KİTAP İNCELEMESİ #16: ACIYAN YERİNİ BUL - KILIÇ ARSLANTÜRK


Kılıç Arslantürk, iş dünyasında 20 yılı aşkın tecrübelerini ve iş dünyasının acımasızlığını ilk kitabı olan "Acıyan Yerini Bul" ile okuyuculara başarılı bir kurgu üzerinden aktarıyor. Uluslararası çaptaki büyük şirketlerin önemli pozisyonlarında yer almış birisinin kaleminden, günümüz profesyonellik anlayışını ve iş ilişkilerini okumak ilginizi çekiyorsa, bu kitap tam size göre.


GÜÇ VE PARA HIRSI

Günümüz dünyasının mutluluk reçetesi mümkün olduğunca çok güç ve para elde edebilmek. Bu doğrultuda iş dünyasına adım atan herkese bu dünyanın acımasızlığından, hayatta kalmak için savaşmak ve rekabete hazır olmak gerektiğinden bahsediliyor. Kılıç Arslantürk, ilk kitabında, uzun yıllar yer aldığı iş dünyasındaki tecrübelerinden de faydalanarak, para ve güç elde etmek uğruna kaybettiğimiz insani değerlerimizi aramaya, iş hayatının acımasızlığını sorgulamaya başlıyor.

Aydın Bey, bir süre gözlerini gençlerin üzerinde gezdirdikten sonra, "Yüzde doksanınız, yaşamı boyunca sevmediği bir işi yaparak para kazanmak zorunda kalacak..." dedi.


Emir, bu hayata büyük umutlarla adım atmış ancak kısa sürede sisteme ayak uydurmadığı takdirde hiçbir hayaline erişemeyeceğini fark eden insanlardan yalnızca bir tanesi. İş konusundaki farklı tecrübelerinin ardından, hayatta ve okulda edindiği ahlaki değerlerin burada büyük birer zaaf olarak görüldüğünü fark ediyor. Bu aşamadan sonra, tüm ruhsuzluğuna ve acımasızlığına rağmen, yeni patronu Vedat Bey'i kendisi için bir şans olarak görüyor. Bir zaman sonra, iş yaşamında bir üst kademeye yükselebilmek için aradığı fırsat ayağına geliyor. Çalıştığı banka, kredi borçlarını ödeyemeyen bir otele, kendisini kayyum olarak gönderiyor. Bu yolculuğun tüm yaşamını değiştireceğinden habersiz olan Emir, büyük bir yükselme iştahıyla harekete geçip, patronunun gözüne girmek için çabalıyor.

Aldığı terbiyenin, edindiği ahlaki değerlerin, hatta derslerde öğrendiklerinin çok fazla işe yaramadığı; işe yaramaktan çok birer zaafa dönüşüverdiği garip bir dünyaydı, bu iş hayatı denilen yer.

Bu yolculukta tanıştığı insanlar ve zamanında çok başarılı bir iş adamı olan otel sahibi Aydın Bey, Emir'i bir şekilde etkilemeye başlıyor. Ege kıyılarında yer alan ve doğayla iç içe yaşanan bu yerde, hayatın olmazsa olmazı sandığı rekabetten, savaştan, güç ve para hırsından eser bulamıyor. Vefalı ve yardımsever insanların yaptıkları ona oldukça anlamsız ve aptalca geliyor. Zamanla kafasını kurcalayan sorular artmaya başlıyor ve nihayetinde bir seçim yapmak durumunda kalıyor. Bu aşamadan sonra Emir'i ve okuyucuyu beklenmedik olaylar zinciri bekliyor. Bir anlamda iş yaşamının karanlık yüzüne ait kapılar ardına kadar açılıyor, sis perdesi aralanıyor. İnsanlığın tutunduğu aydınlık değerler ile iş dünyasının temsil ettiği karanlık değerler kimin kazanacağı son ana kadar belli olmayan bir mücadeleye girişiyorlar.

Bakmasını bilenlerin gözlerini de, gönüllerini de, cömertçe, büyüleyici güzellikleriyle dolduran doğa; onu duyan her çocuğuna, var olan tüm güçlüklere karşın hayatın daima yaşanmaya değer olduğunu fısıldıyordu...


İŞ YAŞAMININ KARANLIK YÜZÜ

Kitap, büyük hayallerle ve vaatlerle adım atılan iş dünyasının aslında insanı nasıl derin ve karanlık bir bataklığa doğru çektiğini çok güzel ortaya koyuyor. Yazarın çalıştığı firmalar, konumu ve tecrübesi, tüm bunlara itiraz edilmesini de bana göre olanaksız hale getiriyor. İş hayatının insanın yüzüne gülümseyip sırtından vuran, yolsuzluklar ve sahte ilişkilerle dolu insanın midesini bulandıran türden aksiyonları çok yerinde tespitlerle aktarılmış roman boyunca. Romanda verilenlerin gerçekliği de karakterlere ve olaylara empati yoluyla yaklaşılmasının yolunu açıyor. Bugün, elimizden bir şey gelmiyor, ne yapalım düzen böyle gelmiş böyle gider diyerek görmezden geldiğimiz, sessiz kaldığımız her türlü noktaya değinilmiş. Bu anlamda zaman zaman olması gerektiği şekilde rahatsız edecek, kendinizi ve çevrenizi sorguya çekmenizi sağlayacak bir özelliği de var kitabın.

'İş hayatı?' diye sordu adam. 'Daha fazla güç, daha çok para için; rüşvet veren, vergi kaçıran, canım cicim diyerek birbirinin kuyusunu kazan, yüzlerinden çıkarmadıkları maskelerle yaşayan, sürekli yalan söylemekten artık doğruyla bağlarını yitirmiş insanlarla, ağzına kadar güvensizlikle, acımasızlıkla, apaçık kalpsizlikle dolu bir şeye sen iş hayatı mı diyorsun?'


İş yaşamına yeni atılacak bir genç olarak, o dünyanın karanlık yüzü ve çıkaracağı zorluklar hakkında çok önemli tecrübelere sahip birinin kaleminden, güzel bir kurgu eşliğinde fikir sahibi olmak bana büyük keyif verdi. Romanda kafa karıştıracak detaylara yer verilmemesi, karakterlerin az sayıda olması, sade ve akıcı anlatım, yorucu olmayan dozunda bırakılmış betimlemeler ve son ana kadar ne olacağını merak ettiren kurgusuyla bir solukta okuduğum bir kitap oldu. Okuduğunuz takdirde, sizler için de böyle olacağını düşünüyorum.

Daha fazla performans, daha fazla başarı, daha fazla para, daha fazla güç için kızının yaşamından geri getirilmesi olanaksız kaç dakikayı, kaça satmıştı acaba? Kim bilir?..

Ekonomik Tetikçinin İtirafları serisini okuyanlarınız var mıdır bilmiyorum. Romandaki kurgu, o seride John Perkins tarafından anlatılanların mikro bir yansıması gibi adeta. O seriyi okuyan biri olarak romanın etkisi ve dehşeti benim üzerimde hayli fazla oldu, oldukça etkilendim ve dersler çıkardım diyebilirim.

SON SÖZLER

'Sana hayatını kurtaracak bir şey söyleyeyim mi? dedi, 'Acıyan yerini bul!'

"Acıyan Yerini Bul" romanı, Sola Yayınları'ndan okuduğum ikinci kitaptı ve yayınevine karşı olan olumlu görüşüm hala değişmedi. Yalnızca bu kitap için değerlendirdiğimde, daha göze çarpan bir kapak tasarımı olabilir miydi diye sormadan edemedim kendime. Bunun dışında yine çok temiz ve titiz bir çalışma ortaya konulmuş. Açıkçası kısa süre öncesine kadar hiç haberim olmayan bu yayınevini artık çok daha yakından takip etmeye karar verdim.

İster iş hayatına atılmış olun ister bu dünyaya yeni atılacak olun, bana kalırsa bu kitabı mutlaka okuyun ve yazarın tespitleri aklınızın bir köşesinde yer etsin. Eğer insani değerlerimizi kaybetmeden, iş yaşamının güç ve para hırsıyla dolu karanlığına sürüklenmeden hayatı sürdürmeyi hedefliyorsak, hepsine fazlasıyla ihtiyaç duyacağımız düşüncesindeyim.







KİTAP İNCELEMESİ #16: ACIYAN YERİNİ BUL - KILIÇ ARSLANTÜRK KİTAP İNCELEMESİ #16: ACIYAN YERİNİ BUL - KILIÇ ARSLANTÜRK Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Eylül 25, 2016 Rating: 5

13 yorum

  1. Acıyan yerim yok ki hissizim ben!

    YanıtlaSil
  2. İş hayatı, aile çevresinden hatta aynı mahallenin, okulun, caddenin aşağı yukarı aynı kültürlü insanlarından sonra her anlayıştan, yaştan, hayat görüşünden ve eğilimden insanlarla dolu koca bir alan. İş hayatı, hayatın her şeyiyle karşıya çıkması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle her türden insanla karşılaşmak, hayatın her yönünü görmek ve deneyimlemek mümkün iş hayatında. Ama artık günümüzde profesyonellik adı altında pek çok ahlaksız ve haksız aksiyonlar gerçekleştiriliyor, bunlar da son derece normal karşılanıyor. Önüne geçilmesi gereken durum bu, yoksa karanlığa doğru sürükleniriz.

      Sil
  3. Değerlendirmenizi büyük bir merakla okudum. Tebrik ederim. Anlatım diliniz çok güzel ve açıklayıcı. Kitabı ise iyice merak ettim. İlk fırsatta okumalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ilk fırsatta okumanızı öneririm. Yorucu bir dili ve kurgusu da yok zaten. :)

      Sil
  4. İnsanın sevdiği işi yapabilmesi gerçekten önemli.Ülkemizde maalesef gelecek kaygısıyla kendimize uygun olmayan işleri seçiyor daha sonra da mecbur olduğumuzu düşünerek hayatımızı heba ediyoruz.Bir ara kariyer danışmanlığında uzmanlaşmak istemiş ama hocalarım bu ülkede bu işi yaparsam tutmayacağını söylemişlerdi.Kitap ilgimi çekti,tabi ki senin yorumların da benim için çok değerli.Not aldım,okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sizin mesleğiniz yönünden bakış açınız da çok değerli ve önemli bana göre. Hayatımızı para ve güç odaklı değil de mutluluk odaklı inşa etmeye başladığımızda düzelecek bana göre pek çok şey. İyi okumalar dilerim şimdiden, okuduktan sonra yorumunuzu da merakla bekliyor olacağım. :)

      Sil
  5. Kitabı alınacaklar listeme ekledim değerlendirmeleriniz çok güzel emeğinize sağlık ♥

    YanıtlaSil
  6. Hayata atılma aşamasında, iş dünyasında yerini alacaklara öneriler, klavuz gibi kitap demek ki.. Her şey dürüstlükten geçer. Seçimlerin çok güzel Serhat oğlum. Selam ve sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ece Abla, dürüst olmak ve öyle kalmak dileğiyle diyelim. :)
      Selamlar, sevgiler. :)

      Sil
  7. Çocuklarimin okumasini isterim. Biz büyük sehir cilginligindan ve sahteliginden kendimizi siyirabildik umarim onlarin tercihi de bu yönde olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok doğru bir tercih, okumaları faydalı olacaktır elbette, er geç iş yaşamına atılacaklar herkes gibi bir şekilde. :)

      Sil