KİTAP İNCELEMESİ #19: ARTIK ÖZGÜRSÜN - CLARE MACKINTOSH


Clare Mackintosh, "Artık Özgürsün" romanında mesleki geçmişinin kazandırdığı tecrübeyi, yazarlık yeteneğiyle harmanlayarak okunmaya gerçekten değer, eleştirmenlerden tam not almış gerilim yüklü bir hikaye sunuyor. Trendeki Kız ve Kayıp Kız gibi romanları okuyup sevenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğu belirtiliyor.

HER ŞEY BİR KAZA İLE BAŞLADI

"Yaşama Açılan Penceredir Kitap" etkinliğinden hediye gelen kitapları okuyup yorumlamaya devam ediyorum. Bu kez "Altın Kitaplar Yayınevi" tarafından hediye edilen "Artık Özgürsün" kitabını okudum.

İnsan hayatının - bir çocuğun hayatının - değerini bir soruşturmanın maliyetiyle ölçen bu sistem gerçekten insanın zoruna gidiyordu. İnsan böyle bir şeye nasıl değer biçebilirdi?

Hikaye küçük bir çocuğun can verdiği talihsiz bir trafik kazasıyla başlıyor. Kazaya sebep olan araç sahibi kayıplara karışıyor. Kriminal şubeden Ray ve ekibi kazaya sebep olan aracı ve sürücüsünü bulmaya çabalıyorlar. Ray, işi ve ailesi arasında gereken dengeyi henüz sağlayamamanın sıkıntılarını yaşayan birisi. Ailesine daha iyi bir yaşam sunabilmek kaygısıyla hareket ederek terfi alabilmek umuduyla işine çok fazla vakit ayırıyor ve bir zaman sonra farklı eğilimlerini de dizginlemekle uğraşıyor. Polis olarak toplumun düzenini sağlamak için fazladan ortaya koyduğu çabalar evdeki yaşantısında büyük boşluklar oluşmasına sebep oluyor. Bu doğrultuda kişisel ve mesleki açıdan çoğu kez çıkmaza girdiğine ve olayları çözümlemede yaşadığı zorluklara şahit oluyoruz.

Kabuslar sona ermiş olabilir, ama korku hala yerinde duruyor.

Hikayenin öne çıkan gizemli yönüyle okurken hayli merak uyandıran bir diğer karakteri ise Jenna. Ray ile ilgili kısımları yazarın gözünden okurken, Jenna'nın yaşadıklarını ve düşüncelerini bizzat kendi anlatımıyla öğreniyoruz. Bu da karaktere daha yoğun bir empatiyle yaklaşmamıza olanak tanıyor. Jenna Gray, geçmişte hatırlamak istemediği olaylar yaşadığı için bulunduğu şehirden ve insanlardan kaçarak Galler'de küçük bir sahil kasabasına yerleşiyor. Yaşadıkları yüzünden her gece kabuslar görüyor ve insanlara güven sorunu yaşıyor olsa da tanıştığı insanların destekleri ve bulduğu yeni uğraş sayesinde kısa sürede geçmişini geride bırakmaya başlıyor. Karakteri tanımaya başladığınız andan itibaren çevresindeki insanlar gibi "Bu kadın ne yaşadı?" diye sormadan edemiyorsunuz.

Geçmişten kaçabileceğimi sanmak büyük bir aptallıktı. Ne kadar hızlı koşsam da, ne kadar uzağa kaçsam da, geçmişten kurtuluş yoktu.

SIR PERDESİ ARALANIYOR...


Roman iki ana bölüme ayrılmış. Bu bölümler içerisinde karakterler arasında geçiş yapılarak hikaye ilerliyor. İkinci bölümde, romanın bana göre en güçlü yönü olan gerilimin dozu hayli artıyor. Hikayeye bu bölümde dahil olan kişiyi tanımaya başladıkça yaşananları daha iyi yorumlamaya ve kazayla ilgili yavaş yavaş fikir sahibi olmaya başlıyorsunuz. Buna karşın son ana kadar ortaya çıkmayı bekleyen gerçekler de var. Bunları öğrenmek için sabırlı olarak kan donduracak türden olayları atlatmanız gerekiyor.

Oysa görünen her yaraya karşılık gün yüzü görmemiş bir düzine yaram vardı.

Roman'da insanların olaylara ön yargılı yaklaşımına ve sistemin adalet anlayışına da eleştiriler getirilmiş. İnsanların yalnızca buz dağının görünen kısmıyla ilgilenmesi ve olayların altında yatan başka sebepleri düşünmeden ön yargılı hareket ile bunun doğurabileceği sonuçlar üzerinde durulmuş. Kitabı okuyup bitirdikten sonra insanların ve olayların görünüşlerine aldanarak yargıda bulunmanın ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha anlamış olacaksınız. Ayrıca romanı bitirdikten sonra gerçekleri gizlemenin ve geçmişindeki kötü anılardan kaçmanın insana hiçbir yarar sağlamayacağı çıkarımında bulunmak da mümkün.

İşler gerçekten böyle mi yürüyordu? Yalan üstüne yalan uydurarak! Üstelik her şey mümkün olan en az cezayı almak içindi! Adalet sistemimiz gerçekten bu kadar çürük müydü? Midem bulanıyordu.

SON SÖZLER


"Artık Özgürsün" bir noktadan sonra aşırı gerilim yüklü olmasının yanı sıra getirdiği eleştiriler ve ortaya koyduğu gerçeklerle okuyanların farkında olmadan dersler çıkarmasının önünü açan etkileyici bir roman. Kitabın kapağında Trendeki Kız ve Kayıp Kız kitaplarına gönderme yapılarak, bu kitapları okuyup beğenenlerin mutlaka okuması gereken bir roman olarak sunulmuş. Gönderme yapılan kitapları okumamış olsam da Kayıp Kız (Gone Girl) filmini izlemiştim ve hemen hemen aynı ölçüde etkilendiğimi ve şaşırdığımı söyleyebilirim. Kayıp Kız filminde gizem biraz daha öne çıkarken Artık Özgürsün kitabında gerilim ağır basıyor gibi geldi. Kitabı için durum elbette farklı olabilir, okuyanlar daha iyi yorumlayacaktır.
KİTAP İNCELEMESİ #19: ARTIK ÖZGÜRSÜN - CLARE MACKINTOSH KİTAP İNCELEMESİ #19: ARTIK ÖZGÜRSÜN - CLARE MACKINTOSH Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Ekim 17, 2016 Rating: 5

40 yorum

  1. Bende okurken çok etkilendim. Hele 200 sayfada baştan beri okurken yaşadığım duyguların aslında yanlış olduğunu fark ettiğim de benim için kitabı bir an önce bitirmek şart olmuştu o nedenle bitmeden yatamadım.
    Keyifli anlatımın için çok teşekkürler
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet söylediğiniz sayfadan itibaren kitap farklı duygu ve düşüncelere yönlendiriyor insanı. Benim de okumam hızlanmıştı o sayfalardan itibaren. Ben teşekkür ederim, sevgiler. :)

      Sil
  2. Yaa gerçekten çok güzel yorumlamışsın ama kitap elimde can çekişiyor benim ya da ben can çekişiyorum bilemedim...
    Elmas abla da 200'den sonra daha güzel gidiyor, diren, devam et dedi ama bilemiyorum edebilir miyim... :/ :/
    Katili ve daha birçok şeyi deli gibi merak etmeme rağmen olmuyor... Trendeki Kız'ı okudum. O tatta bir kitap olduğunu da kabul ediyorum ama ben o kitabı elimden bırakmak istememiştim okurken...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha sabret bence, sonradan çok farklı bir hal alıyor kitap. Zaten tahmin etmek kolaylaşıyor zaten, sürprizi başka kitabın. :)
      Trendeki kızı okumadım, belirli farkları olabilir. Teşekkürler. :)

      Sil
  3. Kayıp Kız filmini bende izlemiştim. Gerilim filmlerini tercih ediyorum ama gerilim türünde kitap hiç okumadım ama Artık Özgürsün kitabına şans verebilirim.İyi okumalat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi beğenen biri olarak kitabı da beğendim. Belki senin için de aynısı olur, şans ver derim. Teşekkürler, sana da iyi okumalar. :)

      Sil
  4. Kitap okumak işte farklı yorumları okumakla eş değer bence. Aynı kitabı okuyan kişiler farklı bakış açıları sergiliyor ve ben başkası da ne hissetmiş okurken ne yaşamış bilmek istiyorum. Yorumun çok güzeldi. Eline diline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, aynı kitapla ilgili farklı yorumları okuyup değişik bakış açıları yakalamak en az kitapları okumak kadar keyifli ve verimli oluyor. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Kayıp Kız çok gördüğüm ama izlemediğim bir film. Sanırım 2014 yapımıydı. Bende gizem, gerilim romanlarını seviorum merak uyandırıcı oluyor. Kitabı yorumlayışın her zamanki gibi harika. Okumayacağım bir kitap olsa bile okuma hevesim geliyor. ''Kabuslar sona ermiş olabilir, ama korku hala yerinde duruyor.'' bu alıntıyı çok anlamlı buldum. Kimi zaman kabuslar görmeyiz ama bir öncekilerin korkuları üzerimizden gitmez. Kitabı okuyunca daha anlamlı olur kim bilir. Teşekkürler yorumun için. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapım yılını net hatırlamıyorum ama öyle olması lazım. İzlemelisin o filmi. Kitabı da beğeneceğini düşünüyorum. Kesinlikle daha anlamlı olur okuyunca, ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. Bu kitap ilgimi çekti.Sipariş vereceklerim arasına ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı türlere açılmaya devam diyorsunuz, iyi yapmışsınız sizin yapacağınız çıkarımlar çok farklı olacaktır bence karakterler ve olaylarla ilgili. Hele bir karakter var ki ayrıntılı tahlile ihtiyacı var, neden öyle benim gibi merak edenler vardır diye düşünüyorum. Keyifli okumalar şimdiden. :)

      Sil
  7. iyisin de mi seeeen fazla gözükmüyon son zamanlarda ortalardaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyiyim evet fazla ilgilenemedim, yine de buralardaydım. Ama ay sonunda gidiyorum muhtemelen 6 ay yokum. :)

      Sil
    2. nereye gidiyon yaaa iyi bişi mii :) hayırlı olsun. erasmus gibi bişi miiii başka bişi miii :)

      Sil
    3. İyi mi kötü mü gidince görürüm artık, askere gidiyorum. :D

      Sil
    4. hayırlı olsun dönünce anlatırsın güzel geçsin günlerin :)

      Sil
    5. Sağ ol teşekkür ederim, öyle olur umarım. :)

      Sil
  8. Kayıp Kız filmini çok sevmiştim ve gerçekten etkileyici bir filmdi.. Valar'cığımın da söylediği gibi yine öyle bir yorumlamışsın ki mutlaka okumalıyım bu kitabı dedim. Kitap konusunda biliyorsun yönüm biraz daha farklı yerlere kayıyor ama sayende yeni seçenekler ekleniyor listeme :) Bunu da aldım, bir göz atmalıyım.. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıp Kız filminin insanın üzerinde yarattığı şaşkınlık ve etki bu kitapta da var bana göre, sevebilirsin. Arada farklı şeyler de denemek lazım, teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. Merhaba Serhat ;
    Tür itibariyle sevdiklerimden ... Ancak okumadığım kitaplardan ... Öyle bir anlatmışsın ki meraklanmamak elde değil ...
    Yine farkını da belli etmişsin o ayrı ...
    Emeğine sağlık canım ...
    Huzurlu geceler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Tür olarak da seviyorsan mutlaka okumalısın, çok etkileyici bir roman.
      Çok teşekkür ederim, iyi geceler. :)

      Sil
  10. Gerilim kitaplarını seviyorum, ilk fırsatta okuyacağım inşallah. Askerliğin hayırlı olsun erenler. Allah kolaylık versin, sağ salim gidip dönmeyi nasip etsin ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türe aşinaysan ve seviyorsan bu kitabı da sevmemen için bir sebep yok zaten, bence de okumalısın. Teşekkür ederim, öyle olur inşallah. :)

      Sil
  11. Gerilim arıyordum ne güzel denk geldi, listeme ekleyeyim, cok sevindim, teşekkürler Serhat, inceleme yine harika 👏👏👏 gone girl filmini izledim ki cidden etkileyiciydi, trendleri kızı okumadım 😶😶😶

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim öyle denk gelmesine, iyi okumalar öyleyse şimdiden. Trendeki kızı bende okumadım, filmine gitmeyi düşünüyorum ama merak ettim. :)

      Sil
  12. Serhat oğlum. Merhaba. Kitap özetlerin olsun ve film anlatımların; çok okumanın, seyretmenin avantajıyla değerlendirmelerin ve küçük yorumlarınla desteklediğin tanıtımlarını her zaman severek okuyorum. Adı geçen kitapları okuyamazsam bile, bir birikim oluşuyor bende. Hepsinin adlarını defterime bir bir yazıp, senin adının altında topluyorum onları.
    Dilerim askerlik hayırlısıyla geçip gider. Biz ve ben dönüşünü bekliyeceğiz. Kalemine sağlık Serhat, selâm ve sevgilerimle oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece Abla güzel düşüncelerin için. Elimden geleni yapıyorum, okudukça ve izledikçe yeni şeyler öğreniyorum bende, yazılarıma yansıtmaya gayret ediyorum bunları.
      Hayırlısıyla geçecek inşallah sıkıntı olmadan. Selamlar, sevgiler. :)

      Sil
  13. Kitabi duydum ama okumadim. Kitapta gerilimi ve merak uyandiran konulari seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da sevdiğiniz türden bir roman, okumalısınız bence. :)

      Sil
  14. film gibi bir kitap, bu arada blogta son yazılarımın arasında bir de mim'im var. Ve sizi de mim'ledim bekliyorum bakalım neler yazacaksınız . Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun bir süre olmadığım için cevap yazamadım kusura bakmayın. Dolayısıyla mim davetinize cevap veremedim. Yine de teşekkür ederim. Gerçekten film gibi başarılı bir kurgusu var. Yorumunuz için de ayrıca teşekkür ederim.

      Sil
  15. Merhaba, blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi takibe aldım bende bloguma beklerim.

    Düğün DJ
    www.dugundjhizmetiorganizasyon.com

    YanıtlaSil
  16. hem gerilim ve macera dolu hemde didaktik yönü olan bir kitap demek. bayılırım. listeme ekledim çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  17. Merhaba sayfama bekliyorum

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  18. kitap okuma listemde diye hızlı hızlı geçdim valla :) bu arada seni takibe aldım canım bana da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  19. Trendeki Kız'ı okumuştum ve orada gizem/gerilim dengesi çok güzel tutturulmuştu. Kayıp Kız'ın ise yalnızca uyarlamasını izledim ve orada gizem daha fazla ağır bastığından kurgu bana yavaş işliyor gibi gelmişti. Yorumlarından anladığım kadarıyla bu kitapta da gerilim ağır basıyor. Kesin okuyacağım 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerilim ağır basıyor evet. Sürekli merak duygusunu da canlı tutmayı başaran bir kitap. Kesin okumalısın. :)

      Sil
  20. Kitabı okurken kadının çığlıklarını duyup kulaklarımı kapatıyordum o derece etkileyiciydi benim için :)

    YanıtlaSil