FİLM İNCELEMESİ #14: SULLY - CLINT EASTWOOD


Özellikle yönetmenlik koltuğuna oturduğu "biyografik" filmlerle adından söz ettiren Clint Eastwood, yine bir gerçek olay ve kişilere dayalı film olan Sully ile karşımıza çıkıyor. Film, tamamen IMAX kameralarıyla çekilmiş olması yönünden bir ilke imza atıyor. Tom Hanks'in baş rolde yer aldığı filmde, 2009 yılında Hudson nehrine zorunlu iniş yapan uçakta yaşananlar ve deneyimli pilot Chesley Sullenberger'in (Sully) yaşadıkları izleyiciye aktarılıyor.

FİLM MÜZİĞİ


"KAPTAN PİLOTUNUZ KONUŞUYOR, ÇARPMAYA HAZIRLANIN..."


15 Ocak 2009, New York, La Guardia Havaalanı'ndan Charlotte Douglas Havaalanı'na hareket edecek olan 1549 numaralı uçak, hava muhalefetinden ötürü biraz gecikmeli de olsa kalkışa hazır. Rötarlar yüzünden hava trafiğinin yavaşlamış olması dışında oldukça sıradan bir gün. Küçük yaştan itibaren uçuş eğitimi alan tecrübeli kaptan pilot Sully(Tom Hanks) ve yardımcı pilot Jeffrey Skiles(Aaron Eckhart) kuleyle temasa geçerek kalkış iznini alıyorlar. Kalkış başarılı bir şekilde gerçekleşiyor fakat 95 saniye sonra, uçağın iki motorunun birden durmasına sebep olan bir kaza gerçekleşiyor. Herkesin donup kaldığı ve şoka girdiği bir anda kaptan pilot Sully, kontrolü ele alıyor. Bunca yıllık kariyerinde edindiği tecrübenin verdiği bir soğukkanlılıkla kısıtlı zamanda yapılabilecek en uygun hamleyi tasarlıyor. Kuleyle yapılan temaslarda önerilen bütün iniş noktaları onun için "olumsuz" görünüyor. Uçak hızla irtifa kaybettiği ve zamanın artık iyice daraldığı bir anda çok kritik bir karara imza atıyor. Kurtulma ihtimali çok düşük fakat başka çıkar yol da görmüyor. Son kez yolculara sesleniyor "Kaptan pilotunuz konuşuyor, çarpmaya hazırlanın...", ve uçak Hudson nehrine inmek üzere yön değiştiriyor.


Bizi kimse uyarmadı. Kimse bize tarihteki tüm uçaklardan daha düşük bir irtifada iki motorumuzu birden kaybedeceğimizi söylemedi. 155 mürettebat ile 850 metrede iki motorumuzu birden kaybettikten sonra suya acil iniş yapmak zorundaydık. Şimdiye kadar hiç kimse böyle bir kaza için eğitilmemişti. 


Sully, tüm bu olanlardan sonra basın ve soruşturmayı yürüten resmi kurumlar tarafından adeta kıskaca alınıyor. Kimileri onu kahraman ilan ederken, kimileri de onun yolcuların hayatını tehlikeye atan bir suçlu olduğunu iddia ediyor. Her yerde bunlar sorgulanırken, soruşturmanın sonuna kadar kararlılığını sürdüren ve yaptığı işin arkasında duran Sully dahi bir ara yaptığının doğru olup olmadığını sorgulamaya başlıyor. Özetle filmin Sully karakteri ve olay esnasında yaşanan heyecan, korku ve gerilim üzerine kurulduğu söylenebilir.

 TOM HANKS VE CLINT EASTWOOD FARKI



Havada 40 yıl geçirdim. Şimdi ise 208 saniye için yargılanacağım.

Clint Eastwood'un oyunculuk yaptığı veya yönetmen koltuğunda oturduğu çok sayıda filmi var. Ben bunların hepsini izleyemedim elbette fakat izlediklerimden beğenmedim dediğim bir yapım da çıkmadı henüz. Bana kalırsa, diğer yapımlarında da olduğu gibi duyguyu çok iyi yakalıyor ve oyuncu kadrosuna doğru kişileri dahil ediyor. Tom Hanks ise her zamanki durgun ve gösterişsiz oyunculuğuyla, sadece gerekeni yaparak müthiş bir iş ortaya çıkarmış diyebilirim. Gerçek olaya dayalı senaryo, yönetmen koltuğunda Clint Eastwood ve baş rolde Tom Hanks... Sizi bilmem ama bir filmin benim adıma iyi olması için gereken her şey mevcut.


Ya bütün yolcuların hayatını tehlikeye attıysam?

Mümkünse filmi sinemada izleyin, çekimleri çok kaliteli. "Hudson Mucizesi" olarak tarihe geçen olayla ilgili tüm detaylara filmde yer verilmiş. Buna uçağın tam olarak iniş yaptığı yer de dahil. Ayrıca 24 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilen ve dünyaya adeta ders niteliğindeki, mahsur kalan yolcuların kurtarılması sahneleri de çok başarılıydı. Yanılmıyorsam, o sahnede yer alan bazı oyuncular gerçek kurtarma ekiplerinden alınmış. Uçakta yaşananlar izlerken beni öylesine içine çekti ki ben olsaydım ne yapardım sorusunu sık sık sordum kendime. Film bir anlamda hayatın ve yaşadığımız anın kıymetini anlamamıza da yardımcı oluyor. Bunun dışında Sully karakteri üzerinden çıkarılabilecek bir ders daha var. O da insanın şartlar ne olursa olsun dürüstlüğünden, kararlılığından ve duruşundan ödün vermemesi gerektiği.

SON SÖZLER

Clint Eastwood imzalı Sully filmi, uçuş konulu yabancı filmler kategorisinde baktığımızda en iyiler arasında yer alıyor. Bu filme benzer, Denzel Washington'un baş rolde yer aldığı "Uçuş" filmini de türün sevenleri için önerebilirim. Şuan vizyonda yer alan filmlere baktığımda da izlenebilir, paranızın ve zamanınızın boşa gitmeyeceği bir kaç filmden bir tanesi. İzleyecek olanlara şimdiden iyi seyirler.

NE OKUDUM NE İZLEDİM PUANI:

FİLM İNCELEMESİ #14: SULLY - CLINT EASTWOOD FİLM İNCELEMESİ #14: SULLY - CLINT EASTWOOD Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Eylül 20, 2016 Rating: 5

16 yorum

  1. Tom Hanks varsa o film iyidir izlenir. Epeyce yaşlanmış mı yoksa film için mi makyaj yapmışlar... Güzel bir film tavsiyesi, uçuş, uçak konulu filmleri severim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tom Hanks'in yeri ayrıdır. Yani artık yaşlandı tabi, 60 yaşında ama görüntüsü filmdeki gibi değil, gerçek hayattaki pilota benzetmek amaçlı makyaj uygulanmış. :)

      Sil
  2. Çok iyi bir film olduğu kesin Serhat oğlum. Artık iyiden iyiye bu seçimler üzerinden vakit ayırmak istiyorum film seyretmeye. Tabii sıhhatim müsait oldukça. Emeğine sağlık Serhat. Güzel seçim. Özet de öyle...Selam ve sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ece Abla, film konusunda seçici olmaya çalışıyorum, fırsat bulup izlediğinde beğenirsin umarım. Selamlar, sevgiler. :)

      Sil
  3. Senin bu film önerilerine bayılıyorum.Filmlerini de not alıyorum.İzleyeceğim inşallah :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  4. Film yorumuna bayıldım! Çok güzel özetlemişsin. Tom Hanks çok iyi bir oyuncu ve oynadığı çoğu film efsane. Gerçekten bu kadar yaşlanmış mı yoksa film için yapılan bir makyaj mı olduğunu bende çok merak ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha kötü filmini görmedim, görmem de umarım. :D 60'ı devirmiş artık ama görüntüsü o kadar yaşlı değil, bakıyor kendine. Bu tamamen filmde canlandırdığı karaktere benzetmek için yapılan makyaj. :)

      Sil
  5. Bu filmi o kadar çok merak ediyordum ki.. Bir türlü nasip olmadı izlemek.. Geçen hafta gittiğim sinemada filmi göremeyince kalktı vizyondan galiba diye düşünerek Ben-hur'u izledim. Ama filmin fragmanı bile mutlaka izlenmeli diye bağırıyordu. Sende yine öyle bir yazı yazmışsın ki.. Bu yorumun üzerine en kısa zamanda izlemeliyim! :) Ellerine, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani hemen kaldırmazlar herhalde, daha 2 hafta bile olmadı çıkalı, bilemiyorum yinede. Bir çok yerde izleyebilirsin muhtemelen, öyle denk gelmiştir. Ben-hur hakkında da hiç iyi yorumlar almadım, baya eleştiriler var. Bu film ise hem hikayesi hem de oyunculuklar açısından gerçekten iyi. Beğenirsin diye düşünüyorum. İyi seyirler şimdiden, teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. Ben de merak ediyorum bunu...

    Ama izlemedim henüz... :)

    Bakalım fırsat olur mu...

    Neyse, ben de beklerim bloguma, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat yaratın derim, çok etkileyici bir hayat hikayesi. :)

      Sil
  7. Gerçek hayattan uyarlama Kaptan Phillips filminde de Hanks vardı galiba. Çok güzeldi. Bu da kaliteli bir film belli ki. Ama şu an ülkemden çok uzaktayım. Belki internetten izlerim müsait vaktimde. Eline sağlık erenler, her zamanki gibi çok özenli bir yazı olmuş ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o filmde gemi kaptanıydı, dediğim gibi henüz kötü bir oyunculuğuna yada filmine rastlamadım Tom Hanks'in. Ülkeye döndüğünde bol bol vaktin olur, izlersin, şimdi gezmenin tadını çıkart derim. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Uçuş konulu dizileri pek sevmesemde izleyeceğim. Zira Clint Eastwood filmlerinin kalitelidir. Iyi seyirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum ve beğeneceğini düşünüyorum. Teşekkür ederim, sana da iyi seyirler. :)

      Sil