FİLM İNCELEMESİ #15: TRAIN TO BUSAN


Kore sinemasına ve oyuncularına pek aşina olduğum söylenemez. Tavsiyeler üzerine film ve dizilere ısınmaya çalışıyorum. "Train To Busan" filmi de yine tavsiye üzerine izlediğim 2016 yapımı bir Kore filmi. Filmi genel anlamda başarılı ve izlenebilir bulsam da gözüme batan yanları da yok değil.

GÜNEY KORE'DE ZOMBİ İSTİLASI



En başta kısaca filmin konusuna değinelim. Seok, eşinden ayrılmış, annesi ve küçük kızıyla birlikte yaşayan, iş kolik, ketum bir adam. Kızına yeterli ilgiyi gösteremiyor ve en kötüsü de bunun çocukta nasıl bir duygusal boşluğa yol açtığının farkında değil. Nihayet, küçük kız doğum gününde babasından annesinin yanına gitmek istediğini söylüyor ve ikna ediyor. Birlikte Busan'a giden trene iki kişilik bilet alıp yolculuğa başlıyorlar. Bu esnada, çevrelerinde tuhaf bir hareketlilik ve kargaşa başlıyor. İlk aşamada bir fikir yürütmek mümkün olmasa da, sonradan öğrendikleri üzere ülke zombilerin istilasına uğruyor. Hızla yayılan virüs ve saldırgan zombiler, kısa sürede tüm ülkeyi etkisi altına alıyor. Elbette tüm bunların Busan'a giden trendeki yolculara ulaşması da fazla uzun sürmüyor. Seok, kızını kurtarmak ve ona verdiği sözü yerine getirmek için çabalarken, bir yandan yeni insanlarla karşılaşıp, dayanışma içinde hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.



Her ne kadar zombi filmi olarak niteleniyor olsa da aslında bilim kurgu yönü ağır basan bir yapım değil. Dram, gerilim ve aksiyon kısmı kesinlikle daha ağır basıyor. Zombi istilasını konu edinen filmlerde genelde insanlığın yok olma aşamasına gelmesi üzerinde durulurken ben bu filmde o tarz bir vurgu yakalamadım. Daha çok baba-kız ilişkisi üzerinden dramatik şekilde hayatta kaçırdıklarımız üzerine yoğunlaşılmış gibi geldi. Filmi izlemeden önceki yorumlarda çok etkileyici ve vurucu olduğu çoğu kişi tarafından söyleniyor olsa da ben çok fazla etkilenmedim. Herkes ağladığını söylerken, bende öyle bir etki yaratmadı ne yazık ki. Sorun bende mi acaba diye kendimi sorgulamaya başladım. Bana kalırsa bir bütün olarak bakıldığında başından sonuna kadar söz konusu dram yüklü sahnelere iyi hazırlayamamış yönetmen bizi. Evet suçu ona atıyorum. :)



Bunun dışında pek çok yerde mantık hatalarına rastladım. Hatta beni filme tam olarak kendimi kaptırmamdan alıkoyan nokta da bu oldu diyebilirim. Şimdi söyleyip de sürprizi bozmak istemiyorum. Keşke efektlere ve aksiyon sahnelerine harcanan emek, izleyenleri biraz daha filmin içine çekmek ve dramatik sahnelere mantıklı bir kurguyla ön hazırlık yapmak için kullanılsaydı. Buna rağmen son sahnesi gerçekten çok hüzün verici ve etkileyiciydi.

Toparlayacak olursam, "Train to Busan" filmi kötü bir film değil bana göre, ancak büyük beklentilerle izlendiğinde de çeşitli sebeplerden hayal kırıklığı yaratabilir. Bahsettiğim kusur görseller ve efektlerden ziyade kurgudaki hatalar/eksikler olarak tanımlanabilir. Bir puanlama yapacak olursam 10 üzerinden 7.5'in üzerinde bir puan veremezdim. Bu puan aralığı da benim için izlenebilir fakat çok şey de beklememek lazım anlamına geliyor. Elbette, başka yorumlarda okuduğum gibi sizin üzerinizde bambaşka bir etki de yapabilir, benim takıldığım noktalara çok önem vermeyebilirsiniz. Kore film ve dizilerine henüz ısınamadığımı düşünecek olursak, sanırım her şeye rağmen beni en çok kendine çeken yapım da bu oldu. Karar sizin. :)

NE OKUDUM NE İZLEDİM PUANI:

FİLM İNCELEMESİ #15: TRAIN TO BUSAN FİLM İNCELEMESİ #15: TRAIN TO BUSAN Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Eylül 28, 2016 Rating: 5

10 yorum

  1. Koreliler giderek sinemada daha iyi yerlere geliyor:Be de Kore dizlerini izlemiyorum ama Kore tutkunları var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka öyledir, Kore tutkunu bloggerlar sayesinde adapte oluyoruz zaten bizde. :)

      Sil
  2. Sanırım hızlı tempolu, gerçekçi amerikan filmlerine alışmış bünyem, avrupanın sakin ve detaylı halleri de güzel ama diğer ülkelere alışamadım henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filmin tempo konusunda bir sıkıntısı yok aslında, hatta o yönüyle oldukça başarılı, mantık hataları rahatsız etmişti beni, amerikan filmlerine alıştıktan sonra biraz garip geliyor dediğiniz gibi.

      Sil
  3. Koreyasevərlər 10-25 insan toplanıb izlədik filmi biz. Doğrusu mən deyilən saatda çata bilmədim və filmin ilk 30 dəqiqəsini izləyə bilmədim. Sonra da çoxluğu qızlar təşkil edirdi, səslərindən çox da diqqətimi toplaya bilmirdim. Ümumilikdə zombi filmlərini sevmirəm. Baş rol aktyor üçün baxmışdım. Mənə filmdəki reallığa uymayan yerləri deyə bilərsən artıq izlədiyim üçün :D Filmdəki kiçik qız çox şirin idi :)) Mən zombi filmlərində heç məntiq axtarmıram çünki bu filmlərə marağım da yoxdur. Bu cür filmlərdən zövq almıram, əksinə o an dünyada bunun ola biləcəyi və ya niyə insanların bu filmlərə zövqlə baxdığını anlamağa çalışıram çünki realda olmağını heç kim istəməz. Məncə bu filmdən daha yaxşı koreya dramaları var bir gün onları izləməyin üçün demək istəyərəm. Həm bu filmi də koreya dramalarını izləyən (mənim kimi) blogger dostların sayəsində izlədiyinə əminəm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çok beğendiğim zombi filmleri var, her türün herkes tarafından izlenebilecek başarılı bir yada birkaç yapımı olduğunu düşünüyorum. Küçük kızın şirinliği ve yaşadığı zorluklar üzerinden bir dram verilmeye çalışılmış ama olmamış bana göre, yeterli düzeyde değil en azından. :) Evet Akela'nın tavsiyesi üzerine izledim, Kore film ve dizi tutkunu olan blogger dostlarımız sayesinde ısınmaya çalışıyoruz zaten, yoksa pek işim olmazdı herhalde. :)

      Sil
  4. Bu Flim bence Kacmaz - Cok Tesekurler Serhat Tanitimin Icin . Pek Flimle Aram Olmasada Insallah Kisa zamanda Kendime Bu Flim Icin zaman ayiracagim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiddetle tavsiye edebileceğim bir film değil aslında, yine de izlenebilir, kötü değil. İyi seyirler.

      Sil
  5. Kore filmleri konusunda aynı noktada buluşamıyoruz seninle yahu.. Ama sanırım sorun benim aşırı duygusal olmam da.. Ben yerlere göklere sığdıramıyorum filmleri, dizileri :)) Bana göre film yorumlarının ustası sensin valla sen ne dersen o :D Şaka bir yana benim oyuncuları sevmem ve Kore olaylarına yakın olmam daha fazla şey hissetmeme sebep oldu sanırım..
    Ellerine, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi kişisel yatkınlıklar zevkleri de etkileyebiliyor. Bu işin bir matematiği yok aslında belirli unsurlar dışında. Teknik ve mantık anlamında kusursuz olan filmler izleyiciyi yakalayamayabilir, tam tersi de olabilir. Filmden ne aldıysam yazıda da onu vermeye çalışıyorum, kendimi çok yetkin görmüyorum ama öyle düşünülmesi de mutlu ediyor beni teşekkürler. :) Kore dizi/film ve oyuncularına yatkınlığın etkili olmuştur mutlaka. Zaten izlenmeyecek bir film olduğunu düşünmüyorum kesinlikle, sadece sizleri etkilediği kadar etkilemedi beni. Okuduğum yorumların çoğunda seninle aynı etkiyi almış izleyenler, belki sorun bendedir. :D

      Sil