istiyorum, hazırlıklara şimdiden başladım. Hem bize hem kitaplara yazık, iyi bir yeri hak ediyorlar. :) Kesinlikle çok önemli, teşekkürler. :)

      Sil
  21. Bir an yuvarlak olan kitaplığın tam bir oda kadar yer kaplayacağınì düşünüp tedirgin olsam da benim gönlümde son kitaplıkta kaldı. Her şey gönlünüzce olsun. İç açıcı bir konu olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir hayli büyük görünüyor, ilginç olduğu için paylaştım, ne olursa olsun göze hitap eden bir tasarım. Hepimiz için öyle olsun, teşekkür ederim. :)

      Sil
  22. En sondaki kitaplığa bayılanlar listesine beni de yazalım lütfen! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gidişle ileride herkesin evinde ona benzer bir şeyler göreceğiz herhalde, tartışmasız herkesin gözü o kitaplıkta. Yazdım gitti. :D

      Sil
  23. Ne kadar güzel tasarımlar..Ama bazen içinde kitaplar tozlanabiliyor,ozellikle ragbetin sadece estetige oldugu bu zamanlarda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem tasarım hem de kullanışlı olabilen çok güzel modeller var aslında ama insanlar ne yazık ki sadece görsellikle ilgileniyorlar genelde. Teşekkür ederim. :)

      Sil