DİZİ İNCELEMESİ #3: MR. ROBOT İKİNCİ SEZONUN ARDINDAN


Geçtiğimiz günlerde büyük merakla beklediğim Mr. Robot dizisinin ikinci sezonunu bitirdim. Beklentilerimi bütünüyle karşıladığını söyleyemesem de her şeye rağmen bu dizi insanı fazlasıyla düşündüren ve şaşırtan tarzıyla hala bir numaram. Bu yazıda belki izlemek isteyenler olur diyerek, mümkün olduğunca az detaya inmeye çalışarak ikinci sezonun genel bir değerlendirmesini yapacağım.

ALDATMACA!



Gerçek cesaret, kendine karşı dürüst olmaktır.

Toplamda 12 bölümden oluşan dizinin ikinci sezonunu temelde şöyle ayırmak da mümkün; İlk yedi bölüm ve sonrası. Neden böyle diyorum? Çünkü dizinin ilk yedi bölümünde Eliot'un artık iyice ağırlaşmış olan kişisel çıkmazlarına ve şizofrenik halleriyle boğuşmasına şahit oluyoruz. Bu sırada son derece önemli farklı gelişmeler de olmuyor değil elbette. Genel hatlarıyla, bu ilk kısımlarda, Eliot'un son derece rutin bir yaşam düzeni kurduğuna, günlük tuttuğuna, bir kaç arkadaş ve hobi edindiğine şahit oluyoruz. Fakat her gün aynı düzen sürüp gidiyor. Öyle ki, bir yerden sonra noldu bu diziye şeklinde sorgulamalar yapmanız da mümkün. Sabredip beklediğimiz zaman ise gerçeklerin bir bir ortaya çıktığını görüyoruz. Sıkıcı olarak gördüğümüz tüm o sahneler bir anda sistemi ve toplumu eleştiren, hatta kendi yaşam düzenimizi sorgulamaya kadar giden anlamlı göndermeler halini alıyor. Dizi bize aynen şu mesajı veriyor: "Görünmeyen parmaklıklar ardında, kendimizi özgür sanarak, istediğimizi yaptığımızı düşünerek, yalnızca bize dikte edilen, başkaları tarafından kurgulanan bir hayat yaşıyoruz."

YİNE SÜRPRİZLERLE DOLU


Bu sezonda, geçtiğimiz sezondaki bazı sorular cevaplanmış olsa da hala çok eksikler var. Eliot'un çift kişilikli olma durumu ve bundan ötürü yaşadığı gelgitler kafalarda soru işareti bırakmaya ve bizleri ters köşe yapmaya devam ediyor. Burada tek avutucu nokta ise, baş karakter olan Eliot'un da sizinle beraber çoğu zaman ters köşe olması, kendinizi yalnız hissetmiyorsunuz. Ayrıca, tuhaf olan nokta şu ki, Eliot bize ne kadar hastalıklı ve sorunlu bir karakter gibi görünse de yaşadığımız toplumda bu ruh haline sahip pek çok insan var.


Maske maskelikten çıkıp, bir parçam haline geldiğinde nasıl çıkartılır ki?

Diziyi izleyenlerin ilk dikkatini çeken nokta, alışılagelmiş ölçülerin dışındaki kamera perspektifleri. Uygulanan bu teknik, özellikle bu sezondaki aksiyon sahnelerini çok daha etkileyici ve gerçekçi hale getiriyor. Öyle ki, bir anda olayı dışarıdan izleyen sıradan bir vatandaş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bu sezonda, benim beklentilerimin altında kalsa da, yine de önemli bir takım sorulara cevap bulunmuş oldu. Özellikle sezon finalinde, en önemli konulardan olan "Tyrell öldü mü, yaşıyor mu?" sorusunun cevabı da artık netleşiyor. Ayrıca, "fsociety" adlı Eliot'un pek farkında olmadan da olsa liderliğini üstlenmiş olduğu ve sistemi alt üst edecek eylemlere imza atan hacker grubunun da kaderini etkileyecek önemli gelişmeler yaşanıyor.

SON SÖZLER

Üçüncü sezona cevapsız pek çok soru bırakmış olsa da, genel hatlarıyla bakıldığında, dizi sahip olduğu alışılmadık kurguyu, teknikleri ve kaliteyi sürdürmeye devam ediyor. Bana kalırsa, 7 bölüme sığdırılarak anlatılan ve oldukça ağır ilerleyen kısımlar biraz daha hızlı işlenebilirdi. Verilen mesaj ne kadar güzel ve barındırdığı sürpriz ne kadar etkileyici olsa da, ben dahil çoğu kişinin diziye karşı olumlu tutumunu bir nebze de olsa negatif yönlü etkilediğini düşünüyorum. Her ne kadar zaman zaman fazlasıyla kafa yorucu ve ağır hale gelmiş olsa da, bu sezonu genel hatlarıyla değerlendirdiğimde başarılı buldum. Bu sebeple izlemeye devam edeceğim ve üçüncü sezonu merakla bekliyorum. Diziyi hala izlemeye başlamadıysanız, denemek için güzel bir zaman. :)
DİZİ İNCELEMESİ #3: MR. ROBOT İKİNCİ SEZONUN ARDINDAN DİZİ İNCELEMESİ #3: MR. ROBOT İKİNCİ SEZONUN ARDINDAN Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Eylül 26, 2016 Rating: 5

24 yorum

  1. Yanıtlar
    1. Belli noktalardan andırıyor olabilir ama bence oldukça farklı. :)

      Sil
  2. Dizin 2.sezonunu izledim ve bazı noktaları beyin yakan cinstendi.En sonunda izlediklerimizin çoğu sadece hayalde yaşananlarmış ve yaptıklarından haberi olmadan.Bu Elliot'ın hastalığının ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.Hala birçok şey gizemini koruyor ve artık sonraki her sahnesini izlerken gerçek olduğuna şüphe ederek izleyeceğim. Gizemli olması nedeniyle dizinin izleyici kitlesinin aşırı artacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, yaptıkları ters köşenin ardından herkes böyle düşünüyordur herhalde. Gizemli olması çekici kılıyor fakat bazen fazla abartıyorlar ve sıkıcı olabiliyor. :)

      Sil
  3. Eskilerden Prison Break i takip ediyorum onu bitirince bir bakayım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. İkinci sezon ilk sezonun hız ve aksiyonunu yakalayamasa da, izleyene sürekli sorular sorduran, düşündüren ve muhalif çizgide ilerleyen bir dizi. "Mr.Robot"un en çok da bu yönünü sevdim sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum size, aynı özelliklerinden ötürü bağlandım bende diziye, biraz hayal kırıklığı yaratmış olsa da verdiği mesajlar yine harikaydı bana göre. :)

      Sil
  5. Çok karşılaştım bu diziyle, izleyesim geldi nedense artık. Gerçi birçok yabancı diziyi takip ediyorum ama bu gibi esrarengiz dizilere de yer verebilirim. Ele aldığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla bölümü yok ve bölüm süreleri de normal düzeyde, yani çok kısa sürede bitirebileceğin bir dizi. Başlamanı tavsiye ederim. :)

      Sil
  6. Dizinin ilk sezonunu çok büyük keyifle izlememe rağmen, sezon arasında izlediğim Who Am I? isimli filmi izledikten sonra diziye bakış açım değişti. İzlemediyseniz tavsiye ederim (aşağıdaki linkte de her iki yapımı kıyasladığım yazım yer almaktadır:))
    https://motionismyemotion.blogspot.com.tr/2016/09/izledim-mr-robot.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye için teşekkürler yazınızı okuyacağım. :)

      Sil
  7. Başkaları tarafından kurgulanmış hayatı yaşamak.Bu ara sorguladığım cümlelerden biri de bu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin sorgulaması gereken bir cümle bana kalırsa. :)

      Sil
  8. Ben ilk sezonu çok sevmiştim ancak ikinci sezonu izlerken sıkıldım ve yarıda bıraktım, yakında devam edebilirim. Elliot'a fazla yüklenilmiş, ekseninden kaymış bir senaryosu vardı, izleyesim kalmamıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kaymamış, sonunda çok güzel bir mesaj veriyor onunla ilgili fakat biraz abartmışlar, fazla uzun tutulmuş. Belki de bilerek sıkıcı olsun diye yapmışlardır, izlemekten bile sıkıldığınız bir hayatı yaşamaya ve yaşayanlara nasıl tahammül ediyoruz sorusunu sordurmak istemişlerdir. :) Bu da bir bakış açısı.

      Sil
  9. Bende ilk sezondan 6 bölüm izleyip bırakmıştım. Çok fazla diyalog olduğu için yada benim kafam rahat olmamış olabilir, bazı yerleri kaçırdığımı fark edip bırakmıştım. Havaların biraz daha serinlemesini bekliyorum. Yeniden başlayabilirim. benim favori dizim başlıyor gelecek ay. The walking dead. Seyrettiniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ağır ilerliyor ve çok fazla kafa yorabiliyor kimi zaman bu da sıkıcı olabiliyor. The Walking Dead dizisinin 6 sezonunu izledim. Ama artık bir süre ara vereceğim ona da, beni de o sıkmaya başladı biraz. :)

      Sil
  10. Yeni sezonu izlemeye henüz başlamadım. Sezon da bitti galiba... Bakalım bu sezon ilk sezon kadar iyi olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk sezon kadar sürükleyici değil, mesajlar iyi ama sıkıcı olabiliyor çoğu kişi için. :)

      Sil
  11. İlk sezonu öyle severek izlemiştim ki ikinci sezonu sabırsızlıkla bekliyordum. Tam da bahsettiğin nedenlerden ötürü 2 ya da 3 bölümü seyretmeye dayanabildim. Maalesef gitmedi, çok sıkıldım ve devam edemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında 7. bölümden itibaren açılıyor ve o sahnelerin hiçbirisi de boşuna değilmiş diyor insan ama çok uzattılar o kısımları, aynı tepkiyi veren çok kişi var. :)

      Sil
  12. Bizde varsa bir iki bölüm izleyip bakarim sevecek miyim diye 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk sezon genellikle beğeniliyor, ikinci sezon ise beklentilerin altında kaldı biraz çoğu kişi için. Bunu da göz önünde bulundurursunuz izlerken, iyi seyirler dilerim. :)

      Sil