KISA FİLM #1: SHOK (ARKADAŞ)


Balkan diyarı, bir dönem kaderine terk edilmiş ve Sırpların orada yaptığı katliamlara bütün dünya sessiz kalmıştı. Tamamı 20 dakika olan bu kısa film, 1998 yılında Kosova Savaşı'nda yaşananları oldukça çarpıcı bir şekilde bizlere aktarıyor. Sadece 20 dakika içerisinde, koskoca bir savaşı, beraberinde gelen acıyı, yıkımı ve katliamları yeterli ölçüde ortaya koyabilen, kısa film dalında pek çok ödül kazanmış ve bunun yanında Oscar'a aday gösterilmiş bir yapım.


SAVAŞ ÇOCUKLARI

Shok (Arkadaş) filmi, iki Arnavut çocuğun arkadaşlık hikayeleri üzerinden, 1998 Kosova Savaşı'nda yaşananları ele alıyor. Bu öyle bir savaş ki, yaşlılar ve çocuklar dahi, hiç tereddüt edilmeden, sadece Arnavut veya Müslüman oldukları için, büyük bir soğukkanlılıkla katledildiler. Birçoklarından haber alınamadı. Savaş döneminde kaçırılan çocukların, genç kızların ve nice insanların akıbeti hala bilinmiyor. Yani öyle ki, geride kalanların, kaybolan/öldürülen yakınlarına ait ziyaret edecekleri bir mezar dahi bulamadıkları, acımasız bir savaştan bahsediyoruz. 


Burası artık sizin ülkeniz değil... Arkanıza bile bakmadan defolun gidin. Ardına bakan olursa, gebertiriz!!!

Kendim de bir Kosova göçmeni olarak, bu kısa filmi duygulanarak ve zaman zaman da ciddi anlamda öfkelenerek izledim. Sizler için hissiyat anlamında bunları veremeyebilir belki ama merak edenler için önemli ölçüde farkındalık oluşturabilecek bir film. İngiliz yapımı olan filmde, çekimler ve oyunculuklar son derece kaliteli. Filmde sadece savaşı değil, bu acımasız savaşın içerisinde yaşatılmaya çalışılan arkadaşlığı ve diğer insani duyguları da bulacaksınız. Filmi hemen izlemek isteyenler, yazının altından ulaşabilirler.

Balkanlar'da yitip giden tüm masum ruhlara...

NE OKUDUM NE İZLEDİM PUANI:



BİLGİLENDİRME: Daha önceden filmi izlemeniz için koyduğum youtube linki telif hakkı sebebiyle kaldırılmış. Bu sebeple filmi izleyebileceğiniz yeni bir link ekliyorum, iyi seyirler. :)

KISA FİLM #1: SHOK (ARKADAŞ) KISA FİLM #1: SHOK (ARKADAŞ) Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Eylül 01, 2016 Rating: 5

11 yorum

  1. Savaş filmlerini severim, özellikle de böyle tarihi olayları anlatanları. En uygun zamanda filme buradaki yazından bakacağım. Bakalım, 20 dakikada dediğiniz gibi birçok şey sığdırılmış mı? Yani ne yalan söyleyeyim, imkansız gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olay olarak çok şey sığdıramaz elbet ama kastettiğim şey Kosova Savaşı'nda insanların yaşadıklarının, tarafların bakış açılarının 20 dakika içerisinde çok yerinde ve güzel şekilde vurgulanmış olması. Bu bir savaş filminden çok dram-tarih kategorisinde değerlendirilebilir. Kısa filmlerin tarzı biraz daha farklı oluyor, öyle fazla aksiyon bekleme yani. :) Amaç daha çok farkındalık yaratmak gibi düşün. Hoşuna gider umarım. :)

      Sil
  2. Ben şimdi kulaklığımı takarak bilgisayar başındaki son saatimi bu filmi seyrederek geçireceğim.Yirmi dakikada öğreneceklerim zaten hep merak ettiğim konuya dair. Muhakkak üzüleceğim, zira empatim yüksek.Bu savaş filminden öte katliam filmi, ne aksiyon aranır ne de zevk için seyredilir.Emeğine sağlık Serhat.Selam ve sevgilerimle oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazlasıyla sarsıyor izlerken ama gerçekler bunlar, bilmek de gerekiyor, unutmamak gerekiyor. İyi seyirler dilerim Ece Abla. :)

      Sil
    2. Teşekkürler Serhat :)

      Sil
    3. Bitti.Üzüntüden çok hırs bürüdü içimi.Dünyadaki tüm buna benzer katliamları yapanlara içimden beddualar yağdırdım.Benim annemin babası arnavut soyundan geliyordu.Irkçılık felaket bir şey.Hepsine Allahtan rahmet diliyorum. Sevgilerimle oğlum...

      Sil
    4. Tarihteki bu tür olayların altında hep ırkçılık yatıyor zaten, onlar yapıyor, bizler seyrediyoruz, geriye de rahmet okumak kalıyor. Hala akıbeti dahi belli olmayan yüzlerce belki de binlerce insan var Balkanlar'da, aileleri belki bir umut bekliyor hala bir yerden çıkıp gelir diye, kimi de bari mezarı olsaydı diyorlar. Bu yaralar belki bin yıl geçse de sarılmaz. Bir kaç delinin yaptıkları, insanlığı yıkıma götürüyor resmen. Amin Ece Abla, sevgiler.

      Sil
  3. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. Sadece bu kısa filmi bizlerle paylaştığın için çok sağ ol Serhat..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle zaten, sözün bittiği, ne desek bir şeylerin eksik kaldığı durumlar ve olaylar bunlar. Hala benzerleri yaşanıyor, insanlar farkında olsun ders alınsın diye bu konularda filmler çekiliyor, kitaplar yazılıyor, belgeseller yayınlanıyor ama değişen bir şey yok maalesef. Ben teşekkür ederim ilgi gösterdiğin için. :)

      Sil
  4. Sayfayı favorilere ekledim sakin bir kafayla tekrar uğrayacağım. tekrar bir yorum yaparım...

    YanıtlaSil