BİYOGRAFİ: NATSUME SOSEKİ



Okuduğumuz romanlar, izlediğimiz gösteriler,filmler, tiyatrolar, seyre daldığımız bir tablo ve bunun gibi insan eliyle bir düşünce etrafında oluşturulmuş her eserin arkasında bir yaşanmışlık, bir karakter, bir duygu, yani hepsinin ve daha fazlasının toplamı olan bir insan yatmakta. Biz bu insanı ne kadar tanırsak, ortaya koyduklarını doğru olarak anlamamız da o kadar kolay olacaktır.


Bu bağlamda incelemesini yaptığım kitapların yazarları hakkında ufak araştırmalar yaparak onları daha iyi tanımak ve anlamak noktasında bir girişimde bulunmak istedim. Bu serinin başlangıcını da yakın zamanda "Ben Bir Kediyim" roman incelemesini yaptığım Japon yazar Natsume Soseki ile yapmak istedim.


MODERN JAPON ROMANCILIĞININ TEMSİLCİSİ: NATSUME SOSEKİ

Modern Japon romancılığının en önemli ve başarılı temsilcilerinden birisi olan Natsume Soseki, 9 Şubat 1867 yılında Tokyo'da doğdu ve 9 Aralık 1916 yılında yine bu şehirde hayata veda etti. Modern Japonya'nın temellerinin atıldığı Meiji döneminde yaşayan yazar, dönemin politikalarından biri olan yurt dışı öğrenci programından yararlanarak devlet bursu ile İngiltere'ye gitmiş ve bu sayede Batı toplumu ve kültürü hakkında fikir sahibi olmuş. Geri döndüğünde ise belirli bir süre için İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra 1907 senesinden itibaren yazılarına ağırlık vermeyi tercih ederek mesleğine ara vermiş. Bir görüşe göre en karakteristik eserlerini bu dönemde kaleme aldığı düşünülmektedir.

Kırıldıkça değişirsin, değiştikçe güçlenirsin. Güçlendikçe umursamazsın; Onlara teşekkür et.

Yazara ününü ilk kazandıran eserleri, zamanında bir gazetede küçük seri hikayeler olarak yayınlanan Ben Bir Kediyim ve Küçük Bey. Bunun devamında Üç Köşeli Dünya, Gönül, Madenci ve Sanşiro başta olmak üzere diğer pek çok kitabıyla döneminin yazarlarına ve kendisinden sonraki nesle ilham kaynağı olmuştur. Eserlerinde genel olarak gelenek ile moderni hem üslup hem de düşünce anlamında harmanlayan yazar bu yönüyle kendisini çok farklı bir yere konumlandırmıştır. Sade ve akıcı anlatımının yanında insanı ve toplumu çok iyi analiz ettiğini ortaya koyan tespitleri sayesinde kendisini hem yerel hem de evrensel anlamda iyi bir yere konumlandırabilmiştir.  Bu özellikleri aynı zamanda başarısına da temel teşkil ediyor ki bu sayede hakkında en çok makale ve kitap kaleme alınan, en fazla analiz edilen Japon yazarı olmak unvanını taşıyor. 

Acı çeken ben olduğuma göre, buna son verecek olan da ben olmalıyım.

Günümüzde de Japon toplumu tarafından bir gurur kaynağı olarak görülen Natsume Soseki'nin adı 1984 ve 2004 1000 Yen'lik banknotlarda yer alan resmi ile onurlandırılmış. Yazarın pek çok eseri İngilizce ve Türkçe'ye çevrilmiş. Henüz diğer eserlerini okumamış olsam da Ben Bir Kediyim romanını yazara başlangıç kitabı olarak önerebilirim.

Belki de toplum dediğimiz şey, delilerin oluşturduğu bir kalabalıktan ibarettir.

Yararlanılan Kaynaklar:

Natsume Soseki - Ben Bir Kediyim / Ötüken Yayınları
BİYOGRAFİ: NATSUME SOSEKİ BİYOGRAFİ: NATSUME SOSEKİ Reviewed by Ne Okudum Ne İzledim on Nisan 26, 2020 Rating: 5

8 yorum

  1. Japon edebiyatına dair hiç kitap okumadım.Yazınız da ilgi çekiciydi.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kısa süre öncesine kadar hiç okumamış ve fikir sahibi olmamıştım. Doğum günümde hediye olarak verilmişti Ben Bir Kediyim romanı, o sayede tanıştım. İyi ki de tanışmışım. Tavsiye ederim. :)

      Sil
  2. Çok etkileyici bir yazı olmuş .
    Yazari çok merak ettim kitabınıda .
    Sizin sayenizde öğrenmiş oldum .
    Bu yazı serinizin davamı bekliyorum .
    Hayırlı ramazanlar 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Bir Kediyim roman incelemesi blogda var, ilgini çektiyse ayrıntılı olarak inceleyebilirsin. Yazara başlamak istersen de önereceğim bir kitap olur. Her yeni kitap incelemesinin ardından yazar biyografisi de paylaşacağım bundan sonra. Size de hayırlı ramazanlar, teşekkürler. :)

      Sil
  3. Bence de çok iyi bir seri fikri kardeşim bu. Yazarların hayatı her zaman ilgi çeker. Özellikle biz blogcular için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıları hazırlarken benim için de faydalı oluyor. Araştırma esnasında ilgili ilgisiz bir sürü farklı bilgi ediniyorsun. :)

      Sil
  4. Romance is a bonus book dizisinde adı geçiyordu ama açıkçası gerçek bir yazar olduğu aklıma gelmemişti yani kurgunun bir parçası sanmıştım. Öğrenmiş oldum bu sayede, teşekkürler :) alıntılar da çok güzelmiş, kitabını okumak isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore dizilerini takip etmiyorum ancak yorumunuza istinaden araştırdım ve geçtiği sahneyi buldum. Yazarın öğretmenlik döneminde öğrencilerine "seni seviyorum" diyebilmek için geliştirdiği farklı yaklaşıma gönderme yapmışlar. Blogda kitap incelemesi de mevcut, "Ben Bir Kediyim", merak ediyorsanız tavsiye ederim.

      Sil