KİTAP İNCELEMESİ #15: UYUMSUZ BİR ZİHNİN NOT DEFTERİ - ACHILLES VALENTIN



"Uyumsuz Bir Zihnin Not Defteri" kitabı Achilles Valentin'in hayata ve insanlara isyanını, hayal kırıklıklarını, pişmanlıklarını, hüzünlerini, aşklarını ve beklentilerini, müthiş bir akıcılık ve samimiyetle dile getirdiği, biraz melankolik olarak değerlendirebileceğimiz ikinci kitabı. Kitap çeşitli zamanlarda içine sığmayıp taşan deneme yazılarının bir derlemesi. Yine de, kitabı okurken sık sık aynaya bakıyormuş gibi hissedecek yada çok sayıda tanıdık yüze rastlayacaksınız.

UYUMSUZ BİR ZİHNİN NOT DEFTERİ


Hepimizin zaman zaman içimize sığmayan, bir şekilde anlatıp kurtulmak istediğimiz isyanlarımız, hayal kırıklıklarımız, pişmanlıklarımız, hüzünlerimiz ve aşklarımız olmuştur. Bir yerden sonra tüm bunlar öyle bir raddeye ulaşır ki, ne insanlar sizi anlayabilir, ne de siz içinizdekini onlara dökecek mecali ve samimiyeti bulabilirsiniz. Her şeyden uzaklaştığı, hayata melankolik bir pencereden bakmaya başladığı o anda, bir "siyah" kalem ve bembeyaz bir defter yeter insana, tertemiz bir sayfaya, yargılanmadan, sorgulanmadan, ayıplanmadan tüm kirini akıtabilmek, isyanını haykırabilmek, pişmanlıklarını duyurabilmek için. Achilles Valentin de tam olarak böyle yapmış ve "Uyumsuz Bir Zihnin Not Defteri" kitabında, çeşitli zamanlarda kaleme aldığı denemelerini bir araya getirmiş.


Defterimdeki kelimeler çoğalırken, insanlara söylediklerim azalıyor günden güne.


Yazar her ne kadar kişisel isyanını, düşüncelerini ve izlenimlerini aktarıyor olsa da, kitabı okurken sıklıkla aynaya bakar gibi bir hisse kapılıyor insan. Hatta bununla da kalmayıp tanıdık yüzler görmeye, yazarın anlattığı bir anıdan kendi geçmişinize yelken açmaya da başlıyorsunuz. Öyle bilmediğiniz meseleler ve insanlar yok bu kitapta. Size bilmediğiniz bir şey vaat etmiyor ama farkında olmadığınız, kişisel ve toplumsal anlamda dillendirmekten kaçındığınız pek çok konuyu önünüze seriyor.


Ölüm kokulu mahallelerde yaşıyoruz. Şanslıysan tabuta bir omuz atarsın, hüznünü kalbinden omzuna taşırsın. Sonra hemen unutursun ve dönersin işinin başına: 'O siparişler ne oldu?'


TIPKI HAYAT GİBİ...


Elime aldığımda çok karamsar bir kitap okuyacağım ve beğenmeme ihtimalim yüksek gibi ön yargılı düşüncelerle başlamıştım kitaba. Buna karşın, kitap ilk andan yakaladı beni. Yazarın akıcı ve bana çoğu yerde esprili gelen, olaylara "gülsem mi ağlasam mı?" düşüncesiyle bakmamı sağlayan ince dokundurmaları kitabı elime aldığım gibi bir solukta okuyup bitirmemi sağladı. Kimi yazılarda, bir konudan bahsederken birden diğerine geçiliyormuş hissine kapılsam da, kitabın adı ve denemelerin yazılış şeklini düşünerek bu durumu fazla garipsemedim. Belki yazarın tarzı budur yada bu kitapta bilerek böyle bir algı oluşturmak istemiştir.


Sıcaktan şikayet edebiliyorsak hala insanlık için umut var demektir. İlk yapmamız gereken şey; içi boşaltılmamış kelimeler bulmak. Çünkü barış, demokrasi ve sevgi gibi kelimelerin anlamı kalmadı.


Kitap tıpkı hayat gibi inişli çıkışlı. Bir bakıyorsunuz yazar umut yüklü cümlelerle noktalıyor yazısını, sonra bir bakıyorsunuz her şeyden elini ayağını çeken, yalnızlaşmış, yaşam enerjisini kaybetmiş biri oluveriyor. Başta biraz garip gelmedi değil bu durum ancak sonra düşündüm de hepimiz bu haldeyiz. Yani yaşadığımız hayat, içinde bulunduğumuz düzen hepimizi bir şekilde bu hale sokuyor. İnişli çıkışlı, yarınından emin olamadığımız, kimseye güvenemediğimiz, doyasıya sevemediğimiz, gülemediğimiz bir hayat yaşıyoruz. İşte tüm bunları, yani hayatı, denemelerin bütününü ele aldığımızda, gördüğü ve anladığı şekilde dile getirmiş Achilles. Kimi zaman kaçırdığımız noktaları yakalamış, kimi zaman da zaten bildiklerimizi farklı bir bakış açısıyla sunmuş bizlere.


Savaşlar hep olacak, dünyada barış hiç olmayacak. Çünkü en başından kaybediyoruz. Daha iki kişi birbirini sevmeyi beceremiyorken, milyarlarca insanın barışması büyük bir hayal olarak kalacak.

SON SÖZLER


Yazının sonuna yaklaşırken Sola Yayınları'nın, kitabın hazırlanışı noktasında ortaya koyduğu başarılı çalışmaya da değinmek istiyorum. Kapak tasarımından içerik düzenlemelerine kadar gerçekten titiz ve başarılı bir çalışma yürütülmüş. Böylesine titizlikle üzerinde çalışılan kitapları okumak gerçekten ayrı bir keyif veriyor.

Achilles Valentin'in, "Yedinci Halka" isimli bir kitabı daha mevcut. Açıkçası merak ediyorum kitabı çünkü hakkında güzel yorumlar okudum bir kaç yerde. Elimde okuyacak çok kitabım olsa da ileride alıp okumayı istiyorum. Aşağıya yazarın blog adresini ekliyorum, çok aktif kullanıldığı söylenemez ama fikir sahibi olmanıza yardımcı olur belki.

http://achillesvalentin.blogspot.com.tr/


KİTAP İNCELEMESİ #15: UYUMSUZ BİR ZİHNİN NOT DEFTERİ - ACHILLES VALENTIN KİTAP İNCELEMESİ #15: UYUMSUZ BİR ZİHNİN NOT DEFTERİ - ACHILLES VALENTIN Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Eylül 18, 2016 Rating: 5

16 yorum

  1. Bende ayni senin gibi düşünüyorum kitap hakkında. Yorumların çok güzel Serhat. Yazım dilinde, tebrik ederim
    Sevgiler
    Safak

    YanıtlaSil
  2. Direkt düşündürdüklerine geçiyorum Serhat oğlum.Şu satırlar "bir "siyah" kalem ve bembeyaz bir defter yeter insana, tertemiz bir sayfaya, yargılanmadan, sorgulanmadan, ayıplanmadan tüm kirini akıtabilmek, isyanını haykırabilmek, pişmanlıklarını duyurabilmek için." (Achilles Valentin de tam olarak böyle yapmış)

    İnsan ister istemez, kendisine örnek alacak aynı düşünce çizgisinde lakin kendisini aşmış örnek birini arıyor. Hoşuma gitti. Anlatımlarından çıkarımım, sanırım senin bakış açın şartıyla, her okuyanın anlayışının potasında daha cazip olabiliyor yazılan.Bir de hoşuma giden ikinci paylaştığın yazarın cümlesi
    "Defterimdeki kelimeler çoğalırken, insanlara söylediklerim azalıyor günden güne" Gerçeğin ta kendisi bu tespit.
    Anlatmak istediklerini evrensel anlayışa salıvermek.
    Yine çok güzeldi. Emeğine sağlık Serhat. Selam ve sevgiler oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel alıntılar vardı daha ve çıkarımlar elbette ama fazla uzatmamak adına sığdıramıyorum hepsini. Hoşuna gitmesine sevindim Ece Abla, herkes kolaylıkla kendisinden bir şeyler bulabilir bu kitapta. Ortak dertlerimiz aslında anlatılan, bana öyle geldi en azından. Senin yorumun da çok güzeldi, teşekkür ederim, selamlar, sevgiler. :)

      Sil
  3. Sanırım sevmeyi gerçekten bilmiyor ve beceremiyoruz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın kitapta en çok değindiği konulardan birisiydi bu, belki de tüm sıkıntıların sebebi ve dahi çözümü bu söylediğinizde yatıyor. Bilsek eminim böyle olmazdı. :)

      Sil
  4. Bu kitabı bende çok merak ettim. Alintilar çok iyi . Alintiları okurken hak verdim. Bu dünyada savaşın biteceği yok ve insanlar nefret duygusunu sevme duygusundan daha çok kullanıyorlar. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer okursan hak vereceğin çok daha fazla nokta olduğunu göreceksin. Benim yeni tanıdığım bir yazar oldu ama akıcı ve kuvvetli bir dili var, insanı yakalıyor. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Merhaba, bende kitaba başlarken senin gibi aynı duyguları hissetmiştim. Ama okuyunca kendimden bir çok şey buluverdim. Kitap tadında bırakılmış derlemelerle doluydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Okuyan herkeste aynı düşünceleri uyandıracağını düşünüyorum. Teşekkürler. :)

      Sil
  6. Serhat ilk tanıtımı okur okumaz ben de o melankoli, karamsar mod diye ilerledim ama ön yargısız kitaplara başlamak önemli gerçekten, güzel yorumlama olmuş, kalemine
    Sağlık 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kesinlikle ön yargılardan arınarak okumak gerekiyor da insanın elinde değil pek. :) Olması gerektiği kadar karamsarlık var bana göre, yaşadığımız dünya öyle gerektiriyor, öyle hissettiriyor insana. :)

      Sil
  7. Merhaba
    Yazarın bloğunu inceledim çok iyi bir yazarla tanıştım sayenizde...
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, çok sevindim böyle bir şeye vesile olmasına. :)

      Sil
  8. Kitabi okumadim ama konusu ilginç geldi not alayim adini. Defterimdeki kelimeler çoğalırken, insanlara söylediklerim azalıyor günden güne.bu cümleye takildim çünkü ayni duygular içindeyim. Ne kadar çok yaziyorsam o oranda az konusan ve gerçek hayatta insanlardan kaçan biriyim 😊.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendisinden ve çevresinden izler bulacaktır kitapta, daha şimdiden buldunuz bile. :) Okuduğunuz takdirde beğeneceğinizi düşünüyorum. Teşekkürler. :)

      Sil