FİLM İNCELEMESİ #11: SENDEN ÖNCE BEN


Uzun zamandır sinemaya gidemiyordum. Bayramda bu ayrılığa bir son verdim. Kız arkadaşımla birlikte, Jojo Moyes'in "Senden Önce Ben" kitabından, aynı isimle uyarlanan filme gittim. Genelde bu tür filmler pek tarzım değildir ama açıkçası filmi beğendim, yani izlerken sıkılmadım en azından. Kimileri, gitmeden kitabını okuyun mutlaka, yoksa çok etkileyici gelmiyor, pek çok nokta atlanmış diyor. Kitaptan filme şeklindeki uyarlamalarda genelde karşılaşılan bir durum zaten bu. Tür olarak dram ve romantizmden hoşlanıyorsanız, vizyondaki gidilebilecek filmler arasında yer alıyor film. Zaten kitabını okuyanlar, muhtemelen hiçbir yoruma kulak asmadan, merak edip gideceklerdir. Sözü fazla uzatmadan filmin konusuna ve kendi yorumlarıma geçiyorum.

SEVGİYLE GELEN DEĞİŞİMİN ÖYKÜSÜ


Baş rolleri, Game Of Thrones dizisinden aşina olduğumuz Emilia Clarke ile Sam Claffin paylaşıyor. Ayrıca dizide yine Game Of Thrones'un geçtiğimiz sezonlarında yer alan Tywin Lannister olarak bildiğimiz, Charles Dance da bu filmde rol alan isimlerden.


Biliyor musun, Clark? Sabahları kalkmayı istememi sağlayan tek şey sensin.
Gelelim hikayeye. William Traynor (Sam Claffin), genç, zengin, yakışıklı ve sosyetik birisidir. Güzel bir sevgilisi, gelecek vaat eden bir kariyeri ve konumu ile birlikte son derece hareketli, aktivitelerle dolu bir hayat yaşamaktadır. Ancak talihsiz bir trafik kazası sonucunda, boyundan aşağısı felçli olarak yatağa düşer ve bakıma muhtaç hale gelir. Louisa Clark (Emilia Clarke) ise kasabada yaşayan, ailesinin geçimi için para kazanmak zorunda olan, sürekli iş arayan ve kendine has giyim tarzına sahip genç bir kız. Traynor, felç geçirdikten sonra, Clark'ın kasabasında yer alan Şato'da anne ve babasıyla birlikte yaşamaya başlıyor ve Clark'ın iş bulma macerası neticesinde ikilinin yolları kesişiyor.


Hayata bir kere geliyorsun. Mümkün olduğunca dolu dolu yaşamak aslında senin görevin. 
Traynor, hayatta sevdiği tüm şeylerden kopmanın verdiği çöküntüyle yaşıyor olsa da Clark'ın ona bakıcılık yapmaya başlamasıyla dünyası değişmeye başlıyor ve hayattan yeniden zevk alıyor. Bununla birlikte ikilinin arasında arkadaşlığında ötesinde bir ilişki yaşanmaya başlıyor. Fazla derine inmeden, filmin konusu hakkında bunları söyleyebilirim ancak, gerisi izleyecek olanlara haksızlık olur. Bunun dışında oyunculukları çok beğendim. Emilia Clarke'ın böylesine "mimik ustası" olduğun da bu filmde fark etmiş oldum. Ancak dizideki alıştığımız rolünden sonra, buradaki renkli, çenesi düşük ve aşırı güleç karakteri garipsemediğimi söyleyemem. Yine de rol kendisine çok yakışmış, Sam Claffin'in ise daha önce filmini izledim mi bilmiyorum ama son derece sempatik geldi, yani beğendim.

BEN BU HİKAYEYİ BİLİYORUM!



Henüz içeri girmek istemiyorum. Kırmızı elbiseli bir kızla, konserden yeni dönmüş olan adam olmak istiyorum sadece. Birkaç dakikalığına daha.

Filmi izlerken ve izledikten sonra, hikayenin başka "Guzaarish" adındaki Hint filmine çok benzediğini fark ettim. Kitabın ve filmin, bahsettiğim Hint filminden en ufak bir esinti dahi almadan yazıldığını ve bu benzerliğin bir tesadüf olduğunu düşünmek komik geliyor açıkçası. Guzaarish filmini bana Akela önermişti ve onun tavsiyesiyle izleyip çok beğenmiştim. Bana kalırsa, bu film yerine onu izlemek çok daha yerinde olacaktır. Kendisi, filmin güzel bir incelemesini de yapmıştı, ona da buradan ulaşabilirsiniz.

İnsanların olduğu kişiyi değiştiremezsin.Peki ne yaparsın? Onları seversin.

Açıkçası, kitabını okumadan gittiğim bir filmde, hiç tahmin etmediğim bir yerden benzerlik çıkması, filmi gözümde biraz düşürdü. Tüm bunlara rağmen kesinlikle sıkıcı bir film değildi, hatta eminim harika diyenler de çıkacaktır. Sadece benim görüşüm farklı bu konuda. Oyunculuklar ve müzikler filmi biraz daha yukarıya taşıyor kesinlikle.

SON SÖZLER VE FİLM MÜZİĞİ


Benim film hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Toparlayacak olursak, tür olarak dram/romantizm ikilisinden hoşlananlar ve bununla birlikte kitabını da okuyup beğenenler muhtemelen filmi de seveceklerdir. Ancak benim gibi türe ve kitaba uzak olanlar için ortalamanın sadece biraz üzerinde kalan bir film. Sıkılmazsınız ama büyülenerek de çıkmazsınız. Ayrıca Guzaarish filmiyle yaptığım kıyaslamayı ve bu film yerine onu izleme yönündeki tavsiyemi de kesinlikle görmezden gelmeyin derim. Vaktiniz varsa ikisini de izleyin ve yorumunu kendiniz yapın. Okuduğunuz için teşekkürler. Yorumlarınızı merakla bekliyorum. :)

DEĞERLENDİRME





FİLM İNCELEMESİ #11: SENDEN ÖNCE BEN FİLM İNCELEMESİ #11: SENDEN ÖNCE BEN Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Temmuz 09, 2016 Rating: 5

30 yorum

  1. Ortalama bir film olduğunu arkadaşım söylediği için gitmemiştim.Ama söylediğiniz o hint filmine bakacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortalama demek biraz haksızlık geliyor iyi demek de fazla kaçıyor gibi geliyor bana da. Biraz üzerinde dedim bende. :) Dilerim beğenirsiniz o filmi. :)

      Sil
  2. Ben de kitabı okumadan filmi izleyenlerdenim. Filmi sevdim. Oyuncular bence iyiydi ve rollerine uygundu. Özellikle Will karakteri çok başarılıydı. Filmle ilgili eleştirim filmin bütün güzel sahnelerinin fragmanda verilmiş olması. Fragmanı izleyen biri filmi izlemiş kadar olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben fragmanını dahi izlememiştim açıkçası. Sadece merak ederek gördüm ve gittim. Kitabını okumadım, bari filmini izlemiş olayım diye. :) Hayal kırıklığı olmadı ama daha güzel bir şey bekliyordum. Oyunculuklar ve müzikler kesinlikle yukarıya taşıyor filmi, katılıyorum size. :)

      Sil
  3. Senden önce ben kitabına aşık biri olarak filmi aylar öncesinden beklemeye başladım. Fragmanıyla tamam dedirtmişti bana çünkü kitap ile birebirdi. Bende kitaptaki bazı sahnelerin atlandığı yorumlarını okudum. Filmini hala izleyemedim.. Bir yanım hayal kırıklığı yaşamaktan korkuyor bir yanımda enkaza dönüşeceğini biliyor.. "Guzaarish" karşılaştırması tam yerinde olmuş, bende sonradan fark ettim bu durumu. "Senden önce ben" de karakterler biraz daha genç ve biraz daha romantik sadece.. Acilen izlemeliyim sanırım böyle olmayacak :)
    Ellerine, kalemine sağlık güzel bir yazı olmuş yine, adımı andığın içinde teşekkür etmeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük beklentilerle gitme derim. Bunun yanında kitabını okumadım, okuyan biri filme nasıl bakıyordur, etkisi nasıl olur bilemiyorum. :)
      Oyunculuklar ve müzikler farklı bir hava katıyor filme, kaliteli hale getiriyor gerçekten. Guzaarish ile bu kadar benzerlik olmasaydı, belki daha çok sevebilirdim ama biraz tekrar etmiş oldu benim için aynı konu. Ellerinden geldiğince farklılık yapmaya çalışmışlar ama olmamış sanki. Çok net aklıma geldi bir çok sahnede, özellikle erkek karakterler çok benziyorlar. Esprili, yakışıklı, ünlü, zengin vb. Yine de güzeldi, kötü diyemem. :) Ne demek. :)

      Sil
  4. Bu filmi ben de merak ediyorum ama ziyaretlerden fırsat bulup gidebilir miyim bilmiyorum. Gerçi batı yapımı romantik filmler biraz soğuk geliyor bana. Guzaarish ise Bollywood işi olmasına rağmen sıkılmıştım o filmde. Orijinal bir konuydu ama daha etkileyici işlenebilirdi. Paylaşım için teşekkür ediyorum erenler ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana kalırsa, Guzaarish filmi sıkıcı geldiyse (ki Bollywood seven birisin), bunda da durum farklı olmaz diye düşünüyorum. Yine de biraz daha renkli bir film ona göre. Bence sinema yerine, evde de izleyebilirsin düştüğünde, daha etkileyici, kaliteli filmler mevcut vizyonda, farklı türlerde. :) Ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ben kitabı okuyup çok beğenmiştim ama filmi konusunda çok heyecanlı değildim, hala da değilim. Okuyup çok beğendiğim kitapların uyarlamaları beni sevindirmekten çok endişelendiriyor aslında. Yukarıda Şule ablanın da dediği gibi fragman güzeldi ve bana yetti açıkçası :D Sadece baş rollerin ikisini de çok seviyorum, belki o yüzden izlerim filmi. Yine de - her ne kadar bu çok önyargılı bir görüş olsa da- hikayeyi kitaptaki kadar etkileyici aktarabildiklerini sanmıyorum. Önerdiğin filmiyse mutlaka izleyeceğim :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi kitabı okumadığım için bir kıyaslama yapamıyorum filmle arasında. O konuda söz okuyanların. :) Önerdiğim filmle konuları hayli benzeşiyor zaten, izlediğinde fark edeceksin, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
  6. Kitabı okuyup çok beğenen ve filmin yayınlandığini duyduğumda sabırsızlıkla bekleyen biriyim. Kitap mı film mi derseniz. Kitap derim. Yinede filmi beğendim. Kitaba sadık kalınmış. Tabiki filmler kitaplar gibi olmuyor. Film benim beklentimi karşıladı.
    Filmi ve kitabi bende blogumda yorumlamıştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sorunun cevabı genelde "kitap" şeklinde oluyor zaten. :)
      Kesinlikle, filmlerde pek çok önemli sahne atlanabiliyor, bu da alınacak tadı kaçırabiliyor. Kitabı okumadığım halde, daha önce benzerini izlediğim için bir tekrara düştüm bende, buna rağmen kötü bir film değildi. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Kitabını okudum.Filmini izlemedim inşallah kitabı kadar iyidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyanlar değil diyorlar da bilemiyorum tabi. :)

      Sil
  8. Hocam daha boş bir film tavsiyesi yaptığını görmedim. Beğendim diyorsan atıyorum bende izlenecekler listesine fakat film sanırım internette henüz yok, düşer düşmez izleyebilirim. Jojo Moyes'in popülerliği yüzünden kitaplarından kaçındım fakat kitaplarını okumadığım için bir filmini izleyerek ayıbını örtmüş olabilirim diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı düşünceyle izledim filmi, dediğim gibi dram-romantizm türündeki filmler arasında önerebileceğim yapımlar arasında yer alıyor. Kişiden kişiye değişir, bugüne kadar öyle olmasına sevindim ama kesinlikle "benden boş film çıkmaz" iddiam da yok. İzlediğim kadarını yorumlamaya çalışıyorum işte, çok teşekkür ederim. Dilerim beğenirsin, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık :) diğer önerdiğiniz filmi de izlemeyi düşünüyorum. ilgimi çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, iyi seyirler dilerim şimdiden, umarım beğenirsiniz. :)

      Sil
  10. okumadım ama izleyim filmini romantik bişiler istediğimde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani o tür içerisinde izlenebilecekler arasında dediğim gibi, zararı yok. :)

      Sil
  11. Kitabı severek okumuştum (sonu hariç) filmi henüz izleyemedim ama bahsettiğiniz film listemde yakın zamanda izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde kitabı okuyanlar beğendikleri yönünde yorum yapıyorlar, sizin için de öyle olur umarım. Ben okumadığım için o yönde fazla yorum yapamıyorum. :)

      Sil
  12. E tabii kiz arkadasla romantik filme gidilir :) Filmi izlrmedim ama izlemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :):) Aynen öyle ama çok etkilenmedik açıkçası, beklentimizi karşılamadı. Bana kalırsa yazıda belirttiğim Guzaarish çok daha izlenesi bir yapım. :)

      Sil
  13. Harika yorumlamissin
    Alintilar da cok iyiydi. Filmin benzerligi getcekten de can sıkıcı olmus. Ama denk gelirsem izlerim tabii ne de olsa izlenebilirligivar diyorsun tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, vizyonda sanırım hala, iyi seyirler şimdiden. :)

      Sil

  14. '' İnsanların olduğu kişiyi değiştiremezsin.Peki ne yaparsın? Onları seversin. ''

    ETKİLEYİCİ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu geç görmüşüm, özür dilerim. Bana kalırsa filmin en güzel repliği oydu. :)

      Sil
  15. Serhat, kalemine sağlık...
    Çok sükse yapmış bir kitap ve film... Her yerde karşımıza çıkıyor, ilk kez bu kadar güzel inceleme okudum, farkını hissettirdin ;)
    Ama çok şaşırdım Hint filmi benzerliğine, Bollywood olaylarından bihaber olsam da ilk onu mu izlesem bilemedim...
    Bu tarz kitapları okumuyorum okursam da ingilizce versiyonunu tercih ediyorum en azından katkısı olsun diye ya değilse romantik, duygusal ne bileyim pek benlik değil =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hint filmi olanı daha çok beğenmiştim ben konu benzerliğinden ötürü bir kıyas yapacak olursam. Daha dokunaklı gelmişti bana.
      Ben de tercih etmiyorum pek bu tarz kitapları, belki İngilizce olanlarını okurum ben de bir gün senin gibi, teşekkür ederim. :)

      Sil